Trajnostno gospodinjstvo

Če so med počitnicami otroci vsaj kakšen teden doma (zgodi se celo, da jim to uspe …), tedaj oni gospodinjijo. Veselim se tega, po drugi strani pa vem, da bo jedilnik okrnjen, bolj študentski, da bomo imeli v jedeh veliko smetane in drugih maščob, zagotovo bomo jedli testenine s tuno in druge oblike študentske kuhinje.

Kaj sem opazila? Kadar kuhajo otroci, se nam takoj poveča količina smeti v zelenih in rumenih smetnjakih. Kupujejo napol pripravljeno hrano, sladka pijača jim zelo tekne, čeprav imamo domače sokove in sirupe. Na seznamu živil je več čipsov, piškotov in vsega drugega. Tudi mleko bi raje kupovali embalirano v tetrapaku, kot da bi pomivali steklenice, s katerimi hodimo na mlekomat. V trenutku se nabere več embalaže, prav neverjetno. Potem se je še zgodilo, da zabojnikov niso odpeljali ali jih nismo ustrezno postavili ob cesto, in vso plastično embalažo je bilo treba dodatno odpeljati na ekološki otok. Poleti ne gori v kaminu, tako ne moreš pokuriti nobene papirnate embalaže in smetnjaki so kaj kmalu premajhni. Pozorna sem, kako ob kontroliranem kupovanju in kuhanju običajna velikost zabojnikov zadošča za sedemčlansko družino, če pa bi podlegel sodobnemu nakupovanju in kuhanju napol pripravljene hrane z veliko odpadne embalaže, bi se zadušili v smeteh.

Grozdje smo že obrali in skuhali sirup. Naša dva modna kuhinjska pripomočka, črna sokovnika Emo Celje, sta bila že v uporabi, pa veliki lonci in sod iz nerjaveče pločevine, kjer s potopnim grelcem pasteriziramo sirup in ga točimo v steklenice. V obtoku imamo več kot sto litrskih steklenic z navojem, ki jih uporabljamo za grozdni sirup, zeliščne sokove, za nakup mleka iz mlekomata. Če bi to zamenjali z embalažo za enkratno uporabo, bi morali namestiti večji zabojnik za smeti. Tako preprosto, vendar terja odločitev. Takšno trajnostno gospodinjstvo vzame več časa. Embalažo je treba pomivati, shranjevati. Če kuhamo pretežno enolončnice in jedi na žlico, kar pač kuhamo, je odpadne embalaže malo. Če pristanem pri bolj sodobnih jedeh, je vse te navlake več. Količino smeti moramo zmanjšati pri izvoru, pri nakupu. Seveda zmanjšamo prostornino, če embalažo pravilno zložimo, jo stisnemo, pa je še vedno vsega tega veliko. Je pa res, da če kuhamo bolj trajnostno, nam vse skupaj vzame več časa. Ali pa tudi ne. Grozdni sirup se kuha enkrat na leto, jabolčni sok bomo stisnili enkrat in bo čakal v 60-litrskem sodu. Enolončnice in jedi na žlico skuhaš enkrat v večji količini, pa je jed pripravljena za dva ali tri dni, kruh pečemo dvakrat tedensko, pa zadošča za vseh sedem dni. Kakor se človek navadi, tako je, ampak res se moraš navaditi in vse skupaj ponotranjiti. Da je tak način kuhe bolj zdrav in okusen, je jasno. Je malo bolj zamuden, pa ni nujno, da terja več časa, je bolj prijazen do okolja in na koncu je še cenejši.

Očitno je tako, da mora mlad človek to izkusiti na svoji koži in predvsem v svoji denarnici.

Oddaj svoj komentar

Kranj 16°

zmerno oblačno
vlažnost: 66 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

8/23

ponedeljek

9/23

torek

10/24

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

RAZSTAVE / Škofja Loka, 2. junij 2020

Žiri, čevljarsko mesto

IZLETI / Kranj, 2. junij 2020

Kolesarski izlet

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 29. junij 2020

Na letovanje v Izolo

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Tovornjaki polnijo počivališča na gorenjski avtocesti / 15:16, 1. junij

A zdaj bojo pa osebni avtomobili morali v kolonah čakati? Zaradi tovornjakov čeprav večjo da nemorejo če mejo do ponoči?

Opolnoči v Sloveniji epidemije formalno konec / 14:08, 1. junij

In zmage proslavljamo s preletom vojaških letal ! Ko v stari Jugi.. Vrhunsko, še vojaško parado prosim!

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 11:42, 31. maj

Cel svet stoji oziroma se vrti počasneje zaradi malce močnejše gripe. Nateg stoletja.

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 09:39, 31. maj

Zdravniška stroka pravi maske niso več smiselne, so samo še priporočljive za starejšo populacijo, govorec Jelko pravi, maske so še naprej obvezne !!
Komu verjeti? Stroki ali politiki?

Žalost onkraj sanj / 09:32, 31. maj

Še dandanes je klerikalcem ideal Slovenija v letih pred drugo svetovno vojno, nazadnjaštvo, velik vpliv RKC v kateri ženska igra podrejeno i...

Manj raka ali manj obravnav? / 16:27, 30. maj

Avtorica članka, ko se je začela korona je takrat svet obstal. Zdravniki so povedali, da se vsi ukvarjajo s pandemijo in, da vse druge diagn...

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 09:40, 30. maj

Ejga švaba, kva vam je mask zmanjkalo v Nemčiji al so švabi škrti?