Kdo sploh sem?

Zlata kletka, 3. del

»Če in ko sem bila pri sebi, sem se posvečala otrokoma. Zlasti najmlajšemu sinu. Ker me je kot kamen vseskozi tlačil občutek krivde, da zanj nisem naredila tistega, kar bi morala. Pretirano sem ga razvajala. Mu vse kupila, vse ustregla. Skupaj z možem smo tudi hodili na dopuste v eksotične kraje in nekako sem bila vsaj površno pomirjena, da sin ni utrpel večje čustvene travme. Sin se z očetom prav tako ni nikoli odkrito pogovoril …«

Neli nadaljuje svojo zgodbo: »Leta so tekla, ne da bi se karkoli spremenilo. Mož je živel za službo in šport, sin, moj ljubljenček, se je vpisal v srednjo šolo. Bila sem ponosna nanj, saj se mi je zdelo, da mu kar dobro gre. V drugem letniku so ga poslali na izmenjavo na Finsko. Mislila sem, da me bo pobralo, ko so me poklicali, da so ga zaradi razgrajanja in pijanskih izletov na estonsko stran poslali domov. S sinom sva se odločila, da tisto leto pavzira in se naslednje leto prepiše na drugo šolo. Ko le ne bi tega sklenila! Počutila sem se izdano, saj se je vse dneve vozil s prijatelji na motorju, skupaj so oropali tudi bencinsko črpalko … Ne, ne smem misliti, kaj vse se je dogajalo. A gorja še ni bilo konec.

Sodu je izbilo dno moževo varanje z mojo nekdanjo sodelavko, lahko bi rekli, da je bila tudi tesna prijateljica. Marsikaj sva si zaupali. Včasih, ko je bila v stiski, sem ji posodila denar, kdaj drugič ga je ona meni. Imeli sva korektne odnose, saj veste, da pri denarju morajo biti.

Ko so me ''dobri ljudje'' obvestili, da moža iz sodelavkine hiše že tri ure ni na spregled, sem sedla na motor in se odpeljala tja. Ob poti sem nabrala nekaj večjih kamnov in jih začela brez razmisleka metati v šipe. Razbila sem jih kar nekaj, tako besna sem bila! Končno mi je uspelo, da sem ju izbezala iz hiše. Mož se mi je potem izmuznil skozi zadnja vrata in strahopetno pobegnil, ona pa me je začela zmerjati in obkladati s pijanko, nesposobnico, prasico in podobno. Ko je izjavila, da sem slaba mati, takšna, ki je še pes ne bi poscal, sem kamen zalučala tudi vanjo. Pa bi še kakšnega, če me ne bi firbci, ki so se nabrali, zadržali.

V meni je še zmeraj vrelo, ko sem se vrnila domov. Moža ni bilo. Naslednji dan sem izvedela, da so mu v službi odstopili garsonjero, ki so jo sicer imeli za kakšne goste iz tujine, ki so se v Sloveniji zadrževali dlje časa. Nekako mu je uspelo, da je pregovoril sina, da mu je na skrivaj odnesel iz hiše nekaj oblačil. Lahko si predstavljate šok, ko sem izvedela! Napadla sem še sina, ker mi ni bilo čisto nič jasno, kako je sploh mogel to storiti, in to po vsem hudem, kar mu je ati naredil. Rekel mi je le, da denar ne smrdi. Vse mi je bilo jasno.

Padla sem v hudo depresijo, ki sem jo ponovno zdravila z alkoholom. Brez moža sem zdržala komaj dobre tri mesece. Potem pa me je spet prijelo, da bi ga poklicala, se vrgla pred njim na kolena ter ga prosila, naj se vrne domov. Nekoč sem ga počakala pred bovlingom, kjer se je mudil s prijatelji. Popolnoma sem se uredila, si postrigla in pobarvala lase, zdelo se mi je, da sem videti dvajset let mlajša. S prijatelji je pil pivo, ko sem se mu približala. Ko me je zagledal, je stopil do mene. Bil je prijazen, dejansko je vse steklo zelo gladko: jaz sem mu rekla, da mu oproščam, on se mi je zaklel na sinovo življenje, da ne bo več povohal nobene ženske. Objeta sva stopila na dvorišče in se odpravila proti domu. Eno dobro leto je bilo kot v pravljici. Če seveda odmislim sinove stranpoti. A tudi on se je, sicer z mukami in težavami, jeseni ponovno vrnil v šolske klopi. Mož je najel inštruktorja, ki je bdel nad njim.

Potem sva se odločila, da preurediva vikend, ki ga je mož za majhne denarje kupil na neki dražbi. Za gradbena dela je najel nekega Simona, simpatičnega možakarja. Zaradi živcev (odvisnosti od alkohola) sem bila na daljši bolniški. Z zidarjem, ki mu je ravno v tistem času žena zbezljala z drugim, sva se zelo zbližala. V dolgih pogovorih mi je opisoval svoje življenje, kako je skrbel za družino, kako blizu si je bil tudi z moškim, ki mu je za hrbtom prevzel ženo. Ta je ob odhodu vzela s seboj dva otroka, tretjega, ki ga je imela še pred poroko, pa je pustila možu. Simon se mi je vedno bolj usedal v srce, zaradi njega nisem niti pomislila več na alkohol. Čisto me je prevzel s svojo dobroto in skromnostjo. Kdaj bom prevarala moža, je bilo le vprašanje časa. Žal se mi niti sanjalo, da so bile v mansardi, kjer je bila tudi spalnica, še zmeraj nameščene prisluškovalne naprave. Mož je, seveda, zanje vedel in nekoč, ko sva bila s Simonom ravno sredi akcije, je vdrl v sobo. Bilo je grozno. Ni mi dovolil, da bi se vsaj pokrila z rjuho. Takšni, čisto razgaljeni, mi je zmetal v obraz vse, kar mu je že leta ležalo na duši. Ko me je soočil s kruto resnico o tem, kakšna sem, me je hkrati, in to v velikem besu, tudi nagnal od doma.

Preselila sem se k Simonu. Sin ni hotel iti z mano, zabrusil mi je, da ga je sram, ker sedaj vsi ljudje vedo, kakšna prasica sem. Z ljubimcem sem ostala le dobre tri tedne. Takrat pa me je mož poklical in jokal v telefon, da naj pridem nazaj domov. Vrnila sem se, a moje srce je ostalo pri Simonu. Spet je sledila nekajmesečna pravljica. Z možem sva se pogovorila o vsem za nazaj. Na mizo sva vrgla 32 let skupnega življenja. Prvič, kar sva bila poročena, sva se dogovorila tudi o financah. Ker je zaslužil veliko več od mene, je pristal, da bo po denarni plati skrbel za sinovo šolanje in poravnaval njegove ''kazni'', ki si jih je prislužil pri sodniku za prekrške ali kar tako.

Na papirju je bil najin dogovor videti čudovito, v praksi pa ni bilo tako idealno. Sin je začel očeta izsiljevati za denar, češ da mu mora dajati ''odškodnino'' za spolne zlorabe. Mož je čisto ponorel in ga nekega večera premlatil kot psa. Ko sem se vmešala, sta oba planila name, in mi zabrusila, da sem za vse, kar se je slabega zgodilo, jaz kriva.

Spoznala sem, da mi je sin zelo zameril, ker sem ignorirala, da je oče pedofil. Dejal je, naj si ne delam utvar, da bom kdaj videla vnuke. Izvedela sem, da se drogira in pijančuje zato, da bi pozabil, kaj mu je storil oče, pa ne more. Spoznala sem tudi, da mož komaj čaka, da se tudi ta sin odseli. V dnevih, ko je doma, ostaja v službi do večernih ur, ker se boji soočenja. Ko sin prespi pri dekletu, ki ga ima, postane mož zelo prijazen in uslužen, tudi kam me pelje in podobno. Moje sanje o skupnih kosilih, skupnih božičnih obiskih, mogoče kdaj z vnuki, sem že zakopala. To je moja kazen. Vem, da sem pomagala, da sem sinu uničila življenje, vem tudi, da mi včasih zmanjka besed, tako sovražim sebe in svoje življenje. Pred leti sem že hodila na psihoterapijo in sem se letos znova naročila. Psihoterapevtka mi je rekla, da je glavni problem v tem, da ostajam z možem. Ampak ne morem in ne morem stran od njega. Ne morem biti z njim in ne morem stran od njega! Kadar mi je le prehudo, pokličem Simona, ki me brez besed sprejme na svojem domu in me ustrezno potolaži. Ve, da bi bila rada z njim, a sem odvisna od moža. V življenju sem počela veliko grdih reči, o katerih nisem spregovorila. O enem od sinov sploh nič nisem rekla, ker sem se mu že v mladosti odrekla. Malo zmešano sem vam vse skupaj razložila, a lepo prosim, ne recite mi, da sem ena navadna pi... Nisem.«

(Konec)

Oddaj svoj komentar

Kranj 8°

delno oblačno
vlažnost: 90 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

8/20

ponedeljek

8/19

torek

7/22

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Škofja Loka, 27. maj 2020

Vpis učencev v glasbeno šolo

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 21:55, 21. maj

Partizanska bolnica? Jaz bi vam svetoval, da vsi ki so bili v vojni, priznajo svoje zločine, potem pa lahko govorimo o spravi, največ Sloven...

Zakaj so inšpektorji in redarji brskali po smeteh / 21:39, 21. maj

Drugače takim ljudem ne boste prišli do živela.

Zakaj so inšpektorji in redarji brskali po smeteh / 21:37, 21. maj

A ste že gdaj slišal za Video nadzor,obstajajo Video kamere ki reagirali na premik in snemajo tudi v temi, mislim da bi se izplačalo że v einem tedna.

Bo zdaj spet vse po starem? / 13:36, 20. maj

Res, to da se otroci ne smejo igrati na igralih (tudi v vrtcih) je bedarija. Nekateri ukrepi NIJZ-ja so res birokratska neumnost, ki s strok...

Umrla je dr. Aleksandra Kornhauser Frazer / 11:51, 20. maj

To so Slovenci(ke), na katere smo lahko iskreno ponosni! Počivajte v miru, cenjena Gospa!

Bo zdaj spet vse po starem? / 11:46, 20. maj

Septembra prihaja nova verzija Covid-20 in Covid-20 Pro!

Ena oseba pozitivna, znova brez umrlih / 08:15, 20. maj

Hmm, poročilo NIJZ -ja pravi, da je bilo stanje včeraj : 21 aktivno okuženih od tega 24 v bolnišnici !??
Torej so 3 je preveč al kako?