Ivanka Pavlič, edina gorenjska kandidatka za kmetico leta

Izbrali kmetico leta

Kmetica leta je postala Marjeta Ročnik z Belšaka (občina Prevalje), med kandidatkami pa je bila tudi Ivanka Pavlič iz Sidola (občina Kamnik).

V Sloveniji je med lastniki kmetijskih gospodarstev devet odstotkov žensk, med tistimi, na katere je priglašena dopolnilna dejavnost na kmetiji, pa četrtina.

Sidol – Zveza kmetic Slovenije je tudi letos ob svetovnem dnevu kmetic izbrala kmetico leta. Razglasitev je bila prejšnji teden na slovesnosti v Zagorju ob Savi, kjer se je zbranim kmeticam pridružila tudi ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec, ki je ob tem povedala, da so na ministrstvu letos spomladi ustanovili svet za ženske na podeželju, ki spremlja položaj žensk na podeželju in daje predloge za njegovo izboljšanje.

Kmetica leta je postala Marjeta Ročnik iz ekološke hribovske kmetije v vasi Belšak neposredno ob meji z Avstrijo v občini Prevalje. Glavna dejavnost kmetije je ekološka reja drobnice in prašičev, Marjeta pa se je po upokojitvi v okviru dopolnilne dejavnosti začela ukvarjati s peko kruha in potic. Za različne vrste kruha in za potico je doslej na ocenjevanju Dobrote slovenskih kmetij na Ptuju prejela 36 priznanj, od tega 33 zlatih, ter devet znakov kakovosti.

Med štirimi kandidatkami za kmetico leta je bila letos tudi Ivanka Pavlič iz Sidola, sicer ena od ustanovnih članic in še vedno aktivna članica Društva podeželskih žena Tuhinjske doline. Ivanka izhaja s kmetije na Potoku, kjer je ob prezgodnji smrti očeta po končani osnovni šoli nekaj let ostala doma in opravljala vsa kmetijska in tudi nekatera gozdarska dela. Pri osemnajstih letih se je zaposlila in se leto kasneje omožila na dvajset hektarjev veliko hribovsko kmetijo v Sidolu. Na kmetiji redijo krave dojilje in nekaj prašičev, pridelujejo koruzo, krompir, žita in zelenjavo, ob dobri sadni letini naredijo iz jabolk mošt, kis in domače žganje. Kmetija je mehanizirana, mož in sinova večino časa namenijo delu na lastni žagi in drugim težjim opravilom na kmetiji, Ivanka skrbi za živino in gospodinjstvo. Je mati štirih otrok in babica štirim vnukom. Kolikor ji čas dopušča, se udeležuje predavanj, tečajev in strokovnih ekskurzij, ki jih organizira društvo.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

5/11

četrtek

5/11

petek

7/12

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

IZLETI / Kranj, 21. november 2019

Na Semiško goro

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. november 2019

Za otroke

PRIREDITVE / Tržič, 21. november 2019

Obisk stare gospe

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. november 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Škofja Loka, 21. november 2019

Blaznikov večer o španski gripi

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. november 2019

Za otroke

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. november 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Žiri, 22. november 2019

Visoška kronika v poljanskem narečju

 

 
 

 

 
 
 

Nov trgovski center v Lescah / 19:41, 20. november

Saj res! Na Gradnikovi je še vedno ograjen prostor, kjer je bila sicer trgovina mercator, v bistvu pa zaklonišče za naselje 'isospan', zdaj pa hočejo graditi še nove stanovanjske enote !

Nov trgovski center v Lescah / 19:38, 20. november

No, tukaj bi pa Primožu lahko samo pritrdil. Še več. Tale zemljišča so kmetje prodali za res mali denar, danes jim pa občina pozlati vložke...

Nov trgovski center v Lescah / 11:35, 20. november

Ni še dost? Za eno ornk igrišče ali dvorano pa denarja ni ?!

Le suha drva dobro grejejo / 11:34, 20. november

Hvala zvezi potrošnikov za nasvet, menda Gorenjci kurimo mokra drva, ker dalj časa gorijo.. jaooo

Krekov večer o Ivanu Omanu / 10:35, 20. november

Elita in buržuazija na kupu, moti edinole bivši komunist, danes skrajni desničar, sicer dosmrtni predsednik stranke.. In ja, danes vse več ...

Po ločitvi / 20:35, 19. november

Ločitev ni noben problem. Pišeš Tanji na Glasu in ona ti svetuje, da ostani to kar si.
Problem rešen.

Mahnič o mafiji, Fišer z ovadbo / 12:17, 19. november

Kaj pa primer Milko Nović?
Nedolžnega so oprostili .
A je to pošteno?
heheh