Odprto pismo

Na občinski svet Občine Medvode sem septembra, pred sedmo sejo, naslovil odprto pismo o sprejemanju osnutka odloka o NUSZ (nepozidana stavbna zemljišča).

Razumljivo je, da se plača neki razumen davek od hiš, dejavnosti, ni pa razumljivo, da se več plačuje za nekaj, česar še ni ali nikoli ne bo.

Lastniki stavbnih zemljišč so prejeli osnutek za plačilo nepozidanih stavbnih zemljišč. Višina plačila za nepozidano stavbno zemljišče znaša mnogo več kot za že pozidana zemljišča. To ni razumljivo, kot bi bilo pisano na kožo raznim prekupčevalcem z zemljišči in tajkunom, da preko nepremičnin operejo denar. Morda nekatera nepozidana stavbna zemljišča ne bodo nikoli pozidana ali pa so še naprej namenjena kmetijski rabi in pridelovanju hrane. Mnogi so v preteklosti pri sprejemanju dolgoročnega plana občine vlagali v zazidljivost, morda za lastne potrebe, vnuke ali iz pohlepa za prodajo. Če se ta osnutek NUSZ uresniči, bodo mnogi lastniki prisiljeni v prodajo teh zemljišč. Vprašanje je, ali je res tolikšno pomanjkanje stanovanj – ob vse nižji rodnosti, mladi se izseljujejo v tujino, obrobne vasi se praznijo. Ali je v ozadju kapital, ki se želi oplemeniti in legalizirati?

Dejstvo je, da se z množičnim priseljevanjem ljudi na podeželje slabšajo bivalni pogoji in predvsem so odrinjeni domačini. Tudi povprečnina (glavarina), ki jo dobivajo občine iz proračuna RS, ne pokrije stroškov, ki nastanejo s priseljevanjem. Ceno zemljišč določa lega občine v slovenskem prostoru, ne toliko lokacija zemljišča. Zato bi bilo prav, da je občina udeležena v deležu pri prodaji zazidljivih zemljišč in tako bi lažje pokrivali stroške, ki nastanejo s priseljevanjem na komunalnem in družbenem področju.

Nepozidana stavbna zemljišča, ki se namenjajo kmetijski pridelavi, bi morala biti izključena iz plačila NUSZ.

Naj se občina Medvode razvija glede na potrebe krajanov. Ni mogoče vseh želja uresničiti v nekaj mandatih, tudi prihodnji rodovi bodo želeli svoj razvoj, seveda če jim bomo pustili možnosti.

Spoštovani svetniki Občine Medvode, od vas je odvisno, kako bomo/bodo živeli prihodnji rodovi na tem prostoru, zato ne obremenjujte občanov z nečim, česar ni ali nikoli ne bo oziroma bo na kakem danes nepozidanem prostoru nastala stavba za potrebe krajanov. Branite kmetijska zemljišča pred pozidavo in ohranjajte nepozidana zemljišča za prihodnji čas. Prostora ni mogoče nadomestiti. Izpolnite vse možnosti dobro razvite podeželske občine in podeželskega načina življenja.

Uspešno delo in modrih odločitev vam želim.

Damjan Zore, kmet in občan občine Medvode

Oddaj svoj komentar

Kranj 7°

oblačno
vlažnost: 90 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

4/9

torek

-1/16

sreda

0/19

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Šenčur, Preddvor, 19. marec 2024

Umovadba, muzicirajmo skupaj, tombola

IZLETI / Cerklje, 19. marec 2024

Planinski izlet DU Cerklje

PRIREDITVE / Begunje, 20. marec 2024

Vaje za ohranjanje gibalne sposobnosti

IZLETI / Kranj, 21. marec 2024

Planinsko-pohodniški izlet DU Kranj

PRIREDITVE / Brezje, 23. marec 2024

Romanje po Rožnovenski poti

OBVESTILA / Kranj, Šenčur, Cerklje, Goriče, 23. marec 2024

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

IZLETI / Kranj, 29. marec 2024

Na jadranske otoke

IZLETI / Kranj, 5. april 2024

Na ogled Primorske

 

 
 

 

 
 
 

Že zdaj učenje materinščine / 13:19, 17. marec

Delo, 14, 3. : "Združenje ravnateljev in pomočnikov ravnateljev Slovenije je na včerajšnjem sklepnem dnevu strokovnega posveta pripravilo ra...

Državni zbor zavrnil predlog, Svoboda za referendum / 17:17, 14. marec

Bilo je posnetih kar nekaj filmov po resničnih dogodkih, ko so sestre pomagale na smrt bolnim. Bilo je kaznivo dejanje, evtanazija ki je enako dejanje, pa baje ni.

Državni zbor zavrnil predlog, Svoboda za referendum / 11:09, 12. marec

Pri evtanaziji ne rabiš zdravnika. Medicinska sestra je dovolj.

Dražja pomoč na domu / 15:29, 8. marec

Pozdravljeni, članek nič ne omenja, za koliko se je z novimi cenami oskrbovalkam (in oskrbovalcem seveda) bolj povrnila veljava njihovega dela, kot omenja g. župan.

Spomin na bombardiranje / 20:35, 7. marec

Ohraniti je treba tudi spomin na 7 učenk in učiteljico, ki so umrli pri eksploziji v takratni meščanski šoli 29. novembra 1944 . Spominska ...

Dan Civilne zaščite / 10:16, 5. marec

Čisto enostavno! V Sloveniji je človek, biciklist, ki ni in ne bo do smrti drugega Slovenca povabil ali z njim šel na kavo. Ali je vredno to...

Dan Civilne zaščite / 18:40, 3. marec

Prav v tem segmentu je človek nerazumljiv. Rad priskoči na pomoč in pomaga drugim v nesreči kar je prav. In v sklopu Civilne zaščite, lahko ...