Opozorilo pred neznanimi ugrabitelji otrok, ki je ta teden zaokrožilo po Facebooku / Foto: posnetek zaslona

Ali so na Jesenicah neznanci zares skušali ugrabiti otroka

Po spletu je zaokrožilo opozorilo pred neznanci, ki naj bi minulo soboto na Slovenskem Javorniku skušali ugrabiti desetletnika. Policija pomirja, da je objavljena informacija netočna.

Jesenice – Skupina na Facebooku z imenom Varne Jesenice je pred dnevi objavila opozorilo pred neznanci, ki se z belim kombijem vozijo po Slovenskem Javorniku in so minulo soboto na Gradnikovi cesti celo skušali ugrabiti desetletnega otroka. Na Policijski upravi (PU) Kranj so pojasnili, da je omenjena informacija, ki je hitro zaokrožila med uporabniki družbenega omrežja, netočna. So pa jeseniški policisti v zadnjih dneh obravnavali dve prijavi domnevnega vabljenja in ponujanja sladkarij dvema otrokoma. »V nobenem primeru ni bila ugotovljena ogroženost otroka. Dogodka glede na podan tip vozila nista povezana,« je razložil Bojan Kos, predstavnik za odnose z javnostmi na PU Kranj.

Prvi dogodek so jeseniški policisti obravnavali minulo soboto zvečer v Podkočni, kjer naj bi se voznik belega kombija ustavil pri otroku, ki je čepel za ograjo, in proti njemu domnevno iztegnil dlan z bombonom. Rekel ni nič. Otrok se je neznanca prestrašil in pobegnil. Drugi primer naj bi se zgodil v sredo zjutraj na poti drugega otroka v šolo. Na Cesti Toneta Tomšiča naj bi se pri otroku ustavil bel osebni avtomobil, velikosti Renault Megana ali VW Tourana. Neznanec naj bi otroka vabil, naj gre z njim. Otrok je stekel v bližnjo šolo. »V tem primeru naj bi starši dan prej otroku razlagali o belem vozilu in ugrabitvah otrok,« pojasnjujejo na policijski upravi. O obeh prijavah sicer jeseniški policisti še zbirajo obvestila. Pred tema dogodkoma so gorenjski policisti zadnji primer vabljenja obravnavali že dlje časa nazaj. Statistike o številu takih primerov na policiji ne vodijo, pojasnjujejo pa, da gre pa za posamezne primere.

Policija sicer ugotavlja, da v takih primerih običajno prihaja tudi do širjenja nepreverjenih informacij in govoric ter s tem povzročanja občutka ogroženosti pri otrocih. »Odraslim, ki lahko največ naredimo za pravo informiranost otrok, svetujemo rahlo zadržanost do govoric z občutkom do realnosti. Nasveti otrokom naj bodo objektivni in naj pri njih ne povzročajo dodatnega strahu, ker ni vsak pristop neznanca nujno sumljiv ali nevaren,« zato svetujejo na PU Kranj.

Tudi uvodoma omenjeno obvestilo skupine Varne Jesenice širi podatek, da se je na območju Jesenic minulo soboto zgodil poskus ugrabitve otroka s strani več neznancev. »Informacija ne drži, prav tako v nobenem od do sedaj obravnavanih primerov na Gorenjskem ni bil ugotovljen sum, da bi bilo v ozadju pristopa neznancev kaznivo dejanje,« so zatrdili na PU Kranj. V primerih, ko so bili »neznanci« izsledeni, je šlo bodisi za nesporazum ali pa spraševanje za informacije, so dodali.

Oddajte svoj komentar

Kranj 7°

oblačno
vlažnost: 96 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

7/9

sreda

5/9

četrtek

7/14

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

OBVESTILA / Gorenjska, 13. november 2019

Brezplačno merjenje glukoze

PRIREDITVE / Jesenice, 13. november 2019

Za otroke

IZLETI / Kranj, 14. november 2019

Po poti oslovega hrbta

OBVESTILA / Gorenjska, 14. november 2019

Brezplačno merjenje glukoze

PREDAVANJA / Radovljica, 14. november 2019

O medonosnih čebelah

PRIREDITVE / Jesenice, 14. november 2019

Za otroke

PREDAVANJA / Hrušica, 14. november 2019

Gruzija in Armenija

GLASBA / Škofja Loka, 14. november 2019

Ob 70-letnici Glasbene šole Škofja Loka

 

 
 

 

 
 
 

Sedemindvajset / 01:16, 13. november

Alias Primož, a smo spet nekaj postanga pojedl?

Opitim kazen, trezni pa na koncert / 01:09, 13. november

Boljš je bit zadet k aksa, kot pa koncert policijskega pihalnega orkestra.

Sedemindvajset / 22:30, 12. november

"Naši predniki pred sto in več leti čez veliko lužo odhajali v iskanju boljšega življenja in so pred pol stoletja begunci tam prosili za azi...

Opitim kazen, trezni pa na koncert / 22:22, 12. november

V mojih mladih letih, še v jugi, je bilo popivanje, seveda za vikende, v hribih, na izletih, kul. Marsikomu mojih prijateljev je to zelo ško...

Opitim kazen, trezni pa na koncert / 20:30, 12. november

Sicer ne pijem Alkohola, tudi za poskus ne v 67 letih starosti sem bi dvakrat pijan leta 1973 ko mi je uspelo se osvoboditi se komunističneg...

Odkrili laboratorij za gojenje konoplje / 20:18, 12. november

Ko bi tudi take kot je Jankovič ter drugi tako imenovani politiki bili tako hitto odkriti kot je bil tale vrtnar,bi šlo sloveniji veliko bolše.

Poštarji stavkajo prvič v zgodovini / 14:15, 12. november

Torej veliko otrok te dni ne bo videlo svojega očeta... :)