Divanhana v četrtek, 10. oktobra, prihaja na Jesenice. / Foto: arhiv zasedbe (Cat Norman)

Sevdalinke iz srca

Po navdušujočih koncertih v Kinu Šiška in na Festivalu Bled bosanska sevdah zasedba Divanhana v četrtek, 10. oktobra, prihaja na Jesenice, kjer bo ob 19.30 nastopila v dvorani Gledališča Toneta Čufarja.

Sekstet mladih akademskih glasbenikov iz Sarajeva drzno posega v klasične aranžmaje balkanskih tradicionalnih pesmi in jim z elementi popa, klasične glasbe in džeza daje nove dimenzije. Častitljivo zbirko sevdalink bogatijo z avtorskimi skladbami, ki bodo naslednjo pomlad izšle na njihovem šestem albumu. O glasbenem dragulju, koncertu na Jesenicah v organizaciji gorenjske agencije PijaR, smo se pogovarjali z Nevenom Tunjićem.

Skupina Divanhana je pridobila sloves enega izmed najoriginalnejših izvajalcev novodobnega sevdaha. Odkod izvira unikatnost vaše glasbe?

Zasedbo je pred desetimi leti sestavila skupina mladih študentov Glasbene akademije v Sarajevu. Že od nekdaj nas je povezovala ljubezen do urbanih tradicionalnih bosanskih pesmi, sevdalink. Želja po ohranjanju in negovanju tovrstnih pesmi je hitro prerasla v koncept naše skupine. Nikoli se nismo želeli umestiti zgolj v eno zvrst, temveč vedno ustvarjamo zvočno sliko, ki nam je pri srcu. Po vseh teh letih glasbenega iskanja nas je pot pripeljala do lastnih avtorskih skladb, kot sta Zova in Voće rodilo, tako da se že iskreno veselimo prihodnjih sevdalink, ki bodo privrele iz naših src. Beseda divanhana sicer izvira iz turške besede divan, kar pomeni pogovor – divanhana tako predstavlja izhodišče v svet, odprtost do ljudi, s katerimi želimo kaj deliti, pa tudi mesto intimnega miru, kamor se lahko varno zatečemo.

Vaši koncerti so poznani in cenjeni po izjemni energiji in posebnem vzdušju, ki ga znate vzpostaviti. Kako vam je uspelo najti pravo formulo za tovrstno odrsko kemijo med vami in občinstvom?

Iskreno rečeno, nikoli nismo delali jasne meje med nami in občinstvom, saj se vedno trudimo, da vse ljubitelje glasbe privabimo v svojo bližino – do naših najglobljih čustev, glasbenih not in strun; da skupaj, držeč se za roke, preživimo vsak trenutek sevdaha, ki ga ustvarjamo. Morda je prav to tista prvinska vsebina same glasbe: povezovanje poslušalcev v energiji in svobodi, ko lahko skupaj sanjajo in brišejo meje, saj je glasba univerzalni jezik, ki ne pozna niti jezikovnih niti religioznih razlik. Prav to je lastnost tudi članov naše zasedbe, ki smo že davno odpravili medsebojne meje ter skupno zajadrali v svet glasbenega sanjarjenja. To je torej formula: izbrisati meje ter se prepustiti svobodi, razširiti krila in odleteti v ritmu sevdaha.

Divanhana je navdušila že celoten Balkan, v zadnjem obdobju pa osvajate številne evropske metropole. Kaj lahko pričakuje občinstvo koncerta na Jesenicah?

V četrtek se bomo prvič predstavili občinstvu na Jesenicah, in sicer z najnovejšim glasbenim mozaikom, ki smo ga stkali skupaj z našo novo pevko Šejlo Grgić, in ki predstavlja presek glasbe, ki jo imamo radi in spaja vse lepote Balkana. Malo solz, malo smeha in veliko sevdaha za trdno nit ljubezni med Divanhano ter jeseniškim občinstvom, obljubljamo. Občinstvu je všeč naša energija, ki nam jo tudi vračajo – vsak koncert Divanhane je tako posebno vesolje zase, katerega vrata galaksij odpiramo. Vljudno vabljeni!

Oddajte svoj komentar

Kranj 20°

jasno
vlažnost: 62 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

7/24

sreda

4/24

četrtek

3/22

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

PRIREDITVE / Žiri, 23. oktober 2019

Energija bosanskih piramid

RAZSTAVE / Jesenice, 23. oktober 2019

Dobro jutro, Slovenija

PRIREDITVE / Škofja Loka, 23. oktober 2019

Pripovedke za odrasle

PRIREDITVE / Jesenice, Hrušica, 23. oktober 2019

Za otroke

IZLETI / Kranj, 24. oktober 2019

Planinski izlet: Veliki Javornik (Bohor)

RAZSTAVE / Mengeš, 24. oktober 2019

Hodil po zemlji sem naši ...

PRIREDITVE / Tržič, 24. oktober 2019

Predstavitev knjige Tržič na razglednicah

PRIREDITVE / Jesenice, Hrušica, 24. oktober 2019

Za otroke

 

 
 

 

 
 
 

Robert Klinar novi direktor / 19:42, 22. oktober

Gorenjke, Gorenjci, pozor! Sezone je konec, občinsko redarstvo bo spet merilo hitrost na raznih koncih po blejskih vaseh. Denar mora tečt, ne kapljat.

Robert Klinar novi direktor / 18:43, 22. oktober

Bled je res lep. Žal pa naši občinski uslužbenci, na čelu z županom, skrbijo za vse kaj drugega kot pa za dobrobit občanov. Nekateri uradnik...

Dnevi Jenkove poezije / 16:55, 22. oktober

Kar se teh obletnic pesnikov tiče opažam leto za letom enak, ponavljajoč vzorec.
Pač, ker denar je, nekaj moramo naredit.
ISTA PESEM VSAKO LETO!

Dogčas za crknt.

Državna pomoč čebelarjem / 16:45, 22. oktober

Spet smo mi, ki imamo po eno čebelo, zvisel.

Dars zavrnil pritožbo Gorenjske gradbene družbe / 10:02, 22. oktober

DARS naj se še pozanima pri firmi, ki vrta na avstrijski strani. Grem stavt, da bi to bilo najboljše in najcenejše.

Razstava Po sili vojak 2 / 21:25, 21. oktober

Kar nekaj mobilizirancev so "heroji" potamanili na pragu doma; v Brniški gmajni. Osvoboditev naroda.

Potep po vojvodini (2) / 12:31, 21. oktober

Jedan klub na svetu volim ja za njega iz sveg glasa navijam Vojvodina jedna jedina pola bela pola crvena Novi Sad to je nas grad koji nikad ...