Sprejeli prostorski načrt za Jelovico

Najdaljše razprave je bil na septembrski seji občinskega sveta v Preddvoru deležen podroben prostorski načrt za območje Jelovice, ki je nastajal deset let. Svetnike skrbijo demografski vplivi zaradi načrtovane stanovanjske gradnje.

Koliko časa bo na Jelovičinem zemljišču za žago še smelo gostovati preddvorsko nogometno igrišče, je bilo slišati svetniško vprašanje. Gregor Benčina je zagotovil, da so dobrodošli, dokler se ne bo začela selitev proizvodne dejavnosti na južni del območja.

Preddvor – Občinski podrobni prostorski načrt (OPPN) za območje Jelovice je bil v drugi obravnavi, prva je bila še v prejšnjem mandatu, ves postopek pa je trajal polnih deset let. Druge obravnave dokumenta se je udeležil tudi direktor Jelovice Gregor Benčina in povedal, kako je pred leti podjetje ostalo brez dela zemljišč, ki so bila denacionalizirana, in so z namenom ohranitve tovarne kupili druga stavbna zemljišča ter začeli postopek pridobivanja dokumentacije, ki bi jim omogočila razvoj. V prostorskem dokumentu je predvideno, da bi se proizvodnja preselila na južni del območja, na severnem pa bi zgradili naselje individualnih hiš in večstanovanjskih objektov, ki bi tvorili novo jedro Preddvora. Benčina je še dodal, da je bila Jelovica še leta 2007 propadajoče lesno podjetje, a ni propadlo, kot so mnoga sorodna, temveč je danes uspešno pri proizvodnji nizko energijskih hiš, od katerih gre večina v izvoz. So tudi energetsko samozadostni, okoljsko prijazni in zaposlujejo okoli sto ljudi. Kot uspešno podjetje so bili letos deležni več pomembnih obiskov: dveh predsednikov države, štirih ministrov, od tega dveh tujih, številnih tujih gospodarstvenikov, oktobra jih obiščejo podjetniki iz Rusije in Finske. Pošalil se je, da Jelovico obiskujejo kot majhnega posebneža, povsem resno pa je prepričan, da Jelovica tudi kraju prinaša nekaj dobrega.

Območje Jelovice po fazah

Urejanje območja Jelovice je zasnovana fazno. Najprej bodo preselili proizvodnjo z zdajšnjega območja proti jugu, nato se bo lahko začela gradnja stanovanjskega dela s 150 stanovanjskimi enotami (120 stanovanj bo v večstanovanjskih stavbah, predvidenih je še trideset stanovanjskih hiš). Svetniki so dobili odgovor, da v Jelovici želijo, da bi bili to Jelovičini objekti. Stanovanjsko naselje bo z ostalim Preddvorom povezano s križiščem na zdajšnjo vpadnico, v naselju bo tudi veliko zelenih površin, poskrbljeno bo za dovolj parkirnih mest, v večstanovanjskih objektih na severu območja bo prostor tudi za morebitne dejavnosti družbenega standarda.

Svetnike pa najbolj vznemirja vprašanje, kaj tako veliko novo naselje pomeni za družbeno infrastrukturo v občini: za vrtec, šolo in zdravstveni dom, kjer so že zdaj na tesnem, povečano število prebivalstva pa bo to stisko še okrepilo. Svetniki tudi pripominjajo, da bo tudi za Jelovico ovira pri prodaji njihovih stanovanj, če ob njih novim prebivalcem ne bodo zagotovljena mesta v vrtcu, zdravstvena oskrba in podobno. Zato jih je zanimala tudi dinamika gradnje in kako ji bo občina sledila z morebitnimi investicijami, z rahlim nezaupanjem na to gledajo svetniki, češ da se vpliv občine s sprejetjem tega dokumenta konča. Borut Ulčar iz družbe, ki je izdelala prostorski dokument, je opomnil, da ne bo vse zgrajeno naenkrat in tako tudi demografski vplivi ne bodo prišli iznenada.

Izdelajo naj demografsko študijo

Kakšna bo dinamika, zdaj načrtovalci še težko rečejo, v prvi fazi bodo nemara dobili petdeset stanovanj. Vsi bomo v škripcih, če investitorju in občini ne bo uspelo zagotoviti celotnega družbenega standarda, so menili svetniki in zahtevali, da se pripravita demografska študija za naslednjih pet let in ocena prihodnjih družbenih investicij. Odlok o OPPN za Jelovico so naposled sprejeli soglasno in se tudi strinjali s predlogom župana Roka Robleka, da v prihodnjih tednih svetniki opravijo uradni obisk v Jelovici.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

oblačno
vlažnost: 95 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

8/20

nedelja

8/23

ponedeljek

6/23

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

IZLETI / Žiri, 20. oktober 2019

Pohod okoli Žirov

PRIREDITVE / Tržič, 20. oktober 2019

Neuničljiva melodija

PRIREDITVE / Preddvor, 20. oktober 2019

Podelitev priznanj za najboljše ljubezensko pismo

PRIREDITVE / Breznica, 20. oktober 2019

Škratovanje

PRIREDITVE / Breznica, 20. oktober 2019

Predstava o življenju in delu Antona Janše

PRIREDITVE / Visoko, 20. oktober 2019

Pod okence pridem

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. oktober 2019

Medgeneracijske dejavnosti

PREDAVANJA / Žirovnica, 21. oktober 2019

Za lepši partnerski odnos

 

 
 

 

 
 
 

Swiss Airlines vzpostavil povezavo s Zürichom / 17:57, 19. oktober

Iz Požarja:"Najbolj pa se Počivalškova "vizija" uresničuje na primeru Adrie Airways. Počivalšek je bil namreč gospodarski minister v vladi M...

Od Jenkove smrti do rojstva / 08:09, 19. oktober

Poglejte fotografijo.

Še bedenje ob mrliču je bolj življensko.

Sova vložila ovadbo / 07:08, 19. oktober

Marjana so ujeli s prstom v marmeladi. Sedaj nam razlaga, da ga ni namočil v marmelado, ampak....

Podjetje Kobla ŽTG v stečaju / 07:06, 19. oktober

Naprave odstraniti in prodati za staro železo, ki je zelo iskana surovina. Na sidrišča stolpov pa namontirati klopce, da bodo turisti užival...

Mladost v primežu vojne / 20:36, 18. oktober

Sprejemljiv in umirjen komentar, čeprav iz "nasprotne strani". Znano je tudi, da bi se Tito s soglasjem Stalina povezal s Hitlerjem, da bi...

Sova vložila ovadbo / 16:55, 18. oktober

"Javno obračunavanje ustavnih sodnikov"----------------------Ta naslov zavaja. Zamegluje bistvo.Nobenega obračunavanja ni!Ustavno sodišče je...

Skupaj so še močnejši / 15:45, 18. oktober

Če sem prav razumel članek, vaja sploh ni pomembna.
Pomemno je kako se po vaji govori.