Milijonska razlika v investicijah

Občinski svet v Preddvoru je prvič obravnaval proračun za leto 2020. V njem je predvidenih skoraj štiri milijone evrov prihodkov in dobrih 4,1 milijona evrov odhodkov. Glede na dogodke v letu 2019 se je proračun za prihodnje leto sprostil v delu zadolževanja za dobrih dvesto tisoč evrov.

Proračun za leto 2020 zajema tri večje investicije: modernizacijo državne ceste Tupaliče, Športni park Preddvor in cesto proti Vokam.

Preddvor – Občinski proračun za prihodnje leto vsebuje nekaj zelo pomembni vsebin, ki niso bile praksa preteklih proračunov. Kot je pojasnil župan Rok Roblek, je ena tovrstnih vsebin uskladitev in dopolnitev gradiva v zvezi z izrednimi prihodki, ki so se zgodili v začetku oktobra in so imeli za posledico poplačilo kreditov in sprostitev prostih sredstev za investicije v delu, ki je bil prej namenjen plačevanju kreditov in vodenju kreditnih pogodb. »V predlogu proračuna je zato ena od večjih sprememb temeljno povečanje sredstev – gre za milijonsko razliko v investicijah – na kontu režijskega obrata, ki vključuje splošno projektno dokumentacijo. Sredstva, ki smo jih prejeli iz naslova dediščine in daril občanov, bomo porabili za pripravo in realizacijo projektov,« je pojasnil župan.

Proračun za leto 2020 zajema tri večje investicijske projekte v skupni vrednosti osemsto tisoč evrov. Prva je modernizacija državne ceste Tupaliče, kjer je sočasno z rekonstrukcijo ceste predvidena gradnja kanalizacije in spremljajoče infrastrukture od pločnika do javne razsvetljave in avtobusne postaje. Druga investicija zajema nogometno igrišče v Športnem parku Preddvor in tretja realizacijo ceste proti Vokam. Svetniki so se podrobneje dotaknili vprašanja ceste, saj jih je zmotila visoka vrednost investicije. Ta znaša 320 tisoč evrov za izgradnjo približno dvesto metrov dolge ceste od šole do Šiške in mostu čez lokalni potok. Župan je pojasnil, da gre pri vrednosti za oceno projektanta, obenem pa izrazil prepričanje, da bo končna cena nižja. Svetniki so predlagali, da bi preostali denar namenili za izgradnjo pločnika med Belo in Preddvorom, ki trenutno v proračunu ni predvidena.

Novosti proračuna so tudi nakup gasilskega vozila za Gasilsko reševalno službo Kranj, polovično znižanje subvencij omrežnin za komunalo ter povečanje splošne proračunske rezervacije s šest na trideset tisoč evrov. Večje spremembe se obetajo pri projektu hiše v Kokri poleg šole, ki je bila po besedah župana kupljena pred leti z namenom ureditve okolice šole predvsem za zagotovitev površin za rekreacijo in druženje občanov. »Glede na stanje v hiši, ki je zelo vlažna in nima urejenega solidnega načina ogrevanja, bi bil vložek v obnovo izredno visok. Predlog je, da se hiša poruši in preuredi v nekaj parkirnih mest in prostor za manjše zunanje igrišče,« je povedal župan. Letos je občina zaključila enega večjih projektov, in sicer LAS – Zelena naselja, prišlo je tudi do združitve manjših turističnih projektov in prenosa sredstev na Zavod za turizem Preddvor, občina pa zanje ne predvideva denarja.

Svetniki so v dolgi razpravi podali še nekaj predlogov, na primer okrepitev tekočega investicijskega vzdrževanja cest in proračunskih sredstev za šport, otroška igrišča, novorojenčke in prireditve. Izrazili so željo po obnovi pločnika na mostu pri Kračmanu, nakupu občinskega vozila in opozorili na nujnost obnove Doma krajanov Bela. Postavili so tudi vprašanje o ureditvi okolice jezera Črnava, za katero je predvidenih nekaj manj kot 140 tisoč evrov. Poleg ureditve obale jezera pa nameravajo postaviti tudi mobilni objekt za nudenje turističnih informacij in zagotovitev osnovne gostinske ponudbe.

Oddajte svoj komentar

Kranj 5°

jasno
vlažnost: 96 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

4/18

nedelja

8/23

ponedeljek

9/24

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

IZLETI / Strahinj, Duplje, 31. maj 2020

Pohod po Udin borštu

RAZSTAVE / Škofja Loka, 2. junij 2020

Žiri, čevljarsko mesto

IZLETI / Kranj, 2. junij 2020

Kolesarski izlet

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 29. junij 2020

Na letovanje v Izolo

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Manj raka ali manj obravnav? / 16:27, 30. maj

Avtorica članka, ko se je začela korona je takrat svet obstal. Zdravniki so povedali, da se vsi ukvarjajo s pandemijo in, da vse druge diagn...

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 09:40, 30. maj

Ejga švaba, kva vam je mask zmanjkalo v Nemčiji al so švabi škrti?

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 22:53, 29. maj

Z prijateljico še srečava vsak drugi dan seveda negre Brez poljubov, še bolj sva zdrava kot pred Corono.

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 22:51, 29. maj

Ljudje božji kako ste naivni kakšno Korona,neki če nebi bilo te epidemije bi isto toliko Ljudi umrlo,Jaz delam pri potrebujem zavodu v Nemči...

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 18:22, 29. maj

Sivolasi brezzobi debeluh iz NIJZ -ja ne ve, da je Zdravc nabavil preveč mask in dokler zaloga rahlo ne poide, Jelko vztraja, da so maske obvezne...+ umivanje nog !
TOP LISTA NADREALISTA :)

Nova realnost v turizmu / 18:20, 28. maj

Jelko pravi, da če bo v jeseni virus mutiral si bo obvezno umivati tudi noge !

Podaljšali rok oprostitve najemnin / 16:49, 27. maj

Po seji pa gredo v gostilno in skupaj sedijo za isto mizo !
FAKINGBULŠIT