Meso bikov, starih od 24 do 30 mesecev – mlada govedina ali (samo) govedina? / Foto: Tina Dokl

Prenehali odkupovati starejše bike

Loške mesnine, Meso Kamnik pa tudi druge klavnice v Sloveniji so začasno, do preklica, prekinile odkup bikov, starih več kot dve leti.

Posledice odločitev klavnic se že kažejo na terenu: kmetje in zadruge ne vedo, kam bi prodali starejše bike.

Škofja Loka – Kot je v pismo poslovnim partnerjem zapisal Mitja Vodnjov, direktor Loških mesnin, v Sloveniji že več kot trideset let tržijo goveje meso pod oznako mlada govedina in govedina (meso starejših goved). Medtem ko mlado govedino večinoma prodajo kot sveže meso, pa govedino uporabijo predvsem za predelavo v mesne izdelke.

Praksa drugačna od zahtev pravilnika

Čeprav po pravilniku sodi meso bikov, starih od 24 do 30 mesecev, med (staro) govedino, se je z leti uveljavila splošna praksa, po kateri ga uvrščajo med mlado govedino. Rejci tako lažje dosegajo zahtevano težo bikov, intenzivnost reje je manjša, v krmnem obroku je lahko večji delež lastne krme (paše), meso bikov, starih od 24 do 30 mesecev, je vsaj enako kvalitetno kot meso mlajših bikov, takšno meso je tudi bolj naravno in zdravo za potrošnika, našteva Vodnjov prednosti takšne prakse, za katero pa je inšpekcija uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin letos spomladi ugotovila, da ni v skladu s pravilnikom o kakovosti mesa klavne živine in divjadi, in je loški klavnici izdala odločbo, da mora spoštovati pravilnik, v nasprotnem primeru ji grozi kazen – za vsako kršitev šest tisoč evrov za podjetje in šeststo evrov za odgovorno osebo. »Upravičeno smo pričakovali, da bomo pravilnik uskladili z razmerami in s trendom na trgu, ne pa da zahtevamo od rejcev, da se prilagodijo popolnoma neživljenjskim pravilom,« ugotavlja Vodnjov in dodaja, da jim od junija do danes ni uspelo doseči dogovora glede spremembe pravilnika.

Predlagajo spremembo pravilnika

Trgovinska zbornica, gospodarsko interesno združenje (GIZ) mesne industrije, kmetijsko-gozdarska zbornica in zadružna zveza so po sestanku na začetku oktobra seznanili ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, da se ne strinjajo s predlagano spremembo pravilnika, po kateri v prometu ne bi bilo več »mlade govedine«, ampak samo še »govedina«. Spremembi nasprotujejo zato, ker je »mlada govedina« že dolgo med potrošniki prepoznavna in uveljavljena blagovna znamka, in ker so prepričani, da bi ukinitev razlikovanja povzročila zmedo med potrošniki. Ministrstvu predlagajo, da bi med mlado govedino uvrstili klavne trupe oziroma polovice bikov, volov, telic in krav, starih od 12 do 30 mesecev, med govedino pa klavne polovice bikov, volov, telic in krav, starih nad 30 mesecev. »To ni v nasprotju z zakonodajo Evropske unije,« menijo predstavniki rejcev, odkupovalcev, klavno-predelovalne industrije in trgovine, ki do uveljavitve sprememb tudi predlagajo moratorij na izvajanje določb veljavnega pravilnika glede označevanja mesa bikov, starih od 24 do 30 mesecev. Po veljavnem pravilniku bi meso bikov, starih nad 30 mesecev, morali uvrstiti med staro govedino in jo plačevati po ceniku za krave, meso bikov, starih od 24 do 30 mesecev, ki so ga doslej plačevali po ceniku za bike B-razreda in ga prodajali kot mlado govedino, pa bi morali prodajati kot staro govedino in jo plačevati po ceniku za krave.

Nočejo povzročati gospodarske škode

V klavnicah so že sprejeli odločitev, da do nadaljnjega ne bodo odkupovali bikov razreda B, ker nočejo zavestno sodelovati pri gospodarski škodi, ki bi jo s tem povzročali rejcem. »Ne moremo odkupovati bikov B-razreda in jih plačevati po ceniku za krave, to je nesprejemljivo tako za rejce kot za nas. Če pa bi bike B-razreda odkupovali po rednem ceniku za ta razred, pa jih lahko prodamo le kot meso starejših govedi (pretežno za predelavo), kar pa bi pomenilo za naše podjetje veliko gospodarsko škodo,« ugotavlja Mitja Vodnjov.

Oddajte svoj komentar

Kranj 11°

jasno
vlažnost: 96 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

9/23

ponedeljek

14/23

torek

14/22

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, Škofja Loka, 21. september 2020

Trgatev v Vitovljah

PRIREDITVE / Škofja Loka, 22. september 2020

Zaljubljeni v ustvarjalnost

IZLETI / Cerklje, 22. september 2020

Ogled razvalin gradu Kamen v Adergasu

OBVESTILA / Radovljica, 22. september 2020

Prost vstop v Muzej talcev

IZLETI / Kranj, 22. september 2020

Kolesarski izlet

OBVESTILA / Kranj, 23. september 2020

Predstavitev medicinskih in ortopedskih pripomočkov

OBVESTILA / Kranj, 23. september 2020

Predstavitev medicinskih pripomočkov

PRIREDITVE / Kranj, 23. september 2020

Turistična kmetija Lovrec

 

 
 

 

 
 
 

Pogačar: Roglič je bil boljši čez celo dirko, meni je uspel odličen dan / 10:06, 20. september

Velik uspeh slovenskega kolesarstva. Se tega še ne zavedamo.Berem komentarje in so v večini zelo pozitivni, ampak se še najde kakšen žleht,N...

Kapelica v spomin Davu Karničarju / 22:08, 19. september

Kakšen podvig je naredil ? Kot da ni mogel smučati kot vsak normalen človek?
Kaj ima za iskat i na Everestu z smučami? Ni zastonj pregovor,,Gora ni nora" nor je tisti ki gre gor.

Glej na cesto, ne na telefon / 22:01, 19. september

Kolikor jaz vem se v zadnjih 10 letih ni naredil noben Avto brez telefonske povezave in pogovore, zakaj torej Ljudje še vedno med vožnjo drž...

Iza Login gostja pogovornega večera / 23:40, 18. september

Bratuškova je bila mojškra, ne branjevka, pa Štajerka je, ne Gorenjka ...

V sredo potrdili 104 okužbe z novim koronavirusom, trenutno več kot tisoč aktivno okuženih / 14:57, 17. september

Prelet šestih f-16 in treh pilatusov za zmago nad epidemijo korone je bila slaba ideja. Morali bi izvesti celovito vojaško parado, tako pa se nam je sovrag izmuznil.

Premisleki o prihodnosti javnih medijev / 11:39, 17. september

klap klap retard

Premisleki o prihodnosti javnih medijev / 10:14, 17. september

trček iz SD-ja imenovan Primož


...................................SD = stupid degenerate