Priprava drv za kurjavo

Le suha drva dobro grejejo

V Zvezi potrošnikov Slovenije so pred začetkom kurilne sezone preverili kakovost drv na slovenskem trgu. Predvsem so želeli preveriti, ali so dovolj suha, saj to vpliva na učinkovitost zgorevanja in onesnaženje zraka.

Kranj – Konec avgusta so tako v trgovskih centrih in v spletnih trgovinah, ki imajo skladišča na različnih koncih države, kupili osem vzorcev bukovih drv, od tega šest v paletah in dva v mrežasti vreči, pri tem pa so za kubični meter (brez stroškov dobave) odšteli od 77,99 do 116,61 evra. Test je pokazal, da drva v dveh vzorcih niso bila dovolj suha in da je bila na polovici vzorcev vidna trohnoba, ki nakazuje, da se je začela razgradnja lesa in s tem zniževanje njegove kurilne vrednosti. Pa ne le to: čeprav so ob naročilu drv poudarili, da želijo srednje debela, narezana na dolžino približno 33 centimetrov, se je na sredini ene od palet drv »skrival« kar zajeten kup zelo drobnih drv, tudi trske so bile vmes.

Po uredbi o izpustih iz malih in srednje velikih kurilnih naprav vsebnost vlage v lesu za kurjenje ne sme presegati 20 odstotkov lesne mase. Kurjenje z bolj vlažnimi drvmi močno obremenjuje okolje, saj se pri tem škodljivi izpusti iz kurilne naprave povečajo tudi do 20 odstotkov, za prav toliko pa se zmanjša izkoristek naprave. V peči in dimniku nastajajo obloge, drva slabše zgorevajo in imajo slabši izkoristek energije, to pa povečuje stroške ogrevanja. Za čim boljše zgorevanje morajo biti izpolnjeni trije pogoji: drva morajo biti dovolj suha, nasekana in primerne velikosti, kurilna naprava mora biti vgrajena v primeren prostor z dovodom zraka in odvodom dimnih plinov, kurilno napravo pa je treba uporabljati v skladu z navodili izdelovalca.

V zvezi potrošnikov svetujejo potrošnikom, da drva za naslednjo kurilno sezono nabavijo spomladi, saj pozimi posekan les vsebuje manj vode, imajo pa tako tudi več časa za izbiro cenovno konkurenčnega dobavitelja in za pripravo prostora za shrambo. Pomembno je, da polena zložijo v pokrite in zračne skladovnice na sončni legi in da polena, debelejša od deset centimetrov, razcepijo. Bukova drva se sušijo dve leti, prav tako drva iz jesena in iz sadnega drevja, drva iz lesa lipe, breze, jelše in smreke od enega do dve leti, hrastova pa od dve do tri leta.

Oddajte svoj komentar

Kranj -3°

oblačno
vlažnost: 95 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-1/-1

četrtek

-3/5

petek

1/6

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

PRIREDITVE / Radovljica, 3. december 2020

Preteklost oblikuje sedanjost

 

 
 

 

 
 
 

Sneg povzroča težave v prometu / 08:18, 3. december

Spet to kidanje. Ma to mi gre pa najbol na jetra.Še sreča, da pri nas kida žena. Jaz sem namreč študiral filozofijo in psihologijo in mi fiz...

Posebna številka revije Stražni stolp / 14:41, 2. december

Primož, če dobiš e-mail z naslovom "Ding Dong", ga ne odpri. Don't open it!!!
To so Jehove priče, ki delajo od doma.

Posebna številka revije Stražni stolp / 13:27, 2. december

Neeee prosm neee...
Evo, jest to posebno številko z veseljem odstopim kolegu wojčehovskemu ..

V lokalu našli štiri goste / 11:16, 2. december

Mal heca:

dva izmed njih sta bila Novak in Primož.

Gradnja šole končno bližje / 10:06, 2. december

1.8M€ za birokracijo. Celoten znesek 17.9M€. 10% stroški birokracije. Carji birokrati. V SLO se res ne splača delat.

Smučišče bi že odprli, čakajo na odločitev vlade / 00:22, 2. december

eni pa res z glavo skoz zid

Sedem razlogov za odkup terjatev / 16:20, 1. december

Joj, kaj nakladate sto na uro...V podjetju kjer delam se že par let uporablja ta praksa in sicer pri GORENJSKI banki. Glede na to, da nam tr...