Trajnostno gospodinjstvo

Če so med počitnicami otroci vsaj kakšen teden doma (zgodi se celo, da jim to uspe …), tedaj oni gospodinjijo. Veselim se tega, po drugi strani pa vem, da bo jedilnik okrnjen, bolj študentski, da bomo imeli v jedeh veliko smetane in drugih maščob, zagotovo bomo jedli testenine s tuno in druge oblike študentske kuhinje.

Kaj sem opazila? Kadar kuhajo otroci, se nam takoj poveča količina smeti v zelenih in rumenih smetnjakih. Kupujejo napol pripravljeno hrano, sladka pijača jim zelo tekne, čeprav imamo domače sokove in sirupe. Na seznamu živil je več čipsov, piškotov in vsega drugega. Tudi mleko bi raje kupovali embalirano v tetrapaku, kot da bi pomivali steklenice, s katerimi hodimo na mlekomat. V trenutku se nabere več embalaže, prav neverjetno. Potem se je še zgodilo, da zabojnikov niso odpeljali ali jih nismo ustrezno postavili ob cesto, in vso plastično embalažo je bilo treba dodatno odpeljati na ekološki otok. Poleti ne gori v kaminu, tako ne moreš pokuriti nobene papirnate embalaže in smetnjaki so kaj kmalu premajhni. Pozorna sem, kako ob kontroliranem kupovanju in kuhanju običajna velikost zabojnikov zadošča za sedemčlansko družino, če pa bi podlegel sodobnemu nakupovanju in kuhanju napol pripravljene hrane z veliko odpadne embalaže, bi se zadušili v smeteh.

Grozdje smo že obrali in skuhali sirup. Naša dva modna kuhinjska pripomočka, črna sokovnika Emo Celje, sta bila že v uporabi, pa veliki lonci in sod iz nerjaveče pločevine, kjer s potopnim grelcem pasteriziramo sirup in ga točimo v steklenice. V obtoku imamo več kot sto litrskih steklenic z navojem, ki jih uporabljamo za grozdni sirup, zeliščne sokove, za nakup mleka iz mlekomata. Če bi to zamenjali z embalažo za enkratno uporabo, bi morali namestiti večji zabojnik za smeti. Tako preprosto, vendar terja odločitev. Takšno trajnostno gospodinjstvo vzame več časa. Embalažo je treba pomivati, shranjevati. Če kuhamo pretežno enolončnice in jedi na žlico, kar pač kuhamo, je odpadne embalaže malo. Če pristanem pri bolj sodobnih jedeh, je vse te navlake več. Količino smeti moramo zmanjšati pri izvoru, pri nakupu. Seveda zmanjšamo prostornino, če embalažo pravilno zložimo, jo stisnemo, pa je še vedno vsega tega veliko. Je pa res, da če kuhamo bolj trajnostno, nam vse skupaj vzame več časa. Ali pa tudi ne. Grozdni sirup se kuha enkrat na leto, jabolčni sok bomo stisnili enkrat in bo čakal v 60-litrskem sodu. Enolončnice in jedi na žlico skuhaš enkrat v večji količini, pa je jed pripravljena za dva ali tri dni, kruh pečemo dvakrat tedensko, pa zadošča za vseh sedem dni. Kakor se človek navadi, tako je, ampak res se moraš navaditi in vse skupaj ponotranjiti. Da je tak način kuhe bolj zdrav in okusen, je jasno. Je malo bolj zamuden, pa ni nujno, da terja več časa, je bolj prijazen do okolja in na koncu je še cenejši.

Očitno je tako, da mora mlad človek to izkusiti na svoji koži in predvsem v svoji denarnici.

Oddaj svoj komentar

Kranj 6°

oblačno
vlažnost: 95 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

5/12

torek

4/10

sreda

6/14

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 19. november 2019

Medgeneracijske prireditve

PREDAVANJA / Tržič, 19. november 2019

Po balkanskih hribih

PRIREDITVE / Kranj, 19. november 2019

Zmanjševanje odpadkov in izmenjevalnica oblačil

PRIREDITVE / Škofja Loka, 19. november 2019

Glasbeno-literarni večer

PRIREDITVE / Gorenjska, 19. november 2019

Za otroke

RAZSTAVE / Škofja Loka, 20. november 2019

Štirideset let Združenja umetnikov Škofja Loka

PRIREDITVE / Strahinj, Žiri, 20. november 2019

Dobrodelni večer

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. november 2019

Za otroke

 

 
 

 

 
 
 

Poplava odličnih ocen / 14:51, 18. november

Edino pravilo za kvalitetno šolstvo je enakovredna zastopanost državnih in zasebnih šol.
Brez konkurence je vse skupaj le praskanje po jajcih .

Poštar stavka le dva dneva / 09:23, 18. november

Enako sem mislil jaz, da je ne rabimo! Pa še kako jo rabimo. Reklam sicer ne maram, jih pa pogledam. Eden od družinskih članov ima espe, tor...

Poštar stavka le dva dneva / 14:20, 17. november

Pošta?
Kdo jo še sploh rabi?
Kaj vse prodajajo.!
Samo še salame ne.

Nad Belco se je spet sprožil plaz / 14:18, 17. november

Joj, erozija!

Pasijon finančno samostojnejši / 14:16, 17. november

Mami, mami, glej maškare!

Zavrnjena še četrta pritožba? / 22:07, 16. november

Torej bodo imeli Avstrijci 2 leti časa za kvaliteten dopust, da počakajo balkance.

Najbogatejša Slovenca še vedno zakonca Login / 16:05, 16. november

Največji car je Merlak! Ki vlaga v Bohinj. Pa odselil se je, ker ne bo futral svojati z davki v lastni državi..