Duško Krupljanin, ki je bil na zadnjih volitvah izvoljen v tržiški občinski svet, pravi, da ne bo odnehal in je pri iskanju svoje pravice pripravljen iti vse do Strasbourga. / Foto: arhiv GG

Višji sodniki potrdili sodbo tržiškemu svetniku

Obsodba Tržičana Duška Krupljanina na trinajst mesecev zapora zaradi napada na policista aprila 2017 v središču »šuštarskega mesta« je postala pravnomočna.

Ljubljana – Sodba kranjskega okrožnega sodišča, ki je januarja letos Tržičanu Dušku Krupljaninu zaradi preprečitve uradnega dejanja in napada na uradno osebo, s tem ko je skupaj z bratom Danielom 17. aprila 2017 v središču Tržiča napadel policista, ki je pri tem zaradi strahu za lastno življenje celo opozorilno streljal, januarja letos izreklo kazen trinajst mesecev zapora, je postala pravnomočna. Višje sodišče v Ljubljani je namreč pred kratkim pritožbo obtoženega zavrnilo kot neutemeljeno in sodbo prvostopenjskega sodišča potrdilo v celoti, so pojasnili na kranjskem sodišču.

»Moj odvetnik je odsoten, zato pošta še ni bila dvignjena, tako da odločitve višjega sodišča ne poznam. Če pa res drži, da je bila sodba potrjena, lahko že zdaj napovem, da se bom pritožil na vrhovno sodišče. Ne bom odnehal, šel bom do konca, torej tudi na evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu, če bo treba,« je včeraj za Gorenjski glas povedal 34-letni občinski svetnik v Tržiču, ki že ves čas zavrača obtožbene očitke. Njegov mlajši brat Daniel je nasprotno napad na policista priznal že na predobravnavnem naroku in je bil pravnomočno obsojen na šest mesecev zapora, ki ga je prestal že s hišnim priporom, v katerem je čakal na začetek kazenskega postopka na kranjskem sodišču.

Tožilstvo je Duška Krupljanina obtožilo, da se je pred dvema letoma in pol v Tržiču med izvajanjem identifikacijskega postopka uprl policistu Miranu Murniku, kar se stopnjevalo v odrivanje policista in udarce. Policist je zato uporabil plinski razpršilec. Krupljanin je po tem s kraja odšel, a se še isto nedeljsko popoldne vrnil in z bratom silovito napadel policista, ki je sedel v službenem avtomobilu. Ker se je policist zbal za svoje življenje, je izvlekel pištolo in izstrelil opozorilni strel.

Starejši od bratov Krupljanin je krivdo na sodišču zanikal, ker da je bil izzvan s strani policista, ki naj bi v postopku ugotavljanja identifikacije prestopil pooblastila. Priznal je, da je policista udaril, a le zato, ker je bil napaden s solzivcem, z njim pa je policist poškropil tudi njegovega štiriletnega nečaka, Danielovega sina, in njegovo mamo. Kasneje se je na kraj vrnil, da razburjenemu Danielu prepreči, da bi policistu storil kaj žalega. V avto je k policistu segel in mu odrinil roko le zato, da je preprečil, da bi policist ustrelil njegovega brata. Zatrdil je, da je policist pištolo nameril v bratovo glavo in da sploh ni nameraval streljati zgolj v opozorilo. »Popolnoma nič nisem kriv. Vse je zmontirano in to bom tudi dokazal,« je na sodišču poudaril Duško Krupljanin, prepričan, da je do incidenta prišlo zaradi maščevanja enega od policistov njegovemu bratu.

Sodni senat kranjskega sodišča mu ni verjel. Kot je ob izreku sodbe pojasnila njegova predsednica Andrijana Ahačič, je tožilstvo v zadostni meri dokazalo, da je policijska patrulja Duška Krupljanina zakonito ustavila in želela izvesti postopek identifikacije, a se je obtoženi temu uprl, zato je bil opozorjen na možnost uporabe prisilnih sredstev, do česar je kasneje tudi prišlo, saj ga je policist Miran Murnik poškropil s solzivcem. Pri tem je verjetno zaradi vetra nekaj solzivca odneslo tudi v oči obtoženčevega nečaka. Glede kasnejšega napada na policista Murnika skupaj z bratom Danijelom Krupljaninom je senat prav tako ugotovil, da obtoženi policista, ki je pri tem opozorilno streljal, ni samo grabil, ampak ga je tudi udarjal.

»Mislim, da so bili prezrti tehtni argumenti obrambe, da policist, ko je ustavil obtoženega, ni ravnal zakonito, da ni imel podlage za legitimiranje, od takrat naprej pa bi morali vse obravnavati drugače. Za drugo dejanje napada na policista pa po mnenju obrambe absolutno ni dokazov za krivdo Duška Krupljanina,« je tedaj pritožbo obrambe na višje sodišče napovedal odvetnik Jaka Šarabon.

Oddajte svoj komentar

Kranj -2°

pretežno jasno
vlažnost: 96 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-4/6

petek

-5/9

sobota

-3/9

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Jesenice, 6. december 2019

Ob 150-letnici Kranjske industrijske družbe

PRIREDITVE / Milje, 6. december 2019

Ljudsko petje v Hiši čez cesto

PRIREDITVE / Kranj, Preddvor, Cerklje, 6. december 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Jesenice, Hrušica, Slovenski Javornik, 6. december 2019

Za otroke

OBVESTILA / Kranj, 6. december 2019

Meritve tlaka, holesterola in krvnega sladkorja

PRIREDITVE / Cerklje, 6. december 2019

Predstava za vsako priložnost

PRIREDITVE / Tržič, 6. december 2019

Seks po slovensko

IZLETI / Kranj, 7. december 2019

Tradicionalni izlet v neznano

 

 
 

 

 
 
 

Steklo, oglje, sol v harmoniji / 11:27, 6. december

Primož, ne razumeš, to je instalacija.
Zavarovalnica se norčuje iz denarja, to je to.
Žalostno!
Zame osebno imajo večjo umetniško vrednost potičke v peskovniku.

Drugo cev bodo gradili Turki / 09:12, 6. december

Namig za našega Dončiča iz Kamnika: za vsako vlogo pritožbe na izbiro izvajalca del naj država uvede takso v vrednosti 5% cene izbranega izv...

Steklo, oglje, sol v harmoniji / 08:39, 6. december

In dejansko ji nekdo za to multimedijsko kvazi umetnost plačuje??

Steklo, oglje, sol v harmoniji / 07:28, 6. december

"Steklo, oglje, sol v harmoniji"
------------------
Boh se vas usmil.

Čas za štiripasovnico / 18:56, 5. december

Meni je to krožišče nevarno! b.k. ! Saj res, kako se vozijo kolesarji iz Krana u Šenčur? Po luftu?

Tuji investitorji so tudi zgled / 07:36, 5. december

Zdravko že ve, sam z Adrio mu je šlo nekej narobe, pa banke pa to... A Cmerar se je kej oglasil?
Peče ko ps matr ja...

Ob jubileju tudi novi prostori / 22:12, 4. december

Gospodična v beli majčki na sredini je pa res ufff... Navdušena ! :))