Divanhana v četrtek, 10. oktobra, prihaja na Jesenice. / Foto: arhiv zasedbe (Cat Norman)

Sevdalinke iz srca

Po navdušujočih koncertih v Kinu Šiška in na Festivalu Bled bosanska sevdah zasedba Divanhana v četrtek, 10. oktobra, prihaja na Jesenice, kjer bo ob 19.30 nastopila v dvorani Gledališča Toneta Čufarja.

Sekstet mladih akademskih glasbenikov iz Sarajeva drzno posega v klasične aranžmaje balkanskih tradicionalnih pesmi in jim z elementi popa, klasične glasbe in džeza daje nove dimenzije. Častitljivo zbirko sevdalink bogatijo z avtorskimi skladbami, ki bodo naslednjo pomlad izšle na njihovem šestem albumu. O glasbenem dragulju, koncertu na Jesenicah v organizaciji gorenjske agencije PijaR, smo se pogovarjali z Nevenom Tunjićem.

Skupina Divanhana je pridobila sloves enega izmed najoriginalnejših izvajalcev novodobnega sevdaha. Odkod izvira unikatnost vaše glasbe?

Zasedbo je pred desetimi leti sestavila skupina mladih študentov Glasbene akademije v Sarajevu. Že od nekdaj nas je povezovala ljubezen do urbanih tradicionalnih bosanskih pesmi, sevdalink. Želja po ohranjanju in negovanju tovrstnih pesmi je hitro prerasla v koncept naše skupine. Nikoli se nismo želeli umestiti zgolj v eno zvrst, temveč vedno ustvarjamo zvočno sliko, ki nam je pri srcu. Po vseh teh letih glasbenega iskanja nas je pot pripeljala do lastnih avtorskih skladb, kot sta Zova in Voće rodilo, tako da se že iskreno veselimo prihodnjih sevdalink, ki bodo privrele iz naših src. Beseda divanhana sicer izvira iz turške besede divan, kar pomeni pogovor – divanhana tako predstavlja izhodišče v svet, odprtost do ljudi, s katerimi želimo kaj deliti, pa tudi mesto intimnega miru, kamor se lahko varno zatečemo.

Vaši koncerti so poznani in cenjeni po izjemni energiji in posebnem vzdušju, ki ga znate vzpostaviti. Kako vam je uspelo najti pravo formulo za tovrstno odrsko kemijo med vami in občinstvom?

Iskreno rečeno, nikoli nismo delali jasne meje med nami in občinstvom, saj se vedno trudimo, da vse ljubitelje glasbe privabimo v svojo bližino – do naših najglobljih čustev, glasbenih not in strun; da skupaj, držeč se za roke, preživimo vsak trenutek sevdaha, ki ga ustvarjamo. Morda je prav to tista prvinska vsebina same glasbe: povezovanje poslušalcev v energiji in svobodi, ko lahko skupaj sanjajo in brišejo meje, saj je glasba univerzalni jezik, ki ne pozna niti jezikovnih niti religioznih razlik. Prav to je lastnost tudi članov naše zasedbe, ki smo že davno odpravili medsebojne meje ter skupno zajadrali v svet glasbenega sanjarjenja. To je torej formula: izbrisati meje ter se prepustiti svobodi, razširiti krila in odleteti v ritmu sevdaha.

Divanhana je navdušila že celoten Balkan, v zadnjem obdobju pa osvajate številne evropske metropole. Kaj lahko pričakuje občinstvo koncerta na Jesenicah?

V četrtek se bomo prvič predstavili občinstvu na Jesenicah, in sicer z najnovejšim glasbenim mozaikom, ki smo ga stkali skupaj z našo novo pevko Šejlo Grgić, in ki predstavlja presek glasbe, ki jo imamo radi in spaja vse lepote Balkana. Malo solz, malo smeha in veliko sevdaha za trdno nit ljubezni med Divanhano ter jeseniškim občinstvom, obljubljamo. Občinstvu je všeč naša energija, ki nam jo tudi vračajo – vsak koncert Divanhane je tako posebno vesolje zase, katerega vrata galaksij odpiramo. Vljudno vabljeni!

Oddajte svoj komentar

Kranj 15°

pretežno oblačno
vlažnost: 100 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

12/22

torek

14/20

sreda

12/23

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

PRIREDITVE / Škofja Loka, 22. september 2020

Zaljubljeni v ustvarjalnost

IZLETI / Cerklje, 22. september 2020

Ogled razvalin gradu Kamen v Adergasu

OBVESTILA / Radovljica, 22. september 2020

Prost vstop v Muzej talcev

IZLETI / Kranj, 22. september 2020

Kolesarski izlet

OBVESTILA / Milje, 22. september 2020

Tehnična delavnica

PRIREDITVE / Škofja Loka, 22. september 2020

Zaljubljeni v ustvarjalnost

OBVESTILA / Kranj, 23. september 2020

Predstavitev medicinskih in ortopedskih pripomočkov

OBVESTILA / Kranj, 23. september 2020

Predstavitev medicinskih pripomočkov

 

 
 

 

 
 
 

Drugi val nas je prehitel / 20:13, 22. september

Opozicija je napadla Simono Kustec, ker ni imela maske na eni prireditvi.Da mora odstopit pravijo.Zanimivo je pa tole:" Celotna opozicija, ...

Politzgodovina / 17:24, 22. september

V naši preljubi domovini še ni nič novega. Še vedno so po 75 letih nasproti na okopih novodobni partizani in domobranci.

Politzgodovina / 16:47, 22. september

" Tovarištvo, družbeno solidarnost, enakost med ljudmi, ne glede na premoženjsko stanje, enakopravnost žensk z moškimi, osvoboditev od kapit...

Politzgodovina / 16:28, 22. september

"Če se že oglašam, se zgolj zaradi tega, ker je prispevek J. D. žaljiv in daleč izpod nivoja kulturnega dialoga z drugače mislečimi." Hmmm. ...

Politzgodovina / 13:49, 22. september

Aplavz g. Boštjančič !
Odlično !

Nevarnost za prašiče / 13:01, 22. september

Nevarna za domače in divje prašiče, parlamentarni so itak imuni..

Tujcev je v Kranju preveč / 09:21, 22. september

Če se na isti naslov prijavi več ljudi, kot je zmogljivost nastanitvenega objekta, bi se morala na UE prižgati rdeča luč. Tam imajo vpogled ...