Trak so ob spremstvu posadke prvega leta prerezali Veronika Novak, svetovalka za gospodarstvo in trgovino Veleposlaništva Švice v Sloveniji, Bernhard Wold, predstavnik Swiss International Air Lines, in Janez Krašnja, vodja letaliških storitev v Fraportu Slovenija. / Foto: Gorazd Kavčič

Swiss Airlines vzpostavil povezavo s Zürichom

V sredo so na brniškem letališču pozdravili prihod letala Swiss Airlines, prve izmed družb, ki so po stečaju Adrie napovedale povezave do Ljubljane.

Zgornji Brnik – S sredinim pristankom letala družbe Swiss International Air Lines, ki so ga na brniškem letališču po tradiciji ob prvem pristanku pospremili z vodnim krstom, je švicarsko podjetje iz Lufthansine skupine vzpostavilo napovedano povezavo med Ljubljano in Zürichom.

Prevoznik bo lete sprva ponujal petkrat tedensko, od 27. oktobra dalje, ko bo v veljavo stopil zimski vozni red, pa bodo lete razširili na vsak dan. Leteli bodo z letaloma Embraer 190 in Airbus A220.

Predstavniki Swiss Airlinesa in Lufthanse, ki so pričakali prihod letala, za izjave medijev niso bili dostopni, je pa dogajanje na letališču pokomentiral vodja letaliških storitev v Fraportu Slovenija Janez Krašnja, ki je izrazil zadovoljstvo, da se je švicarski prevoznik tako hitro odzval na potrebe trga in že prej kot v mesecu dni po stečaju Adrie ponovno vzpostavil linijo s Zürichom.

Kot je znano, je poleg Swiss Airlines lete dvakrat na dan v Frankfurt in enkrat na dan v München napovedala tudi Lufthansa, Brussels Airlines pa bo od začetka novembra šestkrat tedensko letališče povezoval z Brusljem. Izmed petih najpomembnejših linij tako ostaja vprašljiva še povezava z Dunajem, a kot pravi Krašnja, v Fraportu pričakujejo, da bo Austrian Airlines, ki ima trenutno še težave z zagotavljanjem potrebne flote, tudi to povezavo vzpostavil v doglednem času.

Krašnja je dodal, da so kapacitete povečali tudi nekateri obstoječi letalski prevozniki, denimo Air France, poljski LOT ter Air Serbia, ki je frekvenco letov med Brnikom in Beogradom povečal z 11 na 17, prek srbske prestolnice pa ponuja dobre povezave tudi do Tirane, Skopja, Sarajeva in Sofije.

Na nekatere očitke, da novi prevozniki ponujajo le lete v popoldanskem času, in ne predvsem za gospodarstvo primernejših dopoldanskih odhodov, pa Krašnja odgovarja: »Treba je vedeti, da so se prevozniki zelo hitro odzvali na trenutne potrebe. V letalstvu pa v tako kratkem času ni možno zagotoviti takšnih kapacitet in urnikov, kot jih trg želi. Veseli smo predvsem, da je bil odzivni čas tako kratek. Prepričani smo, da bo že s poletnim voznim redom tudi urnik letov bistveno boljši, kot je zdaj.«

Krašnja sicer priznava, da se stečaj Adrie Airways, ki je v zadnjem obdobju prispevala približno polovico prepeljanih potnikov prek letališča, pozna tudi pri poslovanju Fraporta Slovenija. V podjetju pričakujejo, da bodo letos zabeležili približno sto tisoč potnikov manj kot lani, torej približno 1,7 milijona.

Ugibanj o morebitni ustanovitvi nove nacionalne letalske družbe pa ni želel podrobneje komentirati: »V Fraportu ne bi radi špekulirali o tem, kakšna bo odločitev glede novega prevoznika. Mi želimo ponujati čim boljše povezave. Predlagamo pa, da se najprej preveri, kakšen bo tržni odziv prevoznikov in se za kakršnekoli druge variante počaka vsaj šest mesecev, ko bo bolj jasno, kakšna bo mreža letov z ljubljanskega letališča.«

Oddajte svoj komentar

Kranj 7°

oblačno
vlažnost: 96 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

5/11

četrtek

5/11

petek

7/12

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

IZLETI / Kranj, 21. november 2019

Na Semiško goro

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. november 2019

Za otroke

PRIREDITVE / Tržič, 21. november 2019

Obisk stare gospe

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. november 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Škofja Loka, 21. november 2019

Blaznikov večer o španski gripi

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. november 2019

Za otroke

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. november 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Žiri, 22. november 2019

Visoška kronika v poljanskem narečju

 

 
 

 

 
 
 

Nov trgovski center v Lescah / 19:41, 20. november

Saj res! Na Gradnikovi je še vedno ograjen prostor, kjer je bila sicer trgovina mercator, v bistvu pa zaklonišče za naselje 'isospan', zdaj pa hočejo graditi še nove stanovanjske enote !

Nov trgovski center v Lescah / 19:38, 20. november

No, tukaj bi pa Primožu lahko samo pritrdil. Še več. Tale zemljišča so kmetje prodali za res mali denar, danes jim pa občina pozlati vložke...

Nov trgovski center v Lescah / 11:35, 20. november

Ni še dost? Za eno ornk igrišče ali dvorano pa denarja ni ?!

Le suha drva dobro grejejo / 11:34, 20. november

Hvala zvezi potrošnikov za nasvet, menda Gorenjci kurimo mokra drva, ker dalj časa gorijo.. jaooo

Krekov večer o Ivanu Omanu / 10:35, 20. november

Elita in buržuazija na kupu, moti edinole bivši komunist, danes skrajni desničar, sicer dosmrtni predsednik stranke.. In ja, danes vse več ...

Po ločitvi / 20:35, 19. november

Ločitev ni noben problem. Pišeš Tanji na Glasu in ona ti svetuje, da ostani to kar si.
Problem rešen.

Mahnič o mafiji, Fišer z ovadbo / 12:17, 19. november

Kaj pa primer Milko Nović?
Nedolžnega so oprostili .
A je to pošteno?
heheh