Sprejemajo dveletni proračun

V občini Šenčur letos prehajajo na dveletni proračun. Tako so proračuna za leti 2020 in 2021 že sprejeli v prvi obravnavi, zdaj sta dokumenta do 13. decembra v javni razpravi.

Pri Blagneči hiši po porušitvi lesenega nadstropja zdaj stojijo goli zidovi. Širijo se govorice, da bodo tudi te porušili in zgradili parkirišče, kar pa so na občinski upravi zanikali. Razmišljajo sicer o rušitvi, vendar bi Blagnečo hišo potem postavili nazaj natanko po njeni izvirni podobi.

Šenčur – Za prihodnje leto v proračunu načrtujejo za 13,8 milijona evrov prihodkov in za 14,3 milijona odhodkov. Investicijski odhodki v višini 9,5 milijona evrov, torej kar 66 odstotkov proračuna, nakazujejo njegovo razvojno naravnanost. Tako je predvideno: obnova Kranjske ceste, dokončanje čistilne naprave v Trbojah, gradnja namakalnega sistema, nadaljevanje gradnje infrastrukture na jugu občine in dograditev Blagneče hiše. Zadolževali se prihodnje leto ne bodo, pač pa nameravajo plačati dolg v višini 189 tisoč evrov, ki je nastal na podlagi letošnjega zadolževanja. V letu 2021, ko se bo še vedno nadaljevalo urejanje komunalne infrastrukture na južnem delu občine (končano naj bi bilo v letu 2022), pa v proračunu načrtujejo občutno nižje zneske: odhodkov bo za 8,8 milijona evrov, od tega skoraj polovica za investicije.

Naložbe več kot leto dni

Občinski svetniki v Šenčurju so si za prvo branje proračunov vzeli veliko časa. Najprej je bilo treba razbliniti dvome glede dveletnega proračuna, kjer zdaj tudi Šenčur sledi praksi države in večine občin, ki proračune zaradi naložb, ki se vlečejo vsaj dve proračunski leti, načrtujejo za dve leti. Sicer pa so dobili še podrobnejša pojasnila v zvezi z naložbami v prihodnjem letu, ko jih čakajo tudi odkupi zemljišč za vrtec Visoko in dom starostnikov ter nakup kulturnega doma. Gradnja namakalnega sistema na jugu občine je investicija, ki v letu 2019 ni bila izvedena. Vloga na okoljskem ministrstvu je v zaključni fazi, računajo na čimprejšnjo pridobitev gradbenega dovoljenja in možnost kandidiranja za nepovratna sredstva. Načrtovana je tudi gradnja komunalne infrastrukture ob regionalni cesti (pri Ančki) za stanovanjsko in ob cesti za poslovno gradnjo, v kar bodo vložili denar iz prispevka za komunalno urejanje zemljišč. Potem ko so komunalno uredili Trboje in Žerjavko, jih v naslednjih letih čaka urejanje na območju Prebačevega in Voklega, kjer imajo ambicijo končati investicijo do leta 2022. Še vedno pa čakajo na novo državno uredbo o aglomeracijah, kar bi jim omogočilo še v tej finančni perspektivi kandidirati za evropska sredstva. Pri gradnji cest poleg rekonstrukcije Kranjske ceste z ločenim pasom za kolesarje načrtujejo še projektiranje ceste proti Britofu (in leta 2022 gradnjo), gradnjo dveh krožišč in izdelavo nove povezave za dom starostnikov in tranzita proti Britofu, kar bi razbremenilo promet na zdaj zelo obremenjenih lokalnih cestah. Gradili bodo pločnik od Luž do Srednje vasi, uredili kolesarsko povezavo Beleharjeva–Bivje.

Svetniki so v razpravi izrazili zaskrbljenost zaradi zastoja pri gradnji Blagneče hiše, kjer po porušitvi lesenega nadstropja zdaj stojijo goli zidovi. Širijo se govorice, da bodo tudi te porušili in zgradili parkirišče, kar pa so na občinski upravi zanikali. Parkirišč tam zagotovo ne bo, res pa razmišljajo o rušitvi, vendar bi Blagnečo hišo potem postavili nazaj natanko po njeni izvirni podobi. O možnostih se še pogovarjajo z zavodom za varstvo kulturne dediščine in gradbeno stroko. Več razprav je bilo tudi o gradnji doma upokojencev, za kar morajo še kupiti zemljišče in dobiti investitorja. Polemizirali pa so tudi o načrtovanem kolesarskem parku, ki ga želijo po predlogu dveh kolesarskih društev v občini prostorsko umestiti ob kolesarski nadvoz nad avtocesto. Vsem predlog ni všeč, raje bi imeli tak športni objekt v športnem parku ali kje drugje, kjer bi bil mogoč večji nadzor.

Oddajte svoj komentar

Kranj 11°

jasno
vlažnost: 96 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

9/23

ponedeljek

14/23

torek

14/22

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, Škofja Loka, 21. september 2020

Trgatev v Vitovljah

PRIREDITVE / Škofja Loka, 22. september 2020

Zaljubljeni v ustvarjalnost

IZLETI / Cerklje, 22. september 2020

Ogled razvalin gradu Kamen v Adergasu

OBVESTILA / Radovljica, 22. september 2020

Prost vstop v Muzej talcev

IZLETI / Kranj, 22. september 2020

Kolesarski izlet

OBVESTILA / Kranj, 23. september 2020

Predstavitev medicinskih in ortopedskih pripomočkov

OBVESTILA / Kranj, 23. september 2020

Predstavitev medicinskih pripomočkov

PRIREDITVE / Kranj, 23. september 2020

Turistična kmetija Lovrec

 

 
 

 

 
 
 

Pogačar: Roglič je bil boljši čez celo dirko, meni je uspel odličen dan / 10:06, 20. september

Velik uspeh slovenskega kolesarstva. Se tega še ne zavedamo.Berem komentarje in so v večini zelo pozitivni, ampak se še najde kakšen žleht,N...

Kapelica v spomin Davu Karničarju / 22:08, 19. september

Kakšen podvig je naredil ? Kot da ni mogel smučati kot vsak normalen človek?
Kaj ima za iskat i na Everestu z smučami? Ni zastonj pregovor,,Gora ni nora" nor je tisti ki gre gor.

Glej na cesto, ne na telefon / 22:01, 19. september

Kolikor jaz vem se v zadnjih 10 letih ni naredil noben Avto brez telefonske povezave in pogovore, zakaj torej Ljudje še vedno med vožnjo drž...

Iza Login gostja pogovornega večera / 23:40, 18. september

Bratuškova je bila mojškra, ne branjevka, pa Štajerka je, ne Gorenjka ...

V sredo potrdili 104 okužbe z novim koronavirusom, trenutno več kot tisoč aktivno okuženih / 14:57, 17. september

Prelet šestih f-16 in treh pilatusov za zmago nad epidemijo korone je bila slaba ideja. Morali bi izvesti celovito vojaško parado, tako pa se nam je sovrag izmuznil.

Premisleki o prihodnosti javnih medijev / 11:39, 17. september

klap klap retard

Premisleki o prihodnosti javnih medijev / 10:14, 17. september

trček iz SD-ja imenovan Primož


...................................SD = stupid degenerate