Do februarja na terenu geodeti

Na Gorenjskem bodo do konca februarja v okviru projekta eProstor potekale geodetske meritve, s katerimi želijo izboljšati grafične podatke v zemljiškem katastru.

Kranj – Geodetska uprava RS (Gurs) od ponedeljka na območju geodetskih pisarn Kranj, Radovljica, Škofja Loka, v manjšem delu pa tudi na območju sosednjih pisarn Tolmin in Idrija, nadaljuje lani začeti projekt lokacijske izboljšave zemljiškokatastrskega prikaza. Kot so napovedali, bodo pregled obstoječih podatkov na terenu in terensko izmero podatkov do konca februarja izvajala geodetska podjetja, izbrana na javnem razpisu. Gurs namreč želi v okviru projekta eProstor, ki ga financira tudi EU, izboljšati grafične podatke v zemljiškem katastru oziroma pozicijsko natančnost katastrskega načrta.

Postopek natančne in dokončne določitve meje parcele je postopek ureditve meje s terensko izmero, ki se izvede na zahtevo lastnikov zemljišč. A tak postopek izboljša le pozicijsko natančnost posamičnih parcel, izboljšanje pozicijske natančnosti večjih območij oz. območja občine ali cele države pa temelji na uporabi obstoječih podatkov že izvedenih geodetskih meritev v preteklosti ter dodatni določitvi in izmeri točk na terenu, pojasnjujejo na Gursu. »Omenjena metoda ne posega v lastninske pravice lastnikov. Prav tako z omenjeno metodo ne bodo odmerjeni objekti, ki še niso evidentirani v zemljiškem katastru (na primer stavbe in nove ali rekonstruirane ceste),« poudarjajo. Podatki zemljiškega katastra, ki so bili v evidenco vpisani na podlagi postopkov na zahtevo lastnikov zemljišč (npr. v postopkih ureditve mej in parcelacij), se v okviru izvedbe projekta izboljšave pozicijske natančnosti katastrskega načrta ne bodo spreminjali, dodajajo.

Zemljiški kataster je temeljna evidenca podatkov o zemljiščih, ki vsebuje opisne podatke o parcelah in grafično predstavitev – katastrski načrt, ki prikazuje obliko in medsebojno lego parcel. Obstoječ katastrski načrt pa je v veliki meri še iz obdobja nastavitve zemljiškega katastra in lahko ni odraz dejanskega stanja v naravi, razlagajo na Gursu. To najbolj nazorno opazimo, če katastrski načrt primerjamo z drugimi prostorskimi podatki in so meje parcel zamaknjene glede na topografsko vsebino, meje parcel in objektov pa so neusklajene s stanjem v naravi.

V projektu lokacijske izboljšave zemljiškokatastrskega prikaza bodo sicer v veliki meri odpravili le neskladja iz naslova lokacijske neusklajenosti. Za neusklajenost vsebine katastrskega načrta s stanjem v naravi pa bodo morali lastniki in upravljavci parcel poskrbeti sami tako, da bodo izvedli postopke ureditve mej s terensko odmero, so še razložili.

Oddajte svoj komentar

Kranj 11°

oblačno
vlažnost: 91 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

6/12

ponedeljek

6/13

torek

5/11

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. november 2019

Medgeneracijske prireditve

PREDAVANJA / Žirovnica, 18. november 2019

Kirgizija – dežela pod nebeškimi gorami

PRIREDITVE / Gorenjska, 19. november 2019

Medgeneracijske prireditve

PREDAVANJA / Tržič, 19. november 2019

Po balkanskih hribih

PRIREDITVE / Kranj, 19. november 2019

Zmanjševanje odpadkov in izmenjevalnica oblačil

IZLETI / Kranj, 21. november 2019

Na Semiško goro

IZLETI / Šenčur, 23. november 2019

Učka

IZLETI / Kranj, 23. november 2019

Po Napoleonovi pešpoti

 

 
 

 

 
 
 

Poštar stavka le dva dneva / 14:20, 17. november

Pošta?
Kdo jo še sploh rabi?
Kaj vse prodajajo.!
Samo še salame ne.

Nad Belco se je spet sprožil plaz / 14:18, 17. november

Joj, erozija!

Pasijon finančno samostojnejši / 14:16, 17. november

Mami, mami, glej maškare!

Zavrnjena še četrta pritožba? / 22:07, 16. november

Torej bodo imeli Avstrijci 2 leti časa za kvaliteten dopust, da počakajo balkance.

Najbogatejša Slovenca še vedno zakonca Login / 16:05, 16. november

Največji car je Merlak! Ki vlaga v Bohinj. Pa odselil se je, ker ne bo futral svojati z davki v lastni državi..

Sedemindvajset / 12:29, 16. november

Primož:"Naši predniki pred sto in več leti čez veliko lužo odhajali v iskanju boljšega življenja in so pred pol stoletja begunci tam prosili...

Sedemindvajset / 08:07, 16. november

Torej v času stare Jugoslavije..