V torkovem požaru gospodarskega poslopja v Žabnici je nastalo za okoli 150 tisoč evrov škode. / Foto: Simon Šubic

Goreli sekanci, mehanizacija

Torkov požar gospodarskega poslopja v Žabnici je zanetila iskra, ki je med uporabo kotne brusilke preskočila na bližnje deske in nafto.

V Preserjah pri Radomljah je pred dnevi zaradi poškodovane jeklenke eksplodiralo pri vžigu sobne plinske peči. Požar je pred prihodom domžalskih poklicnih gasilcev pogasil že prostovoljni gasilec iz Homca. Poškodovanega stanovalca so reševalci na kraju oskrbeli.

Kranj – Kranjski poklicni in prostovoljni gasilci so v minulih dneh izvedli dve veliki intervenciji zaradi požarov. Prvi je izbruhnil v torek dopoldan na gospodarskem poslopju na kmetiji Pr' Vrbenčk v Žabnici. »V remizi za shranjevanje traktorjev in druge kmetijske mehanizacije sem popravljal trosilko za hlevski gnoj. Med uporabo kotne brusilke je očitno ena iskra preskočila na deske in nafto v bližini. Dim je prva opazila žena. Odhitel sem po gasilski aparat, ko sem se vrnil, pa je bil dim že tako črn, da sem se moral umakniti in nisem mogel ničesar več storiti,« je še med potekom gasilske intervencije razložil gospodar Anton Kuralt, sicer tudi predsednik nadzornega odbora domačega gasilskega društva. »Bojim se, da je vse uničeno, traktor, mehanizacija ... K sreči je večina dela na polju že opravljena, sicer bi bila situacija še težja,« je dodal. Na Policijski upravi Kranj so pojasnili, da je po prvi oceni nastalo za 150 tisoč evrov škode.

Gasilci obvarovali bližnji hlev

Poveljnik operative Gasilsko reševalne službe Kranj Andraž Šifrer je razložil, da so se na intervencijo odpravili okoli 11. ure. »Ob našem prihodu je bil požar že popolnoma razvit, goreli so streha in stroji v gospodarskem poslopju. Poleg gašenja smo se takoj usmerili tudi v zaščito bližnjega gospodarskega poslopja – hleva, v katerem sta živina in seno. Požar smo pogasili v slabi uri, sledilo je še gašenje manjših žarišč v poslopju,« je razložil.

Kot je dodal Šifrer, je bila intervencija, ki jo je vodil Andrej Polajnar, v njej pa je sodelovalo 47 poklicnih in prostovoljnih gasilcev iz več kranjskih gasilskih društev, precej zahtevna. V poslopju so bile namreč shranjene večje količine nafte, gorela je tudi plastika na novem traktorju, vmes je prišlo tudi do nekaj eksplozij gorečih gum.

Sekanci zagoreli zaradi samovžiga

Že naslednje jutro, v sredo, so okoli 7. ure kranjski poklicni gasilci in njihovi prostovoljni kolegi odhiteli k Mizarstvu Ovsenik na Jezerski cesti v Kranju, kjer je zagorel velikanski kup sekancev. Po grobi oceni jih je bilo vsaj tri tisoč kubičnih metrov. Najverjetneje je zagorelo zaradi samovžiga, ob prihodu gasilcev pa se je ogenj že razširil na zunanjost kupa. Zunanji požar so gasilci razmeroma hitro pogasili, a glavnina dela je ostala še pred njimi. »Sledilo je namreč dolgotrajno razkopavanje tlečih sekancev, njihovo zalivanje in odvažanje na bližnji travnik. V sredo smo delo končali šele okoli 22. ure, čez noč pa smo postavili požarno stražo,« je povedal Šifrer. Včeraj zjutraj so gasilci razkopavanje in odvažanje sekancev nadaljevali, še vedno so jih morali ves čas zalivati. »Intervencija je bila prvi dan dodatno otežena, ker so morali gasilci zaradi gostega dima uporabljati dihalne aparate,« je dodal.

Napaka na kaminu

V ponedeljek nekaj pred polnočjo pa so na intervencijo odhiteli prostovoljni gasilci iz Škofje Loke in Gorenje vasi, kjer je v enem od prostorov večstanovanjskega objekta prišlo do uhajanja ogljikovega monoksida. Ena oseba se je s strupenim plinom zastrupila, zato so jo reševalci odpeljali v zdravstveno ustanovo, po podatkih policije pa ni bila življenjsko ogrožena. Tri osebe so zaradi uhajanja plina iz objekta začasno evakuirali. Gasilci so objekt pregledali, opravili meritve plinov, prezračili prostore ter prepovedali nadaljnje kurjenje in bivanje v objektu, dokler ustrezne službe ne preverijo delovanja kurilne naprave. Kriminalisti so v kasnejši preiskavi ugotovili, da je plin nastal pri uporabi nepravilno vgrajenega kamina, ki ni omogočal odvajanja dima in se je ta po kurjenju na drva začel kopičiti v hiši. Policija bo o svojih ugotovitvah seznanila pristojno državno tožilstvo, so pojasnili na PU Kranj. Ob tem so še opozorili, da naj posege v dimnike in kurilne naprave ter redne kontrole in vzdrževanje zaupamo samo strokovnjakom oziroma pristojnim osebam. Že zelo majhna količina ogljikovega monoksida je namreč lahko smrtno nevarna.

Oddajte svoj komentar

Kranj 20°

delno oblačno
vlažnost: 61 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

10/22

petek

7/22

sobota

6/24

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

OBVESTILA / Kranj, 18. september 2020

Odpovedani izleti, zaprta pisarna

IZLETI / Kranj, 19. september 2020

Na Dolenjsko na oglede in kopanje

IZLETI / Kranj, 19. september 2020

Po Dolenjskem

IZLETI / Kranj, 19. september 2020

V Karnijske Alpe

IZLETI / Žiri, 20. september 2020

Pohod ob rapalski meji

GLASBA / Srednja vas pri Šenčurju, 20. september 2020

Dobrodelni koncert

IZLETI / Kranj, Škofja Loka, 21. september 2020

Trgatev v Vitovljah

PRIREDITVE / Škofja Loka, 22. september 2020

Zaljubljeni v ustvarjalnost

 

 
 

 

 
 
 

V sredo potrdili 104 okužbe z novim koronavirusom, trenutno več kot tisoč aktivno okuženih / 14:57, 17. september

Prelet šestih f-16 in treh pilatusov za zmago nad epidemijo korone je bila slaba ideja. Morali bi izvesti celovito vojaško parado, tako pa se nam je sovrag izmuznil.

Premisleki o prihodnosti javnih medijev / 11:39, 17. september

klap klap retard

Premisleki o prihodnosti javnih medijev / 10:14, 17. september

trček iz SD-ja imenovan Primož


...................................SD = stupid degenerate

Premisleki o prihodnosti javnih medijev / 08:59, 17. september

Evo ga, pridružil se nam je še en klon trol vernik grofa drakule takozvani dolejo.. Dežman mogoče?

Wojčehowski, tole peče a?
SDS = Small dick syndrome

Premisleki o prihodnosti javnih medijev / 19:48, 16. september

Primož, Nova24TV in Demokracija sta ravno tako pristranski kot POPTV ali RTVSLO, a sta v manjšini, zato sta neprecenljivi za uravnoteženje. ...

Premisleki o prihodnosti javnih medijev / 16:29, 16. september

Primož, tole pa peče!?

Premisleki o prihodnosti javnih medijev / 16:26, 16. september

Primož, skoraj pozabil.
Tudi belčiki imajo svoje ga predstavnika. Pogačarja v beli majici!
Dejmo Tadej!!!