Poštar stavka le dva dneva

Poštar zvoni samo dvakrat, so sredi 80. let prejšnjega stoletja začela prepevati Čudežna polja. Če danes parafraziramo refren skoraj ponarodele pesmi, bi lahko zapisali, da poštar stavka samo dva dneva. Natanko toliko časa, od ponedeljka opolnoči do srede opolnoči, je namreč ta teden potekala poštarska stavka, prva v zgodovini Pošte Slovenije.

Stavko je 25. oktobra napovedal Sindikat poštnih delavcev, eden od dveh reprezentativnih sindikatov v državnem podjetju. Glede na to, da sta oba sindikata februarja letos s poslovodstvom družbe že sklenila stavkovni dogovor, je bila napoved stavke vsaj majhno presenečenje. Zavez iz dogovora delodajalec ne izpolnjuje v pričakovanem tempu, zaposleni so še vedno preobremenjeni in tudi preslabo plačani, v običajnem socialnem dialogu pa ni bilo možno rešiti ključnih vprašanj, je opozorili sindikat, ki je zato med drugim zahteval zaposlitev dodatnih tristo ljudi in desetodstotni dvig plač. Prav na slednji zahtevi so se v zadnjih dneh najbolj lomila kopja med obema pogajalskima skupinama. Zvišanje izplačil za letošnje in prihodnje leto smo že uredili s februarskim dogovorom, poleg tega ne moremo pristati na pogoje, ki bi lahko zamajali poslovanje družbe, je pred začetkom stavke sporočalo vodstvo Pošte Slovenije. Sindikat pa je vztrajal pri svojem.

Morda je vodstvo Pošte na podlagi izkušenj izpred osmih mesecev, ko je bila tedaj napovedana stavka preklicana tik pred zdajci, tokrat nekoliko taktiziralo. Morda. Zagotovo pa je vrag odnesel šalo, ko se je že na prvi dan stavke izkazalo, da v njej sodeluje več kot polovica zaposlenih, zaradi česar so se pojavile resne težave predvsem v jutranji dostavi in pri dostavi paketov, težjih od deset kilogramov. Čeprav, to moram priznati, je Pošta Slovenije prav takšen paket k nam domov dostavila tudi med potekom stavke. Nismo spraševali, kako je bilo to mogoče, bili pa smo zelo zadovoljni …

Kakorkoli že, vodstvo Pošte je že v ponedeljek popoldne stavkajočim ponudilo roko s sporočilom, da so se pripravljeni pogovarjati tudi o dvigu plač, a ne za desetino, ker bi to pomenilo dodatnih 12 milijonov evrov na leto, kar bi družbo pahnilo v negativno poslovanje. V torek popoldne so vnovič sedli za mizo in se po osmih urah razšli z novim dogovorom. Tudi za dvig plač so se dogovorili. Resda te poštarjem ne bodo zrasle za toliko, kot so zahtevali, še vedno pa se bo masa plač na Pošti Slovenije na letni ravni povišala za 7,5 milijona evrov.

P. S. V torek je bilo kar nekaj nejevolje, a petkov izvod Gorenjskega glasa vam je poštar v nabiralnik znova dostavil že zjutraj.

Oddajte svoj komentar

Kranj -3°

pretežno jasno
vlažnost: 98 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-2/2

nedelja

-4/5

ponedeljek

-4/3

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 
 
 

Žrtve nasilja niso same, pomoč obstaja / 22:46, 29. november

Kot prvo je moški ki pretepa Ženo, Punco ali prijateljico ena velike reva, saj na moškega si neupa, drugo bi morala policija bolj ukrepali, ...

V soboto ob 3644 testih potrdili 1106 okužb z novim koronavirusom / 12:32, 29. november

Vlada pravi: bodite solidarni in potrpimo do konca marca; obljubimo vam, da boste lahko za prvomajske praznike odšli na Hrvaško.

Prazna Podmežakla / 11:49, 29. november

Res lepa sodobna dvorana, prazna, ja, uničujejo se vse pore življenja...

Korona žrtev / 11:10, 29. november

Pretresljiva zgodba. Moje sožalje.

Vlada podaljšala ukrepe / 07:30, 29. november

Še to:
Kako boš spoznal Jožeta:

to je starejši moški, pod pazduho pa ima Gorenjski Glas.

Vlada podaljšala ukrepe / 07:15, 29. november

Deželan, predlagam tole varianto :
z vlakom do Zidanega Mostu, tam pa vpraš Jožeta , kje je najbližje do Gorenje Vasi.

Žrtve nasilja niso same, pomoč obstaja / 00:33, 29. november

Nerazumljivo je tudi, da se mame z otroki umika v varno hišo. Sadist pa živi doma. In policist vam (žrtvi nasilja) bo rekel: "Nič se ne se...