Ob odprtju osmega festivala Festvina sta prisotne nagovorila Eva Štravs Podlogar in Jože Koželj.

Najprej vino, potem še siri

Kongresni center Brdo je gostil dva zanimiva dogodka: v ponedeljek že osmi festival Festvina, ki ga je organizirala Hiša dobrih vin Koželj iz Most pri Komendi, torek pa je bil posvečen sirom – Brdo je gostilo drugi Festival slovenskih sirov, za katerega poskrbi Združenje kmečkih sirarjev Slovenije (ZKSS).

Tradicionalni, že osmi vinski dogodek Festvina, ki je eden največjih brezplačnih strokovnih vinskih dogodkov pri nas, je na Brdu pri Kranju pod eno streho zbral rekordno število vrhunskih razstavljavcev, ki so vinskim navdušencem predstavili zgodbe o vinih, ljudeh, novostih in trendih doma kot tudi po svetu.

Za uvod sta prisotne nagovorila organizator dogodka, trgovec in distributer vin Jože Koželj, direktor podjetja Koželj – Hiša dobrih vin, ter Eva Štravs Podlogar, državna sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Del dogajanja so bile tudi delavnice, za katere je bilo zanimanje izjemno. Za delavnico Sommelierski izziv ali kako to delamo mi in kako to delajo najboljši, bi na primer lahko rekli, da je bila udeležba več kot stoodstotna. Delavnica je gostila tri priznane sommeliere iz treh prestižnih evropskih restavracij, pogovor pa je vodil Tomaž Sršen, znano ime iz domačih vod vinskih poznavalcev.

Festival Festvina je trajal ves dan, v večernih urah pa se je na Račjem otoku potem nadaljevalo sproščeno druženje na »after partyju«, se pa Koželj še dobro spominja, kako so organizirali prvi festival Festvina na Račjem otoku – s 25 vinarji. To je bilo daljnega leta 2005, organizirajo pa ga na dve leti.

Ko se je vinski festival poslovil, so avlo kongresnega centra na Brdu »zavzeli« slovenski sirarji. Svoje sire je predstavilo več kot trideset ponudnikov, za zanimive prigrizke na osnovi sira in krompirja pa je s svojo ekipo poskrbel Jože Godec iz Gostišča in penizona Resje z Nemškega Rovta. Obiskovalci so tako lahko okušali sirov burger, polnjene raviole s skuto, bohinjsko klobaso s sirom, ajdov blin z moussom iz kozjega sira, ocvrt goveji jezik, krompir in »Kramarjev« mohant ter narastek iz bohinjskega sira in špinače.

So pa pritegnili pozornost obiskovalcev rahlo drugačni siri, na primer mehko zorjeni kozji sir z materino dušico, ovčji z modro plesnijo, kozji sir, zorjen v teranovih tropinah ... Pa zagotovo tudi čokoladni sir, ki sta ga Jasmina in Andrej Frešer »izumila«, ker njuna hči pač ni hotela jesti sira ...

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

jasno
vlažnost: 96 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

7/24

sreda

4/24

četrtek

3/22

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

PRIREDITVE / Žiri, 23. oktober 2019

Energija bosanskih piramid

RAZSTAVE / Jesenice, 23. oktober 2019

Dobro jutro, Slovenija

PRIREDITVE / Škofja Loka, 23. oktober 2019

Pripovedke za odrasle

PRIREDITVE / Jesenice, Hrušica, 23. oktober 2019

Za otroke

IZLETI / Kranj, 24. oktober 2019

Planinski izlet: Veliki Javornik (Bohor)

RAZSTAVE / Mengeš, 24. oktober 2019

Hodil po zemlji sem naši ...

PRIREDITVE / Tržič, 24. oktober 2019

Predstavitev knjige Tržič na razglednicah

PRIREDITVE / Jesenice, Hrušica, 24. oktober 2019

Za otroke

 

 
 

 

 
 
 

Dnevi Jenkove poezije / 17:21, 23. oktober

Saj je na vseh proslavah enako. Vsako leto se trajba eno in isto. Živi dolgčas.

Novi predlog: deset pokrajin in mesti / 16:52, 23. oktober

Iz Požarja, kratko in jedrnato:"Toliko nekih jebivetrov, prevarantov, kleptomanov , mentalno hendikepiranih ljudi kot jih najdeš med jagodni...

Prva kantavtorska skladba Žige Jana Kreseta / 15:56, 23. oktober

https://www.youtube.com/watch?v=gUI9OsdANtQ

Robert Klinar novi direktor / 19:42, 22. oktober

Gorenjke, Gorenjci, pozor! Sezone je konec, občinsko redarstvo bo spet merilo hitrost na raznih koncih po blejskih vaseh. Denar mora tečt, ne kapljat.

Robert Klinar novi direktor / 18:43, 22. oktober

Bled je res lep. Žal pa naši občinski uslužbenci, na čelu z županom, skrbijo za vse kaj drugega kot pa za dobrobit občanov. Nekateri uradnik...

Dnevi Jenkove poezije / 16:55, 22. oktober

Kar se teh obletnic pesnikov tiče opažam leto za letom enak, ponavljajoč vzorec.
Pač, ker denar je, nekaj moramo naredit.
ISTA PESEM VSAKO LETO!

Dogčas za crknt.

Državna pomoč čebelarjem / 16:45, 22. oktober

Spet smo mi, ki imamo po eno čebelo, zvisel.