Nova avstrijska zvezna poslanka Olga Voglauer z očetom Mihom (levo) in možem Markusom (desno)

Koroška Slovenka v dunajskem parlamentu

Olga Voglauer ni prva Slovenka oziroma Slovenec v dunajskem parlamentu. Prvi je bil konec devetdesetih let preteklega stoletja Karel Smolle, med letoma 2010 in 2014 pa je bila zvezna poslanka Angelika Mlinar.

Slovenci v zamejstvu (714)

Na nedeljskih predčasnih volitvah v avstrijski zvezni parlament na Dunaju je suvereno, s 37 odstotki oddanih glasov zmagala ljudska stranka (OVP) pred socialdemokrati (SPO), svobodnjaki (FPO), Zelenimi in stranko Neos. Na teh volitvah so v primerjavi s preteklimi precej izgubili socialdemokrati, največ pa svobodnjaki, ki so, kot pravijo politični analitiki, končno plačali davek za svoje koruptivne in populistične poteze. Največ so pridobili Zeleni in na njihovi listi je bila na Koroškem v dunajski parlament izvoljena 39-letna Slovenka Olga Voglauer, Kumrova iz Bilnjovsa / Fellersdorfa pri Bilčovsu / Ludmannsdorfu. V parlament je bila izvoljena neposredno, saj je na Koroškem, kjer je glavna govornica Zelenih, prejela nad 27.000 glasov in bo tako ena od 27 poslank oziroma poslancev te stranke na Dunaju. Olga je poznana Korošica, še posebej med kmeti. Na dunajski univerzi je diplomirala iz agronomije in prevzela odgovorno vlogo v Kmečki izobraževalni skupnosti na Koroškem, leta 2011 pa sta z možem Markusom, ki se je kot nemško govoreči naučil slovenščine, prevzela domačo kmetijo. Skupaj s staršema sta se lotila ekološkega kmetovanja in postala znana po senenem mleku in mlečnih izdelkih.

Koroški Slovenci so zadovoljni, da je bila Olga Voglauer izvoljena na tako pomembno funkcijo, s katere bo lahko, tudi v sodelovanju z organizacijami Slovencev na Koroškem, storila marsikaj pozitivnega za slovensko skupnost. Še posebej, če bodo Zeleni del vladajoče koalicije pod vodstvom sedanjega kanclerja in predsednika zmagovite ljudske stranke Sebastijana Kurza.

V prihodnjih dneh je na Koroškem napovedanih nekaj pomembnih prireditev. O konferencah ob stoti obletnici podpisa senžermenske pogodbe smo že poročali. V K&K centru v Šentjanžu v Rožu je bila včeraj premiera gibalno-plesne predstave Spet nikoli več pod režijsko taktirko kranjske rojakinje Alenke Hain. Ponovitve bodo danes in prihodnje dni ob 20. uri. V Šentjanžu se bo v nedeljo, 6. oktobra, ob devetih začel tudi Stonov pohod v čast Bogdana Mohorja - Stona iz Kranja. Jutri ob 10. uri pa se bo Pri Kovaču na Obirskem začelo pisateljsko srečanje na temo Narečja v slovenski literaturi.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

zmerno oblačno
vlažnost: 84 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

9/23

torek

10/24

sreda

14/22

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

RAZSTAVE / Škofja Loka, 2. junij 2020

Žiri, čevljarsko mesto

IZLETI / Kranj, 2. junij 2020

Kolesarski izlet

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 29. junij 2020

Na letovanje v Izolo

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Tovornjaki polnijo počivališča na gorenjski avtocesti / 15:16, 1. junij

A zdaj bojo pa osebni avtomobili morali v kolonah čakati? Zaradi tovornjakov čeprav večjo da nemorejo če mejo do ponoči?

Opolnoči v Sloveniji epidemije formalno konec / 14:08, 1. junij

In zmage proslavljamo s preletom vojaških letal ! Ko v stari Jugi.. Vrhunsko, še vojaško parado prosim!

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 11:42, 31. maj

Cel svet stoji oziroma se vrti počasneje zaradi malce močnejše gripe. Nateg stoletja.

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 09:39, 31. maj

Zdravniška stroka pravi maske niso več smiselne, so samo še priporočljive za starejšo populacijo, govorec Jelko pravi, maske so še naprej obvezne !!
Komu verjeti? Stroki ali politiki?

Žalost onkraj sanj / 09:32, 31. maj

Še dandanes je klerikalcem ideal Slovenija v letih pred drugo svetovno vojno, nazadnjaštvo, velik vpliv RKC v kateri ženska igra podrejeno i...

Manj raka ali manj obravnav? / 16:27, 30. maj

Avtorica članka, ko se je začela korona je takrat svet obstal. Zdravniki so povedali, da se vsi ukvarjajo s pandemijo in, da vse druge diagn...

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 09:40, 30. maj

Ejga švaba, kva vam je mask zmanjkalo v Nemčiji al so švabi škrti?