Združena ekipa Gorske reševalne službe in Helikopterske nujne medicinske pomoči na Brniku je minuli konec tedna s helikopterjem Slovenske vojske petkrat odletela v hribe. / Foto: Gorazd Kavčič (arhiv)

Minuli konec tedna osem reševanj

Nad planino Dedno polje si je planinec zlomil zapestje, na Storžiču in Veliki planini sta si planinca poškodovala glavi.

Kranj – Toplo in sončno vreme je minuli konec tedna v hribe zvabilo številne planince, žal pa se vsi niso vrnili domov nepoškodovani, nekateri pa ob vrnitvi niso našli prave poti v dolino. Po poročanju uprave za zaščito in reševanje so tako gorski reševalci na Gorenjskem v nedeljo posredovali petkrat, dvakrat v soboto in enkrat v petek.

V nedeljo kmalu po poldnevu si je na vrhu hriba Vrtec nad planino Dedno polje planinec zlomil zapestje. Ponj je odletel helikopter Slovenske vojske z združeno dežurno ekipo gorskih reševalcev in helikopterske nujne medicinske pomoči ter ga prepeljal v jeseniško bolnišnico. S helikopterjem so okoli 14. ure reševali tudi tujega alpinista, ki je v navezi plezal v severni steni Jalovca in se mu je odlomil oprimek. Padel je petnajst metrov v globino in se poškodoval. Gorski reševalci iz Rateč in dežurna ekipa z brniškega letališča so poškodovanega plezalca in nepoškodovanega soplezalca spravili v helikopter, s katerim so ju prepeljali v Tamar, od tam pa z avtomobilom do Planice, kjer sta imela parkirano vozilo. Tujca sta se odločila, da bosta zdravniško pomoč poiskala v domovini. Približno uro kasneje je gorski reševalec iz Bohinja na planini Uskovnica pomagal obnemoglemu planincu, ki ni mogel nadaljevati poti. Prepeljal ga je do parkirišča na Rudnem polju, kjer je imel parkirano vozilo. Na območju Jalovca se je nekaj pred 19. uro izgubil planinec. Našli so ga gorski reševalci iz Rateč in ga na klasičen način pospremili v dolino. Uro kasneje pa sta se med planinama Blato in Jezero zaradi nepoznavanja poti izgubila planinca. Načelnik Gorske reševalne službe Bohinj je izgubljena planinca po telefonu usmeril nazaj na pravo pot.

V soboto kmalu po 13. uri si je pod vrhom Storžiča planinec poškodoval glavo. Gorski reševalci iz Kranja in združena reševalna ekipa z Brnika so planinca na kraju oskrbeli, nato pa so ga z vojaškim helikopterjem prepeljali v ljubljanski klinični center. Dve uri kasneje se je v Lazovskem prevalu zaplezal plezalec. Bohinjski gorski reševalci in dežurna posadka z Brnika so nepoškodovanega planinca spravili do helikopterja, ki ga je prepeljal v dolino.

V petek sredi dneva pa si je pri koči Ojstrica na Veliki planini otrok pri padcu poškodoval glavo. Posredovali so kamniški gorski reševalci in ekipa Nujne medicinske pomoči Kamnik, poškodovanega otroka pa so nazadnje s helikopterjem Slovenske vojske prepeljali v ljubljanski klinični center.

Oddajte svoj komentar

Kranj 6°

oblačno
vlažnost: 94 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

5/12

torek

4/10

sreda

6/14

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 19. november 2019

Medgeneracijske prireditve

PREDAVANJA / Tržič, 19. november 2019

Po balkanskih hribih

PRIREDITVE / Kranj, 19. november 2019

Zmanjševanje odpadkov in izmenjevalnica oblačil

PRIREDITVE / Škofja Loka, 19. november 2019

Glasbeno-literarni večer

PRIREDITVE / Gorenjska, 19. november 2019

Za otroke

RAZSTAVE / Škofja Loka, 20. november 2019

Štirideset let Združenja umetnikov Škofja Loka

PRIREDITVE / Strahinj, Žiri, 20. november 2019

Dobrodelni večer

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. november 2019

Za otroke

 

 
 

 

 
 
 

Poplava odličnih ocen / 14:51, 18. november

Edino pravilo za kvalitetno šolstvo je enakovredna zastopanost državnih in zasebnih šol.
Brez konkurence je vse skupaj le praskanje po jajcih .

Poštar stavka le dva dneva / 09:23, 18. november

Enako sem mislil jaz, da je ne rabimo! Pa še kako jo rabimo. Reklam sicer ne maram, jih pa pogledam. Eden od družinskih članov ima espe, tor...

Poštar stavka le dva dneva / 14:20, 17. november

Pošta?
Kdo jo še sploh rabi?
Kaj vse prodajajo.!
Samo še salame ne.

Nad Belco se je spet sprožil plaz / 14:18, 17. november

Joj, erozija!

Pasijon finančno samostojnejši / 14:16, 17. november

Mami, mami, glej maškare!

Zavrnjena še četrta pritožba? / 22:07, 16. november

Torej bodo imeli Avstrijci 2 leti časa za kvaliteten dopust, da počakajo balkance.

Najbogatejša Slovenca še vedno zakonca Login / 16:05, 16. november

Največji car je Merlak! Ki vlaga v Bohinj. Pa odselil se je, ker ne bo futral svojati z davki v lastni državi..