Trak so ob spremstvu posadke prvega leta prerezali Veronika Novak, svetovalka za gospodarstvo in trgovino Veleposlaništva Švice v Sloveniji, Bernhard Wold, predstavnik Swiss International Air Lines, in Janez Krašnja, vodja letaliških storitev v Fraportu Slovenija. / Foto: Gorazd Kavčič

Swiss Airlines vzpostavil povezavo s Zürichom

V sredo so na brniškem letališču pozdravili prihod letala Swiss Airlines, prve izmed družb, ki so po stečaju Adrie napovedale povezave do Ljubljane.

Zgornji Brnik – S sredinim pristankom letala družbe Swiss International Air Lines, ki so ga na brniškem letališču po tradiciji ob prvem pristanku pospremili z vodnim krstom, je švicarsko podjetje iz Lufthansine skupine vzpostavilo napovedano povezavo med Ljubljano in Zürichom.

Prevoznik bo lete sprva ponujal petkrat tedensko, od 27. oktobra dalje, ko bo v veljavo stopil zimski vozni red, pa bodo lete razširili na vsak dan. Leteli bodo z letaloma Embraer 190 in Airbus A220.

Predstavniki Swiss Airlinesa in Lufthanse, ki so pričakali prihod letala, za izjave medijev niso bili dostopni, je pa dogajanje na letališču pokomentiral vodja letaliških storitev v Fraportu Slovenija Janez Krašnja, ki je izrazil zadovoljstvo, da se je švicarski prevoznik tako hitro odzval na potrebe trga in že prej kot v mesecu dni po stečaju Adrie ponovno vzpostavil linijo s Zürichom.

Kot je znano, je poleg Swiss Airlines lete dvakrat na dan v Frankfurt in enkrat na dan v München napovedala tudi Lufthansa, Brussels Airlines pa bo od začetka novembra šestkrat tedensko letališče povezoval z Brusljem. Izmed petih najpomembnejših linij tako ostaja vprašljiva še povezava z Dunajem, a kot pravi Krašnja, v Fraportu pričakujejo, da bo Austrian Airlines, ki ima trenutno še težave z zagotavljanjem potrebne flote, tudi to povezavo vzpostavil v doglednem času.

Krašnja je dodal, da so kapacitete povečali tudi nekateri obstoječi letalski prevozniki, denimo Air France, poljski LOT ter Air Serbia, ki je frekvenco letov med Brnikom in Beogradom povečal z 11 na 17, prek srbske prestolnice pa ponuja dobre povezave tudi do Tirane, Skopja, Sarajeva in Sofije.

Na nekatere očitke, da novi prevozniki ponujajo le lete v popoldanskem času, in ne predvsem za gospodarstvo primernejših dopoldanskih odhodov, pa Krašnja odgovarja: »Treba je vedeti, da so se prevozniki zelo hitro odzvali na trenutne potrebe. V letalstvu pa v tako kratkem času ni možno zagotoviti takšnih kapacitet in urnikov, kot jih trg želi. Veseli smo predvsem, da je bil odzivni čas tako kratek. Prepričani smo, da bo že s poletnim voznim redom tudi urnik letov bistveno boljši, kot je zdaj.«

Krašnja sicer priznava, da se stečaj Adrie Airways, ki je v zadnjem obdobju prispevala približno polovico prepeljanih potnikov prek letališča, pozna tudi pri poslovanju Fraporta Slovenija. V podjetju pričakujejo, da bodo letos zabeležili približno sto tisoč potnikov manj kot lani, torej približno 1,7 milijona.

Ugibanj o morebitni ustanovitvi nove nacionalne letalske družbe pa ni želel podrobneje komentirati: »V Fraportu ne bi radi špekulirali o tem, kakšna bo odločitev glede novega prevoznika. Mi želimo ponujati čim boljše povezave. Predlagamo pa, da se najprej preveri, kakšen bo tržni odziv prevoznikov in se za kakršnekoli druge variante počaka vsaj šest mesecev, ko bo bolj jasno, kakšna bo mreža letov z ljubljanskega letališča.«

Oddajte svoj komentar

Kranj 2°

jasno
vlažnost: 79 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-1/18

ponedeljek

-3/18

torek

-3/19

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Kako graditi malo hidroelektrarno / 15:27, 5. april

Kakšno je stanje na tem področju sedaj 2020? So bile kakšne spremembe?Bi lahko kakšen raziskovalni novinar vzel gradnjo malih hidro elektrar...

Upokojenci lahko kupujejo eno uro več na dan / 18:53, 4. april

Po medijih opažam, da precej občin zastonj razdeljuje zaščitne maske gospodinjstvom. Med njimi Kranja ni. Je pa prišla po pošti tiskana barv...

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 14:36, 4. april

Ko bo obstajala politika, ki bo za vse državljane enakopravna, bo konec sveta. Ker je to nemogoče.

Življenje v domači občini / 13:45, 4. april

Omejitev gibanja v domači občini je super, končno mav gmaha pred žabarji !

Življenje v domači občini / 12:12, 4. april

Bravo!
Treba se je prilagajat ( biti discipliniran) in ohranit optimizem.
Gospa Jasna, super !

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 09:07, 4. april

Zelo vas peče, ker vi niste na oblasti. Še bolj vas pa peče, ker trenutna vlada dobro obvladuje situacijo. Zato ji je treba metati polena pod noge.

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 13:30, 3. april

Kritika svetnika iz stranke SD. Brez komentarja.