Predstavniki podjetja Lotrič Meroslovje na čelu z direktorjem Markom Lotričem (levo) in veleposlanica v Sarajevu Zorica Bukinac na odprtju kompetenčnega merilnega centra v Mostarju / Foto: arhiv podjetja Lotrič Meroslovje

Lotrič opremil merilni center v Mostarju

Ključno vlogo pri postavitvi kompetenčnega merilnega centra v Mostarju je imelo podjetje Lotrič Meroslovje iz Selc, ki je zagotovilo najsodobnejšo laboratorijsko opremo ter prenos dobrih meroslovnih praks in znanja. Mostarski merilni center je prvi tovrstni v Bosni in Hercegovini ter jugovzhodni Evropi nasploh.

Selca – Na Fakulteti za strojništvo, računalništvo in elektrotehniko Univerze v Mostarju so minuli torek uradno odprli kompetenčni merilni center (CMM), pri vzpostavitvi katerega je sodelovalo tudi podjetje Lotrič Meroslovje iz Selc. CMM so ustanovili okviru projekta Krepitve sistema kakovosti tehnoloških in industrijskih proizvodov in storitev v Bosni in Hercegovini. Poteka pod okriljem Organizacije združenih narodov za industrijski razvoj (Unido) v sodelovanju s partnerji: že omenjenima mostarsko fakulteto in skupino Lotrič Metrology ter Svetom ministrov BiH in slovensko vlado.

Kot so sporočili iz podjetja Lotrič Meroslovje, kompetenčni center v Mostarju zagotavlja mednarodno priznane meroslovne storitve ter nove priložnosti za vstop na trg EU. Hkrati ponuja možnosti izobraževanja in razvoj storitev za industrijo ter napredne raziskave na področju nadzora kakovosti izdelkov. Selško meroslovno podjetje je center, prvi tovrstni v BiH in jugovzhodni Evropi nasploh, opremilo z najsodobnejšo laboratorijsko opremo ter zagotovilo prenos dobrih meroslovnih praks in znanja, pridobljenega v skorajda treh desetletjih delovanja. »Poskrbeli smo za tehnično usposobljenost ljudi, opreme, postopkov in okolja,« je poudaril direktor Marko Lotrič. Za dobrega pol milijona evrov vreden projekt je Slovenija zagotovila 330 tisoč evrov, BiH 110 tisoč, preostalo pa Lotrič Meroslovje.

Sekretar na gospodarskem ministrstvu Janez Rogelj, ki je med drugim zadolžen za projekte mednarodnega razvojnega sodelovanja, je ob odprtju poudaril pomembnost dolgotrajnega sodelovanja med skupino Lotrič Metrology in mostarsko fakulteto, ki pa se s projektom ne končuje. Oba partnerja sta se namreč zavezala k dolgotrajnemu, vsaj dvajsetletnemu sodelovanju. Zadovoljstvo nad projektom in partnerstvom je izrazil tudi minister BiH Vjekoslav Bevanda. Odprtja sta se udeležila tudi predstavnik Unida Steffen Käser in slovenska veleposlanica v Sarajevu Zorica Bukinac.

Oddajte svoj komentar

Kranj 18°

zmerno oblačno
vlažnost: 60 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

8/21

sobota

7/24

nedelja

11/25

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 19. september 2020

Na Dolenjsko na oglede in kopanje

IZLETI / Kranj, 19. september 2020

Po Dolenjskem

IZLETI / Kranj, 19. september 2020

V Karnijske Alpe

IZLETI / Žiri, 20. september 2020

Pohod ob rapalski meji

GLASBA / Srednja vas pri Šenčurju, 20. september 2020

Dobrodelni koncert

IZLETI / Kranj, Škofja Loka, 21. september 2020

Trgatev v Vitovljah

PRIREDITVE / Škofja Loka, 22. september 2020

Zaljubljeni v ustvarjalnost

IZLETI / Cerklje, 22. september 2020

Ogled razvalin gradu Kamen v Adergasu

 

 
 

 

 
 
 

Iza Login gostja pogovornega večera / 23:40, 18. september

Bratuškova je bila mojškra, ne branjevka, pa Štajerka je, ne Gorenjka ...

V sredo potrdili 104 okužbe z novim koronavirusom, trenutno več kot tisoč aktivno okuženih / 14:57, 17. september

Prelet šestih f-16 in treh pilatusov za zmago nad epidemijo korone je bila slaba ideja. Morali bi izvesti celovito vojaško parado, tako pa se nam je sovrag izmuznil.

Premisleki o prihodnosti javnih medijev / 11:39, 17. september

klap klap retard

Premisleki o prihodnosti javnih medijev / 10:14, 17. september

trček iz SD-ja imenovan Primož


...................................SD = stupid degenerate

Premisleki o prihodnosti javnih medijev / 08:59, 17. september

Evo ga, pridružil se nam je še en klon trol vernik grofa drakule takozvani dolejo.. Dežman mogoče?

Wojčehowski, tole peče a?
SDS = Small dick syndrome

Premisleki o prihodnosti javnih medijev / 19:48, 16. september

Primož, Nova24TV in Demokracija sta ravno tako pristranski kot POPTV ali RTVSLO, a sta v manjšini, zato sta neprecenljivi za uravnoteženje. ...

Premisleki o prihodnosti javnih medijev / 16:29, 16. september

Primož, tole pa peče!?