Spomenik sta odkrila predsednik Planinske zveze Slovenije Jože Rovan in podžupan Mestne občine Ljubljana Aleš Čerin. / Foto: Gorazd Kavčič

Spomenik s pogledom na hribe

Na ljubljanskih Žalah so odkrili kip dr. Mihe Potočnika, staroste planinstva, alpinista, gorskega reševalca, predsednika Planinske zveze Slovenije in Gorske reševalne službe ter ustavnega sodnika.

Ljubljana – V nedeljo, 29. septembra, je minilo 112 let od rojstva dr. Mihe Potočnika, ob tem pa sta Planinska zveza Slovenije in Mestna občina Ljubljana organizirali slovesnost z odkritjem kipa v parku Žal, ki od lani že nosi njegovo ime.

Dr. Miha Potočnik, ki je bil rojen na Belci v Zgornjesavski dolini (pokopan je na ljubljanskih Žalah) in je bil po izobrazbi pravnik, velja za starosto slovenskega planinstva in člana t. i. zlate naveze. Med letoma 1952 in 1965 je bil na čelu Gorske reševalne službe in med letoma 1965 in 1979 Planinske zveze Slovenije, kjer je svoje delovanje zaznamoval z odločilnimi koraki v alpinizmu, naravovarstvu, planinski infrastrukturi in kulturi, bil je tudi eden najaktivnejših pobudnikov ustanovitve Triglavskega narodnega parka. Igral je v filmih V kraljestvu Zlatoroga in Triglavske strmine ter bil eden najzvestejših sodelavcev Planinskega vestnika. Vezi je stkal z mnogimi, zato je bila tudi slovesnost ob odkritju doprsnega kipa, ki ga je že pred leti izdelal kipar Stojan Batič, dobro obiskana. Zbrali so se tudi vsi še živeči predsedniki PZS – poleg aktualnega predsednika Jožeta Rovana tudi Bojan Rotovnik, Franci Ekar, Andrej Brvar in Tomaž Banovec.

Kot je v nagovoru poudaril njegov sin Miha Potočnik mlajši, je bil oče z vsem srcem predan goram. »Moj oče je bil obdarjen z veliko talenti, a vse njegovo življenje je bilo prežeto s planinskim in alpinističnim udejstvovanjem. Celo poročil se je na Kredarici! Svojo nevesto je peljal skozi steno po Slovenski smeri in na sredini poti sta imela celo šrango, poročne zaobljube pa sta si izmenjala v kapelici na Kredarici pod Triglavom. Očetov prvi dvatisočak je bila Kepa, gora nad Belco, na katero je prvič stopil leta 1919, ko je bil star dvanajst let. Na strmini pod vrhom se ga je lotila vrtoglavica, a ko mu je brat France, ki je to turo vodil, primazal eno okrog ušes, se je vrtoglavice ozdravil za zmeraj. Ko je imel oče 66 let, jaz pa 33, sva skupaj preplezala grebene Široke peči, kamor je oče skupaj s prijatelji prvi stopil na takrat še neosvojeni vrh v slovenskih Julijcih leta 1928. Najina tura je bila njegova zadnja, takrat je pripomnil, da se pri teh letih ne spodobi več,« pa je nekaj spominov, ki jih je na očeta obudil njegov sin Miha Potočnik.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

zmerno oblačno
vlažnost: 84 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

9/23

torek

10/24

sreda

14/22

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

RAZSTAVE / Škofja Loka, 2. junij 2020

Žiri, čevljarsko mesto

IZLETI / Kranj, 2. junij 2020

Kolesarski izlet

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 29. junij 2020

Na letovanje v Izolo

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Tovornjaki polnijo počivališča na gorenjski avtocesti / 15:16, 1. junij

A zdaj bojo pa osebni avtomobili morali v kolonah čakati? Zaradi tovornjakov čeprav večjo da nemorejo če mejo do ponoči?

Opolnoči v Sloveniji epidemije formalno konec / 14:08, 1. junij

In zmage proslavljamo s preletom vojaških letal ! Ko v stari Jugi.. Vrhunsko, še vojaško parado prosim!

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 11:42, 31. maj

Cel svet stoji oziroma se vrti počasneje zaradi malce močnejše gripe. Nateg stoletja.

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 09:39, 31. maj

Zdravniška stroka pravi maske niso več smiselne, so samo še priporočljive za starejšo populacijo, govorec Jelko pravi, maske so še naprej obvezne !!
Komu verjeti? Stroki ali politiki?

Žalost onkraj sanj / 09:32, 31. maj

Še dandanes je klerikalcem ideal Slovenija v letih pred drugo svetovno vojno, nazadnjaštvo, velik vpliv RKC v kateri ženska igra podrejeno i...

Manj raka ali manj obravnav? / 16:27, 30. maj

Avtorica članka, ko se je začela korona je takrat svet obstal. Zdravniki so povedali, da se vsi ukvarjajo s pandemijo in, da vse druge diagn...

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 09:40, 30. maj

Ejga švaba, kva vam je mask zmanjkalo v Nemčiji al so švabi škrti?