Folklorna skupina Sava Kranj pred poljskim kulturnim domom, kjer se je odvijal glavni del festivala. / Foto: arhiv FS Sava Kranj

Navdušili na Poljskem

Folklorna skupina Sava Kranj se je udeležila mednarodnega folklornega festivala na Poljskem, kjer je gostovala že devetkrat. Novembra jo čaka praznovanje 70-letnice.

Folklorna skupina (FS) Sava Kranj se je v jubilejnem, 70. letu delovanja udeležila mednarodnega folklornega festivala v poljskem mestecu Sokolow Podlaski, približno osemdeset kilometrov od Varšave. Kot je pojasnil organizacijski vodja FS Sava Zvone Gantar, so povabilo na 18. festival, ki je potekal od 8. do 15. septembra, dobili neposredno od predsednika mednarodne folklorne organizacije CIOFF na Poljskem, kjer so prvič gostovali že leta 1973, nazadnje pa leta 2008. »Sedaj smo na Poljskem gostovali že devetič, na tem festivalu pa smo bili prvič. Pripravili so nam enkraten sprejem in poskrbeli, da je bilo gostovanje odlično,« je bil po vrnitvi navdušen Gantar. Na festivalu so sodelovale še skupine iz Španije in tudi Kanarskih otokov, Grčije in tri domače skupine.

Navdušili s pestrostjo

Savčani so se z 22 plesalkami in plesalci ter sedmimi glasbeniki na Poljskem predstavljali z gorenjskimi, belokranjskimi, štajerskimi in prekmurskimi plesi, ki so jih usvojili pod umetniškim vodstvom Tomaža Gantarja. Festival ni bil tekmovalnega značaja. Nastopajoči so prejeli diplome in pokale, Savčanom pa je raznovrstni program prinesel tudi čestitko organizatorja. »Ostale skupine so nastopale vedno v isti noši z isto glasbeno zasedbo, mi pa smo to stalno spreminjali. Vsak dan smo nastopili v določeni dvorani, gostovali smo tudi v osnovnih in srednjih šolah. Veliko zanimanja je bilo za naše noše, še posebej jih je navdušila njihova pestrost, ki predstavlja naše pokrajine,« je pojasnil Zvone Gantar. Udeleženci iz različnih držav so sodelovali tudi na delavnicah, na katerih so med seboj delili plesno znanje.

Gantar je kot zanimivost povedal tudi, da je ena od plesalk, Miša Rozman, ki je v skupini dve leti, tokrat prvič z njimi prestopila prag tujine in je bila tako deležna »folklornega krsta«. Z njimi pa sta bili tudi Darja Eterovič in Klavdija Kopar, obe plesalki, ki sta bili lani izvoljeni za predsednico in tajnico Kulturnega društva (KD) Sava.

Na gostovanju vsako leto

FS Sava je bila sicer vse od ustanovitve v letu 1949 prav vsako leto na gostovanju v tujini. V sedemdesetih letih se jih je po podatkih Gantarja nabralo več kot 140. Ponosni so, da so bili kot edina slovenska skupina v Nepalu leta 2010, nastopali so tudi v Braziliji, Libiji, na Kitajskem. Gostovali so vsepovsod po Evropi: štirinajstkrat v Nemčiji, enajstkrat v Franciji, osemkrat na Češkem …

Ponosni so tudi, da je poleg odrasle skupine letos po nekaj letih znova začela delovati mladinska skupina, katere umetniška vodja je Tina Urbanc, sicer že petnajst let savska folklornica. »V skupini je za zdaj osemnajst članic in članov, kar je velik uspeh. Še vedno se je možno pridružiti, še posebej veseli bomo mladih plesalcev,« je pojasnil Gantar in dodal, da imata največ zaslug za obuditev mladinske skupine nova predsednica in tajnica KD Sava. »Vesel sem, da imamo mlade naslednike, ki so zastavili s polno paro. Pridružil pa se nam je tudi mlad glasbenik, harmonikar Robert Kozjek iz Besnice, ki spremlja tudi mlade plesalce na vajah.«

Savski folklorniki se ta čas pospešeno pripravljajo na praznovanje 70-letnice, ki jo bodo zabeležili 23. novembra s slavnostnim koncertom v Prešernovem gledališču. »Načrtujemo dve predstavi, popoldansko in večerno. Naslovili smo jo Sučemo se že 70 let, v točkah pa bomo zaobjeli kola posameznih pokrajin, npr. prekmursko, rezijansko, belokranjsko in seveda gorenjsko. Vključili bomo tudi veterane, ki bodo obudili točko iz programa republik nekdanje Jugoslavije, ki smo ga izvajali vsa leta do osamosvojitve Slovenije. Vse noše od tedaj smo obdržali, zato je izvedba še vedno možna. Tokrat bomo v program uvrstili šumadijske plese,« je napovedal Gantar.

Oddajte svoj komentar

Kranj 20°

delno oblačno
vlažnost: 93 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

16/29

četrtek

16/29

petek

16/28

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

IZLETI / Šenčur, 13. avgust 2020

Pot pod Storžičem

IZLETI / Kranj, 13. avgust 2020

Na planino Blato, planino Pri jezeru in Kredo

DELAVNICE / Rateče, 13. avgust 2020

V družbi z Vandotovimi junaki

DELAVNICE / Rateče, 14. avgust 2020

V družbi z Vandotovimi junaki

OBVESTILA / Gorenjska, 14. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

PRIREDITVE / Bled, 14. avgust 2020

Predšmarni večer na Mlinem

OBVESTILA / Gorenjska, 17. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Kranj, 18. avgust 2020

Kolesarski izlet v Šinkov Turn

 

 
 

 

 
 
 

Tanja odgovarja / 11:53, 12. avgust

Le kaj bi brez Tanje..?

Spodbujajo predelavo lesa / 11:52, 12. avgust

Lesno predelovalna panoga v Sloveniji je vedno bolj lesena... Nekoč močna pohištvena dejavnost, danes v buli totalno !!

Razstava Šenčurski dogodki / 13:23, 11. avgust

Šenčur ima skozi zgodovino vedno prava domoljuPna dejanja in tako kot župnik reče..

Epidemiološke razmere relativno stabilne / 13:17, 11. avgust

Ja, naslednjih 14 dni bo ključnih..

Epidemiološke razmere relativno stabilne / 13:08, 11. avgust

S tole LGBT majčko je Jelko nekoliko izgubil na svoji ostrini... :)

Več kot sto nesreč kolesarjev / 12:47, 11. avgust

Predlagam, da vsak najbolje pazi sam na sebe. Včasih, tudi, če imaš prednost ni treba vztrajati, ampak se je bolje odpeljati naprej zdrav. P...

Posilstvo tudi, ko ni uporabljena sila / 17:19, 10. avgust

Za huda kazniva in sprevržena dejanja, kot so posilstvo in umor otroka, nosečnice ali nemočne osebe = SMRTNA KAZEN pika.