Trak ob odprtju krožišča so prerezali (od leve proti desni): župan Janez Žakelj, ministrica Alenka Bratušek in v. d. direktorice Direkcije RS za infrastrukturo Monika Pintar Mesarič. / Foto: Tina Dokl

Za večjo varnost in pretočnost

V Žireh so minuli četrtek uradno odprli novo krožišče, ki predstavlja začetek gradnje obvoznice proti Logatcu in poslovni coni, za kar že potekajo odkupi zemljišč.

Žiri – V sklopu prve faze grad­nje obvoznice Žiri so uredili približno kilometer dolg odsek med regionalno cesto Rovte–Žiri in Žiri–Trebija s podaljškom do Osnovne šole Žiri. Dober milijon evrov vreden projekt je obsegal še rekonstrukcijo dveh križišč kot navezavi na obstoječo državno cesto ter ureditev površin za pešce in kolesarje. Po besedah ministrice za infrastrukturo Alenke Bratušek je osemsto tisoč evrov potrebnih sredstev zagotovila republiška direkcija za infrastrukturo, preostanek pa občina.

Novo krožišče in obvoznica bosta prinesla večjo varnost in pretočnost, obenem pa tudi boljšo povezanost, je ob odprtju krožišča poudaril župan Janez Žakelj. »Dobra prometna infrastruktura je namreč pomembna za močno žirovsko industrijo, saj ji to zagotavlja dober dostop do pomembnih logističnih središč in avtocest.« V Žireh se zato veselijo še drugih infrastrukturnih projektov na cestnem omrežju v zadnjem obdobju, pri čemer sta tako župan kot ministrica v ospredje postavila obnovljeno cesto s pločniki in novo cestno razsvetljavo na Selu, most čez potok Zabrežnik ter rekonstruirano in razširjeno cesto proti Logatcu. Kot je ob tem še poudarila Alenka Bratušek, imajo obvoznice na ministrstvu prednost, saj izjemno izboljšajo prometno varnost, hkrati pa promet preusmerijo iz naselij na obrobje, kar pomeni manj hrupa, boljšo kakovost zraka in s tem višjo kakovost življenja. Zato ta čas že potekajo odkupi zemljišč za nadaljevanje gradnje obvoznice v Žireh, ki naj bi jo dokončali v nekaj letih.

Oddajte svoj komentar

Kranj -2°

jasno
vlažnost: 76 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-6/17

petek

3/15

sobota

-1/17

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

IZLETI / Kranj, 4. april 2020

V Krko na Dan odprtih vrat

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Večja zbiranja in igranje nogometa v Završnici / 17:18, 2. april

Jeseničanom težko razložiš kaj je karantena.

Bitka s covidom-19 se bije v domovih za starejše / 09:20, 1. april

Stanovalce domov naj naselijo v prazne hotele kar naj plača država. Tako bodo uvedli manjšo koncetracijo ljudi in pomagali SLO turizmu.

Ne vem, kje sem se okužil / 14:04, 31. marec

Primer od danes, grem na malico, ura poldan, v trgovini se pri sadju drenjata dve mamci in izbirata med parimi sortami jabolk, sicer sta rok...

O problematiki jezera / 16:39, 30. marec

Pritoki vsebujejo precej dodatkov s katerimi kmetje plemenitijo svojo zemljo za višji in boljši pridelek. To povzroča cvetenje jezera.

O problematiki jezera / 09:56, 30. marec

Na izpitu je nepripravljenega študenta profesor vprašal, kaj je to evtrofikacija.
Reku študent:
ah,qurc, drek je drek.

Prepoved gibanja zunaj občine / 07:50, 30. marec

14 dni nazaj so nas strokovnjakinje iz NIJZ- a učile in nam dopovedovale, da maske nimajo učinka in so nepotrebne, zdaj so že obvezne !
Zemlja je še okrogla ali je že ploščata?

Okužen tudi stanovalec nakelskega doma / 16:14, 29. marec

Kaj klobasaš, kaj ima to opraviti z vlado. Pol vlade je iste kot prej, sploh pa ni Janše nihče silil v to koalicijo, Šarec je pozival na pre...