V Agromehaniki so ponosni na naziv gorenjska gazela (z leve): solastnik Franc Selak, direktor prodaje Anže Šinkovec, solastnica Viktorija Lazar in direktor Jan Šinkovec. / Foto: Gorazd Kavčič

Regijska gazela letos Agromehanika

Podjetje Agromehanika so v sredo razglasili za gorenjsko gazelo 2019. Zlata gazela je po izboru medijske hiše Dnevnik postalo lendavsko podjetje Virs.

Ljubljana – Družba Dnevnik je v sredo v Cankarjevem domu v Ljubljani razglasila zmagovalca 19. izbora najboljših izmed najhitreje rastočih in bonitetno odličnih slovenskih podjetij Slovenska gazela 2019, za kar se je potegovalo šest regijskih gazel, ki so jih prav tako razglasili na sklepni prireditvi. Naziv zlata gazela je prejelo podjetje Virs iz Lendave, ki je specializiran dobavitelj opreme za varjenje in rezanje, za srebrno gazelo so razglasili cerkniški Alpod, bronasta gazela pa je postalaMI Elektronika iz Brezovice.

Letošnja gorenjska gazela je Agromehanika iz Hrastja, med nominiranci pa so bili še Tinex iz Šenčurja, Migi iz Tržiča in Fine Culinar iz Dorfarij.

»Podjetje Agromehanika si je zgradila položaj vodilnega proizvajalca škropilne tehnike v srednji in jugovzhodni Evropi, ponašajo pa se tudi z dizajnersko zapeljivim traktorjem AGT, ki je plod lastnega razvoja in proizvodnje. Z bonitetno odličnostjo so v zgornji tretjini podjetij v svoji dejavnosti v Sloveniji, razvili so lastno blagovno znamko in svoje izdelke z 90-odstotnim deležem izvoza uspešno tržijo na vseh petih celinah,« so letošnji izbor gorenjske gazele utemeljili v Dnevniku. V Agromehaniki so imeli sicer lani, ko so zaposlovali 154 ljudi, 20,49 milijona evrov prihodkov, za letos pa jih načrtujejo dva milijona evrov več. Dodana vrednost na zaposlenega je lani znašala 40.677 evrov letos pa pričakujejo 45 tisoč evrov na zaposlenega. Podjetje je v obdobju 2013–2018 zabeležilo indeks rasti 152.

»V Agromehaniki smo ponosni na naziv gorenjska gazela. Gazela namreč ni natečaj, na katerega se prijaviš. Že to, da te nekdo izbere in prepozna v množici uspešnih podjetij, je gotovo dokaz, da smo v zadnjih letih delali pravilno,« je po prejemu priznanja dejal Anže Šinkovec, direktor prodaje v Agromehaniki. »Svoje delo vsi v podjetju opravljamo z veseljem. Stari oče Friderik Lazar, lahko bi rekli kar ustanovitelj Agromehanike leta 1968, mi je nekoč dejal, da tega nikoli ni delal zaradi dobička ali denarja, ampak da bi dejansko kmetu olajšal delo, da bi ustvaril neko veliko zgodbo. Vedno je želel ljudem omogočiti delo, cenil je predvsem pridne ljudi. Tako tudi leta 2009, ko je Agromehanika v krizi praktično prepolovila prihodke, nismo odpustili nikogar, ampak smo vsi skupaj stisnili, razmislili, kako naprej, in očitno smo razmišljali v pravi smeri. Zdaj smo glede prihodkov že na ravni pred letom 2009, trgovski del sicer še vedno zaostaja za rekordnim letom 2008, s proizvodnim delom pa smo že nekaj let nazaj presegli predkrizne prihodke,« je dodal.

Kot je razložil Šinkovec, so se na krizo pred desetimi leti odzvali z razvojem novih tehnološko naprednih produktov z višjo dodano vrednostjo, hkrati pa so postali tudi bolj všečni na pogled. V zadnjih letih namreč veliko stavijo tudi na dizajn in poprodajne aktivnosti. Obenem so vstopali na nove trge, pridobivali nove kupce in nove segmente kupcev, od tod pa še vedno črpajo rast prometa. V Agromehaniki kljub napovedim ohlajanja gospodarstva za zdaj kaže, da se bo njihova rast vsaj še kakšno leto nadaljevala. »Ohlajanje na določenih trgih se sicer že čuti, na srečo pa Agromehanika nastopa na številnih tujih trgih v Evropi in izven nje. Včasih gre enemu trgu bolje, drugemu slabše in potem se obrne, tako da velikih skrbi za zdaj še nimamo,« je razložil Anže Šinkovec. »Poleg tega tudi za naprej načrtujemo nekaj novih izdelkov. V začetku leta tako na trg prihaja tudi naš novi traktor, ki je oblikovno tako domišljen, da nam ga zavidajo celo italijanski konkurenti, o čemer smo se lahko prepričali lani na sejmu v Bologni, ko smo predstavili prototip novega traktorja. Tudi za traktor namreč danes velja, da ni dovolj samo, da je dober, ampak mora biti tudi videti lepo. Oblika danes ustvarja dodano vrednost in obenem viša prodajne številke,« je še dodal.

Na sklepni prireditvi letošnjega izbora Slovenska gazela je zbrane nagovoril tudi predsednik vlade Marjan Šarec, ki je med drugim dejal: »Nekateri se zavedamo, da je podjetništvo tveganje. Vsak dan je treba sprejemati takšne in drugačne odločitve in ena napačna odločitev lahko povzroči verižno reakcijo in zaton podjetja. Zato je še toliko bolj pomembno, da podjetnikom podelimo priznanje, jim izkažemo čast, izrečemo zahvalo za vztrajanje in ves trud ter tudi za to, da lahko živimo z roko v roki in drug z drugim.«

Oddajte svoj komentar

Kranj 9°

jasno
vlažnost: 99 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

9/23

ponedeljek

14/23

torek

14/22

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, Škofja Loka, 21. september 2020

Trgatev v Vitovljah

PRIREDITVE / Škofja Loka, 22. september 2020

Zaljubljeni v ustvarjalnost

IZLETI / Cerklje, 22. september 2020

Ogled razvalin gradu Kamen v Adergasu

OBVESTILA / Radovljica, 22. september 2020

Prost vstop v Muzej talcev

IZLETI / Kranj, 22. september 2020

Kolesarski izlet

OBVESTILA / Kranj, 23. september 2020

Predstavitev medicinskih in ortopedskih pripomočkov

OBVESTILA / Kranj, 23. september 2020

Predstavitev medicinskih pripomočkov

PRIREDITVE / Kranj, 23. september 2020

Turistična kmetija Lovrec

 

 
 

 

 
 
 

Pogačar: Roglič je bil boljši čez celo dirko, meni je uspel odličen dan / 10:06, 20. september

Velik uspeh slovenskega kolesarstva. Se tega še ne zavedamo.Berem komentarje in so v večini zelo pozitivni, ampak se še najde kakšen žleht,N...

Kapelica v spomin Davu Karničarju / 22:08, 19. september

Kakšen podvig je naredil ? Kot da ni mogel smučati kot vsak normalen človek?
Kaj ima za iskat i na Everestu z smučami? Ni zastonj pregovor,,Gora ni nora" nor je tisti ki gre gor.

Glej na cesto, ne na telefon / 22:01, 19. september

Kolikor jaz vem se v zadnjih 10 letih ni naredil noben Avto brez telefonske povezave in pogovore, zakaj torej Ljudje še vedno med vožnjo drž...

Iza Login gostja pogovornega večera / 23:40, 18. september

Bratuškova je bila mojškra, ne branjevka, pa Štajerka je, ne Gorenjka ...

V sredo potrdili 104 okužbe z novim koronavirusom, trenutno več kot tisoč aktivno okuženih / 14:57, 17. september

Prelet šestih f-16 in treh pilatusov za zmago nad epidemijo korone je bila slaba ideja. Morali bi izvesti celovito vojaško parado, tako pa se nam je sovrag izmuznil.

Premisleki o prihodnosti javnih medijev / 11:39, 17. september

klap klap retard

Premisleki o prihodnosti javnih medijev / 10:14, 17. september

trček iz SD-ja imenovan Primož


...................................SD = stupid degenerate