»To je vse kurjenje mokrih drv,« je premier Marjan Šarec odgovoril na očitke, da naj bi izvajal pritiske glede zaposlitve uradnice na Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji. / Foto: arhiv GG

Šarec zanika pritiske

Premier Marjan Šarec je zanikal očitke, da je zlorabil položaj in politični vpliv za zaposlitev svoje nekdanje sodelavke na Sovi. Za Krisa zbrali več kot 3,7 milijona evrov.

Lenarčič opravil zaslišanje

Sodeč po prvih odzivih, je kandidat za evropskega komisarja za krizno upravljanje Janez Lenarčič v sredo uspešno prestal zaslišanje pred odborom Evropskega parlamenta za razvoj. Odbor je zaslišanje včeraj tudi že ocenil, uradna ocena pa bo znana šele sredi meseca. Tudi Lenarčič je z zaslišanjem zadovoljen. Ocenjuje, da so bila vprašanja tehtna, nekatera tudi zahtevna, in upa, da je prepričal poslance. Lenarčič je sicer v uvodnem nagovoru na zaslišanju obljubil, da bo usmeril vso svojo energijo ter tri desetletja izkušenj na mednarodnem in evropskem področju v pomoč pri lajšanju trpljenja in podporo prizadetim v krizah v EU in po svetu. Med izzivi je poudaril vse daljše in hujše humanitarne krize, vse pogostejše nesreče naravnega in človeškega izvora ter obenem vse več groženj multilateralni ureditvi ob krepitvi protekcionizma in vse hujše učinke podnebnih sprememb. V ospredje je postavil tri prioritete: izboljšati odzivanje, preventivo in pripravljenost ter okrepiti vidnost kriznega upravljanja EU. Na govorice o možnosti zamenjave resorja – v Bruslju se ugiba o resorju za širitev zaradi zapletov z madžarskim kandidatom – je Lenarčič odgovoril, da je osredotočen na krizno upravljanje, da ga ta resor zanima in mu je všeč. Poleg tega osebno tudi ne čuti nobene potrebe po menjavanju resorjev in misli, da je bilo eno zaslišanje kar dovolj.

Šarec: ni bilo pritiskov

Spletni portal Pozareport je ta teden objavil več člankov, v katerih predsedniku vlade Marjanu Šarcu očita, da naj bi skupaj z državnim sekretarjem za nacionalno varnost Damirjem Črnčecem zlorabila svoj položaj in politični vpliv za ureditev službe nekdanji uradnici Občine Kamnik na Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sova) mimo pogojev in razpisov za delovna mesta v Sovi. Štirje člani komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, med katerimi sta bila tudi predsednik komisije Matej Tonin (NSi) in podpredsednik Žan Mahnič (SDS), so zato v torek na sedežu Sove preverjali postopke kadrovanja in očitke o nepravilnostih pri zaposlitvi uradnice. V Sovi so sicer navedbe o Šarčevih pritiskih zavrnili kot povsem neresnične in neutemeljene. Tudi Šarec je preko Twitterja zatrdil, da ni izvajal nobenih pritiskov glede omenjene zaposlitve. Dodal je, da je zadnji dve leti po vstopu v državno politiko že navajen, da je deležen vztrajnih namigovanj in neresnic s strani raznih portalov, povezanih s stranko SDS.

Za Krisom še Gal

Za dvajsetmesečnega Krisa iz Kopra, ki trpi za spinalno mišično atrofijo, so v društvu Palčica Pomagalčica v tednu dni zbrali dovolj denarja za plačilo naprednega zdravljenja v ZDA z zdravilom, ki mu lahko spremeni življenje. Zastavljeni cilj 2,3 milijona evrov so krepko presegli, saj se je na računu društva že v začetku tedna nabralo 3,7 milijona evrov, v kar pa niso vštete donatorske in sponzorske pogodbe, ki še prihajajo. Takoj ko je bilo jasno, da bodo potreben znesek za Krisovo zdravilo presegli, so sicer zbiralno akcijo končali. Kot napovedujejo v društvu Palčica Pomagalčica, bodo sproti in transparentno poročali tudi o vseh stroških dečkovega zdravljenja do popolne rehabilitacije, ostanek zbranih sredstev pa bodo namenili tudi drugim otrokom. Trenutno sicer že poteka nova humanitarna akcija Slovenija za Gala, ki je namenjena zdravljenju petletnega Gala z redko boleznijo rok, ki mu zdravniki v Sloveniji ne morejo pomagati. Tokrat morajo zbrati 120 tisoč evrov, kolikor bodo stali operacija rokic v ZDA, rehabilitacija in ostali stroški. Svojo donacijo lahko nakažete na društvo MAUS: IBAN SI56 6100 0000 7087 846 (Delavska hranilnica, d. d., Ljubljana).

V Dinosu zbirajo plastične zamaške

Družba za ravnanje z odpadno embalažo Dinos je ta teden začela zbiranje plastičnih pokrovčkov, ki poteka na 18 Dinosovih lokacijah po Sloveniji. Vsak posameznik bo imel možnost pokrovčke nameniti eni od nevladnih organizacij oziroma zavodov, s katerimi Dinos sodeluje, so sporočili iz družbe, kjer bodo poskrbeli za zbiranje in prevzem ter predelavo plastičnih pokrovčkov. Za ta korak pa so se v družbi odločili tudi zato, ker konec leta v Ljubljani odpirajo novo predelovalno linijo za plastiko. V predelavi plastičnih pokrovčkov se namreč ustvari granulat, material, iz katerega je mogoče ustvariti nove izdelke. Poleti smo sicer poročali, da je koroško podjetje MPI Reciklaža, tedaj eno vodilnih pri prevzemanju plastičnih zamaškov, prenehalo prevzemati plastične zamaške.

Oddajte svoj komentar

Kranj 7°

pretežno jasno
vlažnost: 97 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

7/24

sreda

4/23

četrtek

4/22

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

PRIREDITVE / Žiri, 23. oktober 2019

Energija bosanskih piramid

RAZSTAVE / Jesenice, 23. oktober 2019

Dobro jutro, Slovenija

PRIREDITVE / Škofja Loka, 23. oktober 2019

Pripovedke za odrasle

PRIREDITVE / Jesenice, Hrušica, 23. oktober 2019

Za otroke

IZLETI / Kranj, 24. oktober 2019

Planinski izlet: Veliki Javornik (Bohor)

RAZSTAVE / Mengeš, 24. oktober 2019

Hodil po zemlji sem naši ...

PRIREDITVE / Tržič, 24. oktober 2019

Predstavitev knjige Tržič na razglednicah

PRIREDITVE / Jesenice, Hrušica, 24. oktober 2019

Za otroke

 

 
 

 

 
 
 

Robert Klinar novi direktor / 19:42, 22. oktober

Gorenjke, Gorenjci, pozor! Sezone je konec, občinsko redarstvo bo spet merilo hitrost na raznih koncih po blejskih vaseh. Denar mora tečt, ne kapljat.

Robert Klinar novi direktor / 18:43, 22. oktober

Bled je res lep. Žal pa naši občinski uslužbenci, na čelu z županom, skrbijo za vse kaj drugega kot pa za dobrobit občanov. Nekateri uradnik...

Dnevi Jenkove poezije / 16:55, 22. oktober

Kar se teh obletnic pesnikov tiče opažam leto za letom enak, ponavljajoč vzorec.
Pač, ker denar je, nekaj moramo naredit.
ISTA PESEM VSAKO LETO!

Dogčas za crknt.

Državna pomoč čebelarjem / 16:45, 22. oktober

Spet smo mi, ki imamo po eno čebelo, zvisel.

Dars zavrnil pritožbo Gorenjske gradbene družbe / 10:02, 22. oktober

DARS naj se še pozanima pri firmi, ki vrta na avstrijski strani. Grem stavt, da bi to bilo najboljše in najcenejše.

Razstava Po sili vojak 2 / 21:25, 21. oktober

Kar nekaj mobilizirancev so "heroji" potamanili na pragu doma; v Brniški gmajni. Osvoboditev naroda.

Potep po vojvodini (2) / 12:31, 21. oktober

Jedan klub na svetu volim ja za njega iz sveg glasa navijam Vojvodina jedna jedina pola bela pola crvena Novi Sad to je nas grad koji nikad ...