Letos je bila dražba živahna, kupci (s tablicami v rokah) so kupili štirinajst ovnov.

Živahna dražba ovnov

Na dražbi plemenskih ovnov jezersko-solčavske pasme na Testni postaji Jezersko so od dvajsetih ovnov, kolikor jih je na ocenjevanju dobilo »licenco« za naravni pripust, prodali štirinajst ovnov, od tega sedem po izklicnih cenah, preostale pa dražje. Vsi trije najbolje ocenjeni ovni so presegli ceno tristo evrov.

Spodnje Jezersko – V okviru Društva rejcev ovc jezersko-solčavske pasme Slovenije deluje na Kovkovi ekološki kmetiji na Spodnjem Jezerskem testna postaja, na kateri poteka testiranje plemenskih ovnov jezersko-solčavske pasme po posebnem, od države potrjenem in nadzorovanem programu, pri tem pa je poudarek na testiranju v naravnem hribovskem okolju. Letos je bilo na testiranju 31 ovnov, po odločitvi republiške komisije za priznavanje plemenjakov pa je licenco za naravni pripust dobilo enaindvajset ovnov. Vsi z izjemo enega so bili prejšnjo nedeljo tudi na dražbi in so bili glede na oceno komisije razvrščeni v več razredov. Najvišje ocene, to je ocene 1A, ni dobil noben oven, v kakovostnem razredu 1B so bili trije ovni, v razredu 2A štirje, v razredu 2B pet ovnov, oceno 3A pa je prejelo osem ovnov. Od ocene in uvrstitve v kakovostni razred je bila odvisna tudi izklicna cena, ta je za ovne 1B znašala 220 evrov, za ovne 2A 180 evrov, za 2B 160 evrov in za ovne iz razreda 3A 140 evrov. Rejcem je bil pri odločitvi za nakup ovna v veliko pomoč katalog s številnimi podatki o vsakem ovnu na dražbi – o plemenski vrednosti, morfologiji, velikosti trupa, zunanjosti, prirastu v obdobju testa, volni, o materi in očetu ...

Dražba, ki jo je spretno vodil Dušan Birtič iz Biotehniške fakultete v Ljubljani, je bila zelo živahna, na njej so prodali štirinajst ovnov, med njimi tudi vseh sedem najbolje ocenjenih. Sedem ovnov je bilo prodanih po izklicnih cenah, za vsakega od preostalih sedem ovnov se je potegovalo več kupcev, ki so zvišali izklicne cene. Najvišjo ceno, to je 330 evrov, je dosegel drugi najbolje ocenjeni oven, last Janeza Bogataja iz Dolenje Žetine. Najbolje ocenjeni oven, iz reje Petra Žemva z Bleda, je bil prodan za 320 evrov, kupil ga je znani ovčerejec Klemen Matk iz Logarske doline. Kot je povedal, se je za nakup odločil zato, da bi sedem let starega ovna v tropu zamenjal z mlajšim. Oven, ki ga je kupil na dražbi, mu je po videzu ugajal, predvsem pa se mu je zdelo pomembno, da je 100-odstotno avtohtone jezersko-solčavske pasme. Na kmetiji redijo okrog štirideset plemenskih ovc ter še jagnjeta, letos jim je na paši osem ovc raztrgal medved.

»Letos so bili dobri pogoji za testiranje ovnov, paše je bilo dovolj, morda je bil prirast nekoliko manjši zaradi tega, ker smo jih strigli le enkrat. Običajno smo jih spomladi in jeseni, letos pa smo jih le avgusta, takrat pa jim je bilo v debelem kožuhu vroče in se je verjetno to poznalo pri prirastu,« meni vodja testne postaje Janez Smrtnik, ki kot predsednik Društva rejcev ovc jezersko-solčavske pasme Slovenije dobro pozna razmere v ovčereji. Na Jezerskem se število ovc tovrstne pasme povečuje, skupno je okoli štiristo ovc, od tega okoli osemdeset na Kovkovi kmetiji.

V društvu dajejo velik poudarek izobraževanju, letos so v sodelovanju z društvom Bicka in Biotehniško fakulteto še pred dražbo ovnov pripravili zanimive predstavitve. Dr. Mojca Simčič je predstavila izračun plemenske vrednosti ovnov in ocenjevanje kakovosti volne, državni prvak Alojz Novak je prikazal striženje ovc, Vida Mihaela Matk pa je predstavila ločevanje ovčje volne po kakovosti za različne namene uporabe. V zadnjih letih se vse več volne predela v izdelke, za to si prizadevajo tudi na Jezerskem, kjer vsako leto pripravijo tečaj polstenja.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

5/11

četrtek

4/10

petek

7/10

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

IZLETI / Kranj, 21. november 2019

Na Semiško goro

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. november 2019

Za otroke

PRIREDITVE / Tržič, 21. november 2019

Obisk stare gospe

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. november 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Škofja Loka, 21. november 2019

Blaznikov večer o španski gripi

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. november 2019

Za otroke

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. november 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Žiri, 22. november 2019

Visoška kronika v poljanskem narečju

 

 
 

 

 
 
 

Nov trgovski center v Lescah / 19:41, 20. november

Saj res! Na Gradnikovi je še vedno ograjen prostor, kjer je bila sicer trgovina mercator, v bistvu pa zaklonišče za naselje 'isospan', zdaj pa hočejo graditi še nove stanovanjske enote !

Nov trgovski center v Lescah / 19:38, 20. november

No, tukaj bi pa Primožu lahko samo pritrdil. Še več. Tale zemljišča so kmetje prodali za res mali denar, danes jim pa občina pozlati vložke...

Nov trgovski center v Lescah / 11:35, 20. november

Ni še dost? Za eno ornk igrišče ali dvorano pa denarja ni ?!

Le suha drva dobro grejejo / 11:34, 20. november

Hvala zvezi potrošnikov za nasvet, menda Gorenjci kurimo mokra drva, ker dalj časa gorijo.. jaooo

Krekov večer o Ivanu Omanu / 10:35, 20. november

Elita in buržuazija na kupu, moti edinole bivši komunist, danes skrajni desničar, sicer dosmrtni predsednik stranke.. In ja, danes vse več ...

Po ločitvi / 20:35, 19. november

Ločitev ni noben problem. Pišeš Tanji na Glasu in ona ti svetuje, da ostani to kar si.
Problem rešen.

Mahnič o mafiji, Fišer z ovadbo / 12:17, 19. november

Kaj pa primer Milko Nović?
Nedolžnega so oprostili .
A je to pošteno?
heheh