Vrednost pemoženja Ize (na sliki) in Sama Logina ostaja na enaki ravni kot lani. / Foto: Tina Dokl

Najbogatejša Slovenca še vedno zakonca Login

Med deseterico najbogatejših Slovencev so po izračunih revije Manager letos isti Gorenjci kot lani: zakonca Iza in Samo Login, Joc Pečečnik in Damian Merlak.

Kranj – Danes izide posebna izdaja revije Manager z najnovejšo lestvico stotih najbogatejših Slovencev. Nekaj podrobnosti je že znanih. Na vrh lestvice sta se že šesto leto zapored zavihtela Gorenjca Iza in Samo Login, glavna ustanovitelja podjetja z razvedrilnimi mobilnimi aplikacijami Outfit7 (mobilne aplikacije Govoreči Tom in prijatelji), ki so ga januarja 2017 za milijardo evrov prodali kitajskemu holdingu United Luck Group. Njuno premoženje so v Managerju ocenili enako kot lani – na 689 milijonov evrov, svoj denar pa zdaj investirata v okolju zdrave rešitve za brezmesno prehranjevanje.

Tudi druga najbogatejša Slovenca Sandi Češko in njegova partnerka Livija Dolanc sta pred nedavnim prodala svoj 55-odstotni delež v Studiu Moderna, vrednost posla pa ni znana. Kot pravita, sta obdržala del podjetja, ki se ukvarja z naprednimi ležišči, kupnino pa bosta porabila predvsem za osvajanje ameriškega trga. Njuno premoženje naj bi bilo vredno 296 milijonov evrov. Tretje mesto po zaslugi svojega (prodanega) deleža v Outfitu7 z 210 milijoni evri zaseda Prevaljčan Marko Pistotnik.

Med prvo deseterico najpremožnejših Slovencev najdemo še dva Gorenjca. Kamničan Joc Pečečnik (Interblock), ki je obogatel z razvojem in proizvodnjo igralnih avtomatov, je na petem mestu, njegovo premoženje so ovrednotili na 155 milijonov evrov, kar je za petino manj kot lani. Premoženje Kranjčana Damiana Merlaka, nekdanjega solastnika kriptomenjalnice Bitstamp, zdaj pa znanega predvsem po vlaganjih v bohinjski turizem, je po oceni Managerja ostalo na lanski vrednosti – 124 milijonov evrov, kar zadošča za osmo mesto.

Skupno premoženje najbogatejše stoterice Slovencev sicer znaša 5,6 milijarde evrov, kar je dva odstotka manj kot lani. V Managerju vzrok za upad ocene premoženja pripisujejo predvsem slabšim obetom za prihodnje poslovanje, medtem ko so pretekli rezultati še vedno odlični. Tudi prag lestvice je nižji, saj je za uvrstitev nanjo zadoščalo »že« 22,2 milijona evrov, dva milijona evrov manj kot lani. »Ena od zanimivosti, ki smo jo opazili pri pregledu bilanc podjetij v lasti najbogatejših, je, da so številna tako rekoč nezadolžena. Še več, na bančnih računih imajo več milijonov, v ne tako redkih primerih celo več deset milijonov evrov,« med drugim izpostavlja odgovorni urednik revije Jure Ugovšek.

Oddajte svoj komentar

Kranj 1°

oblačno
vlažnost: 98 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

-2/2

nedelja

-5/4

ponedeljek

-4/2

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 
 
 

Žrtve nasilja niso same, pomoč obstaja / 23:53, 28. november

Ponovno sprašujem, Ko je doma nasilje.... žrtev pokliče 113 in pride policija. Kršitelja odpelje in OBVEZNO sledi DENARNA KAZEN. V znesku p...

Grožnje Rozmanu, Beovićevi ... / 23:28, 28. november

Obsojam vsakršno nadlegovanje zdravnikov!
Daj se hecaj s politiki, policaji..... samo zdravstvo pustite pri miru!

Urejenost javnih stranišč / 23:16, 28. november

Zdaj je pa stanje eno sranje. Za vse. Itak je vse zaprto.

V petek potrdili 1591 okužb, umrlo 43 bolnikov / 23:11, 28. november

Nehajte vsaj vi že pisat te številke. Ko vsi vemo, da je čista laž!

Okraski za Vatikan so šli na pot iz Radovljice / 23:10, 28. november

A pa to Vatikan plača?

Vlada podaljšala ukrepe / 16:16, 28. november

A mi lahko kdo svetuje. V tem času se na deželi pujsekom slabo piše. Čas kolin, klobas, salame bodo kasneje, in pa seveda pečenka za nedeljo...

Gorenjci smo ukrepe očitno vzeli zares / 16:02, 28. november

Gorenjska se že cel mesec kopa v soncu. V istem obdobju se je začel padec okuženih !!