Do februarja na terenu geodeti

Na Gorenjskem bodo do konca februarja v okviru projekta eProstor potekale geodetske meritve, s katerimi želijo izboljšati grafične podatke v zemljiškem katastru.

Kranj – Geodetska uprava RS (Gurs) od ponedeljka na območju geodetskih pisarn Kranj, Radovljica, Škofja Loka, v manjšem delu pa tudi na območju sosednjih pisarn Tolmin in Idrija, nadaljuje lani začeti projekt lokacijske izboljšave zemljiškokatastrskega prikaza. Kot so napovedali, bodo pregled obstoječih podatkov na terenu in terensko izmero podatkov do konca februarja izvajala geodetska podjetja, izbrana na javnem razpisu. Gurs namreč želi v okviru projekta eProstor, ki ga financira tudi EU, izboljšati grafične podatke v zemljiškem katastru oziroma pozicijsko natančnost katastrskega načrta.

Postopek natančne in dokončne določitve meje parcele je postopek ureditve meje s terensko izmero, ki se izvede na zahtevo lastnikov zemljišč. A tak postopek izboljša le pozicijsko natančnost posamičnih parcel, izboljšanje pozicijske natančnosti večjih območij oz. območja občine ali cele države pa temelji na uporabi obstoječih podatkov že izvedenih geodetskih meritev v preteklosti ter dodatni določitvi in izmeri točk na terenu, pojasnjujejo na Gursu. »Omenjena metoda ne posega v lastninske pravice lastnikov. Prav tako z omenjeno metodo ne bodo odmerjeni objekti, ki še niso evidentirani v zemljiškem katastru (na primer stavbe in nove ali rekonstruirane ceste),« poudarjajo. Podatki zemljiškega katastra, ki so bili v evidenco vpisani na podlagi postopkov na zahtevo lastnikov zemljišč (npr. v postopkih ureditve mej in parcelacij), se v okviru izvedbe projekta izboljšave pozicijske natančnosti katastrskega načrta ne bodo spreminjali, dodajajo.

Zemljiški kataster je temeljna evidenca podatkov o zemljiščih, ki vsebuje opisne podatke o parcelah in grafično predstavitev – katastrski načrt, ki prikazuje obliko in medsebojno lego parcel. Obstoječ katastrski načrt pa je v veliki meri še iz obdobja nastavitve zemljiškega katastra in lahko ni odraz dejanskega stanja v naravi, razlagajo na Gursu. To najbolj nazorno opazimo, če katastrski načrt primerjamo z drugimi prostorskimi podatki in so meje parcel zamaknjene glede na topografsko vsebino, meje parcel in objektov pa so neusklajene s stanjem v naravi.

V projektu lokacijske izboljšave zemljiškokatastrskega prikaza bodo sicer v veliki meri odpravili le neskladja iz naslova lokacijske neusklajenosti. Za neusklajenost vsebine katastrskega načrta s stanjem v naravi pa bodo morali lastniki in upravljavci parcel poskrbeti sami tako, da bodo izvedli postopke ureditve mej s terensko odmero, so še razložili.

Oddajte svoj komentar

Kranj 25°

delno oblačno
vlažnost: 74 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

17/27

sreda

16/29

četrtek

16/29

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

DELAVNICE / Rateče, 12. avgust 2020

V družbi z Vandotovimi junaki

IZLETI / Šenčur, 13. avgust 2020

Pot pod Storžičem

IZLETI / Kranj, 13. avgust 2020

Na planino Blato, planino Pri jezeru in Kredo

DELAVNICE / Rateče, 13. avgust 2020

V družbi z Vandotovimi junaki

DELAVNICE / Rateče, 14. avgust 2020

V družbi z Vandotovimi junaki

OBVESTILA / Gorenjska, 14. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

PRIREDITVE / Bled, 14. avgust 2020

Predšmarni večer na Mlinem

OBVESTILA / Gorenjska, 17. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

 

 
 

 

 
 
 

Tanja odgovarja / 11:53, 12. avgust

Le kaj bi brez Tanje..?

Spodbujajo predelavo lesa / 11:52, 12. avgust

Lesno predelovalna panoga v Sloveniji je vedno bolj lesena... Nekoč močna pohištvena dejavnost, danes v buli totalno !!

Razstava Šenčurski dogodki / 13:23, 11. avgust

Šenčur ima skozi zgodovino vedno prava domoljuPna dejanja in tako kot župnik reče..

Epidemiološke razmere relativno stabilne / 13:17, 11. avgust

Ja, naslednjih 14 dni bo ključnih..

Epidemiološke razmere relativno stabilne / 13:08, 11. avgust

S tole LGBT majčko je Jelko nekoliko izgubil na svoji ostrini... :)

Več kot sto nesreč kolesarjev / 12:47, 11. avgust

Predlagam, da vsak najbolje pazi sam na sebe. Včasih, tudi, če imaš prednost ni treba vztrajati, ampak se je bolje odpeljati naprej zdrav. P...

Posilstvo tudi, ko ni uporabljena sila / 17:19, 10. avgust

Za huda kazniva in sprevržena dejanja, kot so posilstvo in umor otroka, nosečnice ali nemočne osebe = SMRTNA KAZEN pika.