Jožef Kokl in Darko Miklavčič sta izročila priznanje Frana Lakmayerja čebelarki Vidi Studen / Foto: Gorazd Kavčič

Srečanje gorenjskih čebelarjev

Čebelarsko društvo Franc Lakmayer Preddvor, ki že štirinajst let prireja srečanje gorenjskih čebelarjev pod čebelarsko lipo, je svoje goste tokrat povabilo v preddvorski kulturni dom.

Preddvor – Letošnje srečanje se je le simbolično imenovalo srečanje pod čebelarsko lipo, saj pozna jesen ni najbolj naklonjena srečanjem na prostem. Preddvorski čebelarji se sicer radi srečujejo pod čebelarsko lipo pri vrtcu, še eno lepo točko pa so lani dobili z odkritjem spomenika Franu Lakmayerju v grajskem parku. Po tem možu češkega rodu, ki je v letih od 1908 do 1929 kot duhovnik deloval v Preddvoru in je znan po svoji knjigi Umni čebelar, ki je bogat vir čebelarskega znanja, so si preddvorski čebelarji dali ime. O tem je na srečanju spregovoril predsednik Čebelarskega društva Fran Lakmayer Jožef Kokl. Iz kronike o njihovem vzorniku pa je tudi razbrati, da je bil Lakmayer ne le duhovnik in umni čebelar, pač pa tudi pobudnik kulturnega, gospodarskega in športnega življenja v teh krajih. Ustanovil in upravljal je hranilnico in posojilnico. Leta 1932 pa je bil na njegovo pobudo zgrajen tudi kulturni dom. Za prihodnje leto želijo, da bi ga poimenovali po Lakmayerju, je povedal Kokl.

Govoril je o pomenu čebel za ohranjanje narave, njegovim besedam pa je pritegnil tudi predsednik Čebelarske zveze Gorenjske Anže Perčič. Perčič je v Preddvoru predstavil letošnjo dobrodelno akcijo gorenjskih čebelarjev, od katerih bo vsak daroval pol kilograma medu za obdaritev socialno ogroženih družin. V imenu občine je v županovi odsotnosti zbrane pozdravil občinski svetnik Josip Ekar, besedo pa povzel tudi ravnatelj Osnovne šole Matije Valjavca Preddvor Bogdan Sušnik. V šoli si prizadevajo poslanstvo čebelarjev po varovanju narave prenašati na mlade, za prihodnje leto pa napoveduje ustanovitev čebelarskega krožka, kjer bodo člani domačega čebelarskega društva v pomoč kot mentorji. Na srečanju je čebelarsko društvo podelilo priznanje Frana Lakmayerja. Letos ga je bila deležna dolgoletna članica in marljiva čebelarka Vida Studen. Na prireditvi so s prisrčnimi nastopi na temo narave in čebel nastopili otroci iz preddvorske šole.

Oddajte svoj komentar

Kranj 5°

jasno
vlažnost: 96 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

4/18

nedelja

8/23

ponedeljek

9/24

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

IZLETI / Strahinj, Duplje, 31. maj 2020

Pohod po Udin borštu

RAZSTAVE / Škofja Loka, 2. junij 2020

Žiri, čevljarsko mesto

IZLETI / Kranj, 2. junij 2020

Kolesarski izlet

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 29. junij 2020

Na letovanje v Izolo

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Manj raka ali manj obravnav? / 16:27, 30. maj

Avtorica članka, ko se je začela korona je takrat svet obstal. Zdravniki so povedali, da se vsi ukvarjajo s pandemijo in, da vse druge diagn...

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 09:40, 30. maj

Ejga švaba, kva vam je mask zmanjkalo v Nemčiji al so švabi škrti?

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 22:53, 29. maj

Z prijateljico še srečava vsak drugi dan seveda negre Brez poljubov, še bolj sva zdrava kot pred Corono.

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 22:51, 29. maj

Ljudje božji kako ste naivni kakšno Korona,neki če nebi bilo te epidemije bi isto toliko Ljudi umrlo,Jaz delam pri potrebujem zavodu v Nemči...

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 18:22, 29. maj

Sivolasi brezzobi debeluh iz NIJZ -ja ne ve, da je Zdravc nabavil preveč mask in dokler zaloga rahlo ne poide, Jelko vztraja, da so maske obvezne...+ umivanje nog !
TOP LISTA NADREALISTA :)

Nova realnost v turizmu / 18:20, 28. maj

Jelko pravi, da če bo v jeseni virus mutiral si bo obvezno umivati tudi noge !

Podaljšali rok oprostitve najemnin / 16:49, 27. maj

Po seji pa gredo v gostilno in skupaj sedijo za isto mizo !
FAKINGBULŠIT