Finide še ne bodo prodali

Tri zgornjegorenjske občine so lastnice skoraj 17 tisoč kvadratnih metrov zemljišča tik ob morju v avtokampu Finida pri Umagu. Mnenja o tem, ali naj ga prodajo ali ne, pa so zelo različna.

Omenja se tudi možnost, da bi občine s podelitvijo stavbne pravice poiskale zasebnega investitorja, ki bi vlagal v kamp.

Jesenice, Žirovnica – Občine Jesenice, Kranjska Gora in Žirovnica so lastnice skoraj 17 tisoč kvadratnih metrov velikega zemljišča tik ob morju v Umagu na Hrvaškem, ob avtokampu Finida. Zemljišče je leta 1963 kupila še takratna skupna jeseniška občina za potrebe letovanja svojih zaposlenih. Zaradi delitve občine so od leta 2003 kot solastnice vpisane Občina Jesenice kot 67-odstotna, Občina Kranjska Gora kot 20-odstotna in Občina Žirovnica kot 13-odstotna solastnica. Na zemljišču imajo še danes (upokojeni) zaposleni in njihovi potomci postavljene počitniške prikolice, za kar plačujejo ugoden letni pavšal družbi Plava laguna, ki je najemnica zemljišča. Župani občin solastnic zemljišča pa so se zdaj odločili, da bi zemljišče skušali prodati, saj da ga občine ne potrebujejo trajno za opravljanje svojih nalog.

Zato so dali opraviti cenitev pri sodno zapriseženem cenilcu iz Hrvaške, po kateri vrednost zemljišča znaša 2,7 milijona evrov. Zeleno luč k prodaji pa bi morali prižgati občinski sveti vseh treh občin solastnic.

Na zadnji seji v Žirovnici so občinski svetniki po daljši razpravi soglasje k prodaji dali. So pa ob tem menili, da gre za vrhunsko lokacijo ob morju in da je vrednost zato prej kot ne še veliko večja, saj da se podobne parcele ob morju prodajajo tudi po ceni 200 evrov za kvadratni meter. Župan Leopold Pogačar jih je ob tem seznanil z dejstvom, da zemljišče ni komunalno urejeno, nima urejenih sanitarij in recepcije, da se v zadnjih desetletjih vanj ni vlagalo in da bi bila za ureditev potrebna znatna vlaganja (po eni od ocen kar 1,8 milijona evrov). Opozoril je tudi, da se občina ne more ukvarjati z vodenjem avtokampa. Občinski svetniki so na koncu prodajo podprli, vendar pa je Občina Žirovnica le 13-odstotna solastnica zemljišča, tako da so glavno besedo imeli na Jesenicah.

Ta točka je bila na dnevnem redu zadnje seje jeseniškega občinskega sveta, a so jo na predlog svetniške skupine Socialnih demokratov že na začetku umaknili. Pojavila so se namreč glasna nasprotovanja dolgoletnih najemnikov parcel, ki so se s protestnimi pismi obrnili tudi na nekatere občinske svetnike.

Direktor jeseniške občinske uprave Gregor Hudrič je ob tem na seji odbora za proračun in finance povedal, da so bili predstavniki družbe Plava laguna, ki je najemnica zemljišča, nedavno na Jesenicah na sestanku z vsemi tremi župani. Govorili so predvsem o višini najemnine za prihodnje leto. »Plava laguna je zainteresirana tudi za odkup občinskega zemljišča in opozarja celo na možnost postavitve ograje, če dogovori glede višine najemnine zanje ne bodo ustrezni. V delu kampa, kjer so lastnice občine, namreč ni zgrajene ustrezne infrastrukture, od dovoza, sanitarij, recepcije,« je povedal Hudrič in dodal, da na sestanku z župani zaradi precej različnih izhodišč ni bilo sklenjenega nobenega dogovora. »Bo pa slej ko prej na tem območju prišlo do nekih sprememb in se bodo tudi razmere za uporabnike spremenile,« je poudaril.

Zemljišča v Finidi tako za zdaj ne bodo prodali, so pa občinski svetniki opozorili, da je 50 tisoč evrov letne najemnine, kolikor prejemajo vse tri občine skupaj trenutno, premalo, zato bi najemnino morali povišati. V Občini Kranjska Gora o prodaji za zdaj še niso odločali.

Oddajte svoj komentar

Kranj 5°

jasno
vlažnost: 96 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

4/18

nedelja

8/23

ponedeljek

9/24

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

IZLETI / Strahinj, Duplje, 31. maj 2020

Pohod po Udin borštu

RAZSTAVE / Škofja Loka, 2. junij 2020

Žiri, čevljarsko mesto

IZLETI / Kranj, 2. junij 2020

Kolesarski izlet

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 29. junij 2020

Na letovanje v Izolo

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Manj raka ali manj obravnav? / 16:27, 30. maj

Avtorica članka, ko se je začela korona je takrat svet obstal. Zdravniki so povedali, da se vsi ukvarjajo s pandemijo in, da vse druge diagn...

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 09:40, 30. maj

Ejga švaba, kva vam je mask zmanjkalo v Nemčiji al so švabi škrti?

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 22:53, 29. maj

Z prijateljico še srečava vsak drugi dan seveda negre Brez poljubov, še bolj sva zdrava kot pred Corono.

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 22:51, 29. maj

Ljudje božji kako ste naivni kakšno Korona,neki če nebi bilo te epidemije bi isto toliko Ljudi umrlo,Jaz delam pri potrebujem zavodu v Nemči...

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 18:22, 29. maj

Sivolasi brezzobi debeluh iz NIJZ -ja ne ve, da je Zdravc nabavil preveč mask in dokler zaloga rahlo ne poide, Jelko vztraja, da so maske obvezne...+ umivanje nog !
TOP LISTA NADREALISTA :)

Nova realnost v turizmu / 18:20, 28. maj

Jelko pravi, da če bo v jeseni virus mutiral si bo obvezno umivati tudi noge !

Podaljšali rok oprostitve najemnin / 16:49, 27. maj

Po seji pa gredo v gostilno in skupaj sedijo za isto mizo !
FAKINGBULŠIT