Letos je bila dražba živahna, kupci (s tablicami v rokah) so kupili štirinajst ovnov.

Živahna dražba ovnov

Na dražbi plemenskih ovnov jezersko-solčavske pasme na Testni postaji Jezersko so od dvajsetih ovnov, kolikor jih je na ocenjevanju dobilo »licenco« za naravni pripust, prodali štirinajst ovnov, od tega sedem po izklicnih cenah, preostale pa dražje. Vsi trije najbolje ocenjeni ovni so presegli ceno tristo evrov.

Spodnje Jezersko – V okviru Društva rejcev ovc jezersko-solčavske pasme Slovenije deluje na Kovkovi ekološki kmetiji na Spodnjem Jezerskem testna postaja, na kateri poteka testiranje plemenskih ovnov jezersko-solčavske pasme po posebnem, od države potrjenem in nadzorovanem programu, pri tem pa je poudarek na testiranju v naravnem hribovskem okolju. Letos je bilo na testiranju 31 ovnov, po odločitvi republiške komisije za priznavanje plemenjakov pa je licenco za naravni pripust dobilo enaindvajset ovnov. Vsi z izjemo enega so bili prejšnjo nedeljo tudi na dražbi in so bili glede na oceno komisije razvrščeni v več razredov. Najvišje ocene, to je ocene 1A, ni dobil noben oven, v kakovostnem razredu 1B so bili trije ovni, v razredu 2A štirje, v razredu 2B pet ovnov, oceno 3A pa je prejelo osem ovnov. Od ocene in uvrstitve v kakovostni razred je bila odvisna tudi izklicna cena, ta je za ovne 1B znašala 220 evrov, za ovne 2A 180 evrov, za 2B 160 evrov in za ovne iz razreda 3A 140 evrov. Rejcem je bil pri odločitvi za nakup ovna v veliko pomoč katalog s številnimi podatki o vsakem ovnu na dražbi – o plemenski vrednosti, morfologiji, velikosti trupa, zunanjosti, prirastu v obdobju testa, volni, o materi in očetu ...

Dražba, ki jo je spretno vodil Dušan Birtič iz Biotehniške fakultete v Ljubljani, je bila zelo živahna, na njej so prodali štirinajst ovnov, med njimi tudi vseh sedem najbolje ocenjenih. Sedem ovnov je bilo prodanih po izklicnih cenah, za vsakega od preostalih sedem ovnov se je potegovalo več kupcev, ki so zvišali izklicne cene. Najvišjo ceno, to je 330 evrov, je dosegel drugi najbolje ocenjeni oven, last Janeza Bogataja iz Dolenje Žetine. Najbolje ocenjeni oven, iz reje Petra Žemva z Bleda, je bil prodan za 320 evrov, kupil ga je znani ovčerejec Klemen Matk iz Logarske doline. Kot je povedal, se je za nakup odločil zato, da bi sedem let starega ovna v tropu zamenjal z mlajšim. Oven, ki ga je kupil na dražbi, mu je po videzu ugajal, predvsem pa se mu je zdelo pomembno, da je 100-odstotno avtohtone jezersko-solčavske pasme. Na kmetiji redijo okrog štirideset plemenskih ovc ter še jagnjeta, letos jim je na paši osem ovc raztrgal medved.

»Letos so bili dobri pogoji za testiranje ovnov, paše je bilo dovolj, morda je bil prirast nekoliko manjši zaradi tega, ker smo jih strigli le enkrat. Običajno smo jih spomladi in jeseni, letos pa smo jih le avgusta, takrat pa jim je bilo v debelem kožuhu vroče in se je verjetno to poznalo pri prirastu,« meni vodja testne postaje Janez Smrtnik, ki kot predsednik Društva rejcev ovc jezersko-solčavske pasme Slovenije dobro pozna razmere v ovčereji. Na Jezerskem se število ovc tovrstne pasme povečuje, skupno je okoli štiristo ovc, od tega okoli osemdeset na Kovkovi kmetiji.

V društvu dajejo velik poudarek izobraževanju, letos so v sodelovanju z društvom Bicka in Biotehniško fakulteto še pred dražbo ovnov pripravili zanimive predstavitve. Dr. Mojca Simčič je predstavila izračun plemenske vrednosti ovnov in ocenjevanje kakovosti volne, državni prvak Alojz Novak je prikazal striženje ovc, Vida Mihaela Matk pa je predstavila ločevanje ovčje volne po kakovosti za različne namene uporabe. V zadnjih letih se vse več volne predela v izdelke, za to si prizadevajo tudi na Jezerskem, kjer vsako leto pripravijo tečaj polstenja.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

jasno
vlažnost: 98 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

9/23

ponedeljek

14/23

torek

14/22

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, Škofja Loka, 21. september 2020

Trgatev v Vitovljah

PRIREDITVE / Škofja Loka, 22. september 2020

Zaljubljeni v ustvarjalnost

IZLETI / Cerklje, 22. september 2020

Ogled razvalin gradu Kamen v Adergasu

OBVESTILA / Radovljica, 22. september 2020

Prost vstop v Muzej talcev

IZLETI / Kranj, 22. september 2020

Kolesarski izlet

OBVESTILA / Kranj, 23. september 2020

Predstavitev medicinskih in ortopedskih pripomočkov

OBVESTILA / Kranj, 23. september 2020

Predstavitev medicinskih pripomočkov

PRIREDITVE / Kranj, 23. september 2020

Turistična kmetija Lovrec

 

 
 

 

 
 
 

Pogačar: Roglič je bil boljši čez celo dirko, meni je uspel odličen dan / 10:06, 20. september

Velik uspeh slovenskega kolesarstva. Se tega še ne zavedamo.Berem komentarje in so v večini zelo pozitivni, ampak se še najde kakšen žleht,N...

Kapelica v spomin Davu Karničarju / 22:08, 19. september

Kakšen podvig je naredil ? Kot da ni mogel smučati kot vsak normalen človek?
Kaj ima za iskat i na Everestu z smučami? Ni zastonj pregovor,,Gora ni nora" nor je tisti ki gre gor.

Glej na cesto, ne na telefon / 22:01, 19. september

Kolikor jaz vem se v zadnjih 10 letih ni naredil noben Avto brez telefonske povezave in pogovore, zakaj torej Ljudje še vedno med vožnjo drž...

Iza Login gostja pogovornega večera / 23:40, 18. september

Bratuškova je bila mojškra, ne branjevka, pa Štajerka je, ne Gorenjka ...

V sredo potrdili 104 okužbe z novim koronavirusom, trenutno več kot tisoč aktivno okuženih / 14:57, 17. september

Prelet šestih f-16 in treh pilatusov za zmago nad epidemijo korone je bila slaba ideja. Morali bi izvesti celovito vojaško parado, tako pa se nam je sovrag izmuznil.

Premisleki o prihodnosti javnih medijev / 11:39, 17. september

klap klap retard

Premisleki o prihodnosti javnih medijev / 10:14, 17. september

trček iz SD-ja imenovan Primož


...................................SD = stupid degenerate