Avtorica razstave Biljana Ristić med jubilantoma – loškimi smučarji in glasbeno šolo.

Šest jubilejev na eni razstavi

Z nami praznujejo je naslov dokumentarne razstave, ki je na ogled v Galeriji Ivana Groharja in v ospredje postavlja šest društev, šol in klubov, ki letos praznujejo okrogle obletnice.

Škofja Loka – V letu Loškega muzeja sodelavci, ljubitelji in obiskovalci njegovo osemdesetletnico z različnimi razstavami in dogodki praznujejo že vse leto. Z dokumentarno razstavo so že obeležili tudi štiridesetletnico obstoja in delovanja Združenja umetnikov Škofja Loka, tokrat pa se spominjajo še šestih okroglih obletnic. Šolski center Škofja Loka praznuje 130-letnico poklicnega šolanja, v Škofji Loki že devetdeset let smučajo in igrajo nogomet, pred sedemdesetimi leti so bili ustanovljeni Glasbena šola, Filatelistično društvo Lovro Košir in Društvo upokojencev.

Razstavo je pripravila kustosinja Loškega muzeja za novejšo zgodovino Biljana Ristić in jo posveča svojemu mestu in vsem, ki skrbijo, da je mesto živo. In kako tako različne panoge, kot so nogomet in filatelija, glasba in smučanje, umestiti v dve galerijski sobi? »Ne le okrogle obletnice, več je rdečih niti, ki družijo vsa ta društva, klube in šole. V njih se prebivalci Škofje Loke učijo, tekmujejo, prirejajo dogodke, sodelujejo z lokalno skupnostjo in so nekakšen spiritus movens mesta. Poleg tega, da povezujejo Ločane in okoličane, tudi krepijo identiteto mesta,« pove Ristićeva, katere vodilo je bilo vse slavljence združiti v dveh sobah, na kratko povzeti njihov zgodovinski razvoj, ki jih je pripeljal do današnjega dne, in s tem prikazati tudi, s čim vse že leta in leta plemenitijo mesto.

Obrtnonadaljevalna šola je bila ustanovljena daljnega leta 1889, po 130 letih pa ima Škofja Loka sodoben šolski center. Nogomet in smučanje v Škofji Loki štejeta devetdeset let. Uspehi loških športnikov so znani tudi v svetu, naj bodo to vrhunski alpski smučarji v nedavni preteklosti ali pa ta čas eden najboljših vratarjev na svetu Jan Oblak, katerega majica na razstavi ima seveda srečno številko. Glasbena šola bo svoj sedemdeseti jubilej proslavila s koncertom sredi novembra, nekaj utrinkov o njenem delovanju pa si lahko ogledamo tudi na razstavi. Prav toliko let šteje Filatelistično društvo Lovro Košir, ki velja za enega najbolj dejavnih v državi. Najmlajše pri sedemdesetih je tudi Društvo upokojencev. Ne bi verjeli, s čim vse se Ločanke in Ločani ukvarjajo v tretjem življenjskem obdobju.

Predstavitvam slavljencev sledimo kronološko z leve strani od najstarejšega skozi obe sobi nazaj do najmlajših. Vsak izmed njih je predstavljen s kratko zgodovino, fotografijami in nekaj predmeti, ki predstavljajo njihovo delovanje. Za lažjo predstavo časovnih razdobij so tu še časovni trakovi z dogodki, ki so zaznamovali posamezno leto s številko devet na koncu.

Oddajte svoj komentar

Kranj 9°

delno oblačno
vlažnost: 94 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

10/21

četrtek

8/18

petek

10/19

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

IZLETI / Šenčur, 17. oktober 2019

V Ribniško dolino in Kočevje

IZLETI / Kranj, 17. oktober 2019

Pohod po Meškovi poti

PRIREDITVE / Gorenjski, 17. oktober 2019

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Kranj, 17. oktober 2019

Šahovski turnir

OBVESTILA / Stražišče, 17. oktober 2019

Krvodajalska akcija

RAZSTAVE / Jesenice, 17. oktober 2019

Soočenje različnosti

PRIREDITVE / Jesenice, 17. oktober 2019

Za otroke

PRIREDITVE / Gorenjski, 18. oktober 2019

Medgeneracijske dejavnosti

 

 
 

 

 
 
 

Mladost v primežu vojne / 20:47, 17. oktober

Primož???

Nabirajo le poznane gobe / 13:18, 17. oktober

V GOZDU

"Hej, vi, ta goba je strupena!"
"Molim, što?"
"Ah, nič, nič."

Nabirajo le poznane gobe / 12:41, 17. oktober

Tabol goba zame je jesenska marčnica.

Peška se vrača v vlogi poštarja / 10:16, 16. oktober

Vsa čast Peški, samo tole je bolj slaba šala kot zabavna oddaja..

Na ramenih otrok / 10:15, 16. oktober

Tako je, breme ohranjanja okolja preložimo na otroke in je to to, nej se oni ubadajo s to problematiko !

Aditivi v mesnih pripravkih / 10:11, 16. oktober

A zato so čevapi iz Mercatorja najbolj..

Jesen / 16:32, 15. oktober

Preprost in lep prosti spis.Tudi men je jesen najljubši letni čas, še posebej na martinovo.Lani sem baje šel od kranjske avtobusne postaje d...