Z novim prizidkom k zdravstevenmu domu, ki ga imajo od jeseni, so se pogoji za zaposlene in za bolnike izboljšali, zdravnikov pa v Radovljici še vedno primanjkuje. / Foto: Gorazd Kavčič

Nič več novih pacientov

Tudi zdravniki v Radovljici ne registrirajo več novih pacientov. Zdravstvena oskrba je kljub temu zagotovljena za vse, ki jo potrebujejo; tiste, ki (še) nimajo izbranega osebnega zdravnika, pa za zdaj usmerjajo v Žirovnico, na Jesenice in v Škofjo Loko.

»Tistim, ki se priseljujejo, razložimo, da trenutno ni zdravnika, pri katerem bi se lahko registrirali. Svetujemo jim, naj ostanejo pri sedanjem osebnem zdravniku. Če ga nimajo in imajo zdravstvene težave, pa jih seveda vzamemo v oskrbo, za katero poskrbi zdravnik z najmanj opredeljenimi osebami, ki jih obravnava enako kot tiste, ki so pri njem opredeljeni.«

Radovljica – Podobno kot drugod na Gorenjskem imajo tudi v radovljiškem zdravstvenem domu kadrovske težave, a te niso tako pereče kot v nekaterih drugih zdravstvenih domovih, zagotavlja direktorica Maja Petrovič Šteblaj, ki je s trenutnim stanjem nedavno seznanila tudi radovljiški občinski svet. »Zdravniki Zdravstvenega doma Radovljica zaradi pomanjkanja kadra trenutno s soglasji opravljajo delo preko zakonskih normativov. Vsi zdravniki družinske medicine imajo doseženo glavarino, kot je določena v aneksu s splošnim dogovorom, zato niso dolžni sprejemati novih bolnikov. Na spretni strani zdravstvenega doma je naveden seznam zdravnikov Osnovnega zdravstva Gorenjske, ki teh pogojev še ne izpolnjujejo in lahko registrirajo nove bolnike. Najbližji zdravnik, ki izvaja registracijo, je v Žirovnici,« je pojasnila.

Kljub temu, zagotavljajo v zdravstvenem domu, družinski zdravniki občanov občine Radovljica ne odklanjajo. »Osebam, ki se priseljujejo, razložimo, da trenutno ni zdravnika, ki bi registriral. Svetujemo jim, naj ostanejo pri sedanjem osebnem zdravniku. Če ga nimajo in imajo zdravstvene težave, pa jih seveda vzamemo v oskrbo, za katero poskrbi zdravnik z najmanj opredeljenimi osebami, ki jih obravnava enako kot tiste, ki so pri njem opredeljeni. Takšno obravnavo vodimo kljub temu, da s tem vplivamo na financiranje zdravstvenih storitev,« je pojasnila direktorica in zagotovila, da vodstvo aktivno išče dodaten kader preko razpisov doma in v tujini.

Poudarja še, da je na območju občine kljub kadrovskim težavam še vedno zagotovljeno 24-urno delovanje službe nujne medicinske pomoči.

»Ministrstvo za zdravje za delovanje službe nujne medicinske pomoči Zdravstvenemu domu Radovljica priznana enega zdravnika in eno diplomirano medicinsko sestro, za neodvisno delovanje službe NMP pa bi jih potrebovali najmanj pet. Kadrovski izpad že več kot leto dni dokaj uspešno rešujejo z zdravniki, ki imajo opravljen strokovni izpit, a še nimajo specialistične licence, zaradi česar zdravnikom, ki delajo v ambulanti družinske medicine, med rednim ordinacijskim časom ni več treba sočasno delati še v ambulanti nujne medicinske pomoči,« je pojasnila Maja Petrovič Šteblaj. »Seveda je to le kratkoročna rešitev, saj bi mladi zdravniki radi čim hitreje prišli do specializacije, ker pomeni, da dela zdravnik po strokovnem izpitu v našem zdravstvenem domu povprečno pol leta.«

Kot še poudarja direktorica, pa bodo morali, če želijo v Radovljici tudi v prihodnje obdržati 24-urno službo nujne medicinske pomoči, na dolgi rok zaposliti vsaj še dva specialista družinske medicine, ki se bosta brez omejitev nadurnega dela vključevala v omenjeno službo.

V Zdravstvenem domu Radovljica je trenutno zaposlenih šest specialistov družinske medicine in dva specialista pediatrije, zaposleni sta tudi dve specializantki družinske medicine ter 2,5 specializantke pediatrije; eno specializantko si delijo s Tržičem.

Oddajte svoj komentar

Kranj 2°

zmerno oblačno
vlažnost: 81 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-1/16

sobota

-2/16

nedelja

0/19

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

IZLETI / Kranj, 4. april 2020

V Krko na Dan odprtih vrat

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 13:30, 3. april

Kritika svetnika iz stranke SD. Brez komentarja.

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 11:15, 3. april

Primož, če se bo zgodilo to, kar je predstavljeno v videu, noben, še tako odličen zapis ne bo pomagal:

https://www.youtube.com/watch?v=cd21tmvCP0o

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 10:04, 3. april

Odličen zapis, bravo !

Domovi za starejše žarišča okužb / 10:02, 3. april

Zakaj se jih ne loči in osami po domovih? Se jih preseli v prazne hotele? Malomarnost, da ji ni para ! Celo dvomim že v to, da so tako nesposobni..

Virus ustavil gradnjo druge cevi / 09:59, 3. april

Zna se zgodit to kar napoveduje župan Račič, če ne zaženemo gospodarstva bo tale covid-19 navaden pichkin dim v primerjavi s tem kar sledi.....

Večja zbiranja in igranje nogometa v Završnici / 17:18, 2. april

Jeseničanom težko razložiš kaj je karantena.

Bitka s covidom-19 se bije v domovih za starejše / 09:20, 1. april

Stanovalce domov naj naselijo v prazne hotele kar naj plača država. Tako bodo uvedli manjšo koncetracijo ljudi in pomagali SLO turizmu.