Molk in družba

Prejšnji teden smo razmišljali o molku, ki ga uporabljamo kot beg od notranje razbolelosti. Rekli smo, da lahko molčimo leta in leta, tlačimo težka čutenja, vendar ta ne bodo izginila sama od sebe. Še več, čakajo nas. Da jih prepoznamo, ubesedimo, smo z njimi in ne pobegnemo, jim namenimo svoje sočutje. Le na ta način bodo izgubila svojo rušilno moč zagrenjenosti. Ne bodo izginili težki spomini, izginilo bo le breme, ki ga nosimo leta in leta.

Predstavljajmo si, da vse težke zgodbe naših prednikov damo na en velik kup. Vse, kar so doživeli lepega in neprijetnega. Tako na eni strani dobimo veselje ob rojstvih, zadovoljstvo ob dobrih letinah, vzhičenost ob novih tehnoloških rešitvah, ki so bistveno olajšala vsakdanjik, vse ljubezni dobrih zakonov, vso hvaležnost otrok do svojih staršev, opevanje narave, vsa prijetna občutja ob čudenju naših polj, gozdov, hribov, vse dobrobiti naših pesnikov, umetnikov …, veliko veliko lepega. Na drugi strani pa je polno vojnih grozot in genocidov, strahov za preživetje, mnogo tepeža otrok, vsa ponižanja žensk v spolnosti in spolne zlorabe otrok, toliko sramu zaradi zavrženosti in zanemarjanja otrok, vse bolečine ob ločitvah partnerjev, vsa prekletstva alkohola, lakoto in prezgodnje umiranje dojenčkov, smrti ob porodih … Tej celoti bi lahko rekli kolektivno nezavedno širše skupnosti, naroda. Na kolektivno nezavedno ali drugače zapisano na skupno psiho naroda pa vplivajo tudi dobri in slabi (grozni) dogodki, ki jih je izvedla družba zavestno.

Žal je hudih primerov trpljenja na ravni naroda v zgodovini človeštva zelo veliko. Npr. kolonialna nasilstva (civiliziranih?) zahodnih držav po vsem svetu, npr. plenjenje črncev v Afriki in suženjstvo, ki ga je izvajal beli človek, npr. krvava kolonialna preteklost Belgijcev v Kongu ali kulturna revolucija na Kitajskem ali armenski genocid, Srebrenica, druga svetovna vojna in naša polpretekla zgodovina, usoda naših koroških Slovencev, sramežljivo spogledovanje Nemcev z lastno zgodovino … Skupni točki vsem grozodejstvom sta vsaj dve: ustvari se strahotno trpljenje in rablji nočejo govoriti, kaj šele priznati svojih dejanj. Kot pa smo že večkrat zapisali, to psihično trpljenje nikoli ne izgine. Ne na ravni posameznika ne na ravni naroda. Tudi tako se oblikujejo značilnosti posameznika in značilnosti naroda. Kar je zatajeno, sili ven. Trpljenje naroda ali narodova bolečina se npr. izraža tudi preko leposlovja, slikarstva, literature, umetnosti, kajti umetniki dobivajo svoje navdihe iz sveta, kjer nič ne umre in vse živi brezčasno.

Kaj lahko storim jaz? Teoretično znanje mi lahko koristi za vpogled vase. Sam lahko pogledam, kaj mi je ostalo od prejšnjih rodov. Kakšne vsebine imam od prednikov? Ali so bili dobri ali manj dobri ljudje? Ali so s svojimi dejanji prispevali k sožitju človeštva ali ne?

Oddaj svoj komentar

Kranj 16°

zmerno oblačno
vlažnost: 66 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

8/23

ponedeljek

9/23

torek

10/24

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

RAZSTAVE / Škofja Loka, 2. junij 2020

Žiri, čevljarsko mesto

IZLETI / Kranj, 2. junij 2020

Kolesarski izlet

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 29. junij 2020

Na letovanje v Izolo

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Tovornjaki polnijo počivališča na gorenjski avtocesti / 15:16, 1. junij

A zdaj bojo pa osebni avtomobili morali v kolonah čakati? Zaradi tovornjakov čeprav večjo da nemorejo če mejo do ponoči?

Opolnoči v Sloveniji epidemije formalno konec / 14:08, 1. junij

In zmage proslavljamo s preletom vojaških letal ! Ko v stari Jugi.. Vrhunsko, še vojaško parado prosim!

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 11:42, 31. maj

Cel svet stoji oziroma se vrti počasneje zaradi malce močnejše gripe. Nateg stoletja.

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 09:39, 31. maj

Zdravniška stroka pravi maske niso več smiselne, so samo še priporočljive za starejšo populacijo, govorec Jelko pravi, maske so še naprej obvezne !!
Komu verjeti? Stroki ali politiki?

Žalost onkraj sanj / 09:32, 31. maj

Še dandanes je klerikalcem ideal Slovenija v letih pred drugo svetovno vojno, nazadnjaštvo, velik vpliv RKC v kateri ženska igra podrejeno i...

Manj raka ali manj obravnav? / 16:27, 30. maj

Avtorica članka, ko se je začela korona je takrat svet obstal. Zdravniki so povedali, da se vsi ukvarjajo s pandemijo in, da vse druge diagn...

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 09:40, 30. maj

Ejga švaba, kva vam je mask zmanjkalo v Nemčiji al so švabi škrti?