Finide še ne bodo prodali

Tri zgornjegorenjske občine so lastnice skoraj 17 tisoč kvadratnih metrov zemljišča tik ob morju v avtokampu Finida pri Umagu. Mnenja o tem, ali naj ga prodajo ali ne, pa so zelo različna.

Omenja se tudi možnost, da bi občine s podelitvijo stavbne pravice poiskale zasebnega investitorja, ki bi vlagal v kamp.

Jesenice, Žirovnica – Občine Jesenice, Kranjska Gora in Žirovnica so lastnice skoraj 17 tisoč kvadratnih metrov velikega zemljišča tik ob morju v Umagu na Hrvaškem, ob avtokampu Finida. Zemljišče je leta 1963 kupila še takratna skupna jeseniška občina za potrebe letovanja svojih zaposlenih. Zaradi delitve občine so od leta 2003 kot solastnice vpisane Občina Jesenice kot 67-odstotna, Občina Kranjska Gora kot 20-odstotna in Občina Žirovnica kot 13-odstotna solastnica. Na zemljišču imajo še danes (upokojeni) zaposleni in njihovi potomci postavljene počitniške prikolice, za kar plačujejo ugoden letni pavšal družbi Plava laguna, ki je najemnica zemljišča. Župani občin solastnic zemljišča pa so se zdaj odločili, da bi zemljišče skušali prodati, saj da ga občine ne potrebujejo trajno za opravljanje svojih nalog.

Zato so dali opraviti cenitev pri sodno zapriseženem cenilcu iz Hrvaške, po kateri vrednost zemljišča znaša 2,7 milijona evrov. Zeleno luč k prodaji pa bi morali prižgati občinski sveti vseh treh občin solastnic.

Na zadnji seji v Žirovnici so občinski svetniki po daljši razpravi soglasje k prodaji dali. So pa ob tem menili, da gre za vrhunsko lokacijo ob morju in da je vrednost zato prej kot ne še veliko večja, saj da se podobne parcele ob morju prodajajo tudi po ceni 200 evrov za kvadratni meter. Župan Leopold Pogačar jih je ob tem seznanil z dejstvom, da zemljišče ni komunalno urejeno, nima urejenih sanitarij in recepcije, da se v zadnjih desetletjih vanj ni vlagalo in da bi bila za ureditev potrebna znatna vlaganja (po eni od ocen kar 1,8 milijona evrov). Opozoril je tudi, da se občina ne more ukvarjati z vodenjem avtokampa. Občinski svetniki so na koncu prodajo podprli, vendar pa je Občina Žirovnica le 13-odstotna solastnica zemljišča, tako da so glavno besedo imeli na Jesenicah.

Ta točka je bila na dnevnem redu zadnje seje jeseniškega občinskega sveta, a so jo na predlog svetniške skupine Socialnih demokratov že na začetku umaknili. Pojavila so se namreč glasna nasprotovanja dolgoletnih najemnikov parcel, ki so se s protestnimi pismi obrnili tudi na nekatere občinske svetnike.

Direktor jeseniške občinske uprave Gregor Hudrič je ob tem na seji odbora za proračun in finance povedal, da so bili predstavniki družbe Plava laguna, ki je najemnica zemljišča, nedavno na Jesenicah na sestanku z vsemi tremi župani. Govorili so predvsem o višini najemnine za prihodnje leto. »Plava laguna je zainteresirana tudi za odkup občinskega zemljišča in opozarja celo na možnost postavitve ograje, če dogovori glede višine najemnine zanje ne bodo ustrezni. V delu kampa, kjer so lastnice občine, namreč ni zgrajene ustrezne infrastrukture, od dovoza, sanitarij, recepcije,« je povedal Hudrič in dodal, da na sestanku z župani zaradi precej različnih izhodišč ni bilo sklenjenega nobenega dogovora. »Bo pa slej ko prej na tem območju prišlo do nekih sprememb in se bodo tudi razmere za uporabnike spremenile,« je poudaril.

Zemljišča v Finidi tako za zdaj ne bodo prodali, so pa občinski svetniki opozorili, da je 50 tisoč evrov letne najemnine, kolikor prejemajo vse tri občine skupaj trenutno, premalo, zato bi najemnino morali povišati. V Občini Kranjska Gora o prodaji za zdaj še niso odločali.

Oddajte svoj komentar

Kranj °

oblačno
vlažnost: %
veter: -

10/15

sobota

11/18

nedelja

8/18

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

PRIREDITVE / Radovljica, 24. oktober 2020

Bralni krožek na spletu

OBVESTILA / Kranj, 27. oktober 2020

Srečanj sekcije za ročna dela ne bo

IZLETI / Kranj, 31. oktober 2020

Spominski pohod na Zelenico

OBVESTILA / Kranj, 1. november 2020

Pisarna odprta le ob sredah

OBVESTILA / Kranj, 3. november 2020

Vadba nordijske hoje bo

OBVESTILA / Kranj, 3. november 2020

Vadba nordijske hoje bo

 

 
 

 

 
 
 

Včeraj umrlo osemnajst bolnikov / 11:52, 24. oktober

Zunanjemu ministru dr.Logarju pa želim čimprejšno okrevanje, ker zdravje
je le zdravje, tu politična opredelitev nima popolnoma nič.

Od sobote delno zaprtje države / 10:44, 24. oktober

V Ljubljani prisotnih več novinarjev kot protestnikov .

NOVINARJI, A VAS NI NIČ SRAM?

https://twitter.com/i/status/1319886396526657538

Policisti: Omejitve so tudi za nas / 10:32, 24. oktober

Danes v Sloveniji 2.074.658 zdravih ljudi !

Odprte ostajajo lekarne, banke, pošte ... / 10:19, 24. oktober

In medtem se glavni protagonist, debeli Krek sprehaja po Ljubljani brez maske, gre točit gorivo brez maske..Ko ga posnamejo kamere in nadleg...

Odprte ostajajo lekarne, banke, pošte ... / 10:13, 24. oktober

Bolj ko so ukrepi restrektivni manj so učinkoviti in vse skupaj je samo idiotska statistika laži. Na 2.000,000 prebivalcev bi moralo biti 2....

Pobuda za ustavno presojo prepovedi gibanja / 10:22, 23. oktober

Čista anarhija!Vsak, ki ima pet minut časa že lahko vloži pobudo na ustavno sodišče.Vse njune trditve so zajete v v moji duhoviti opazki:......

Nov rekord: 1663 okuženih / 07:57, 23. oktober

Fajonka in blondinkaBlondinka se je s Fiatom 126 p peljala po cesti, ko je nenadoma ugasnil motor. Blondinka odpre pokrov motorja (seveda sp...