V Kranjskih vrtcih so pojasnili, da se starši dolžniki na njihovo opominjanje niso ustrezno odzivali, zato so za pomoč pooblastili odvetnika. / Foto: Gorazd Kavčič

Nad dolžnike z odvetnikom

Kranjski vrtci na dolgove opozarjajo s posebnim »opominom« v obliki predloga za izvensodno poravnavo. Tega staršem pošlje odvetnik in jim ob tem zaračuna še odvetniške stroške, ki lahko znašajo tudi desetino dolga. Zakaj tak ukrep in kako se izterjave lotevajo v drugih vrtcih?

Kranj – Vrtci se izterjave dolgov lotevajo na različne načine, tudi s pomočjo zunanjih izvajalcev, kot denimo Kranjski vrtci. Dolžnike na pretekle neplačane oskrbnine sicer opozorijo z navedbo na novi mesečni položnici, opominov pa vrtčevska računovodska služba ne izdaja, pač pa so za to najeli odvetnika Gregorja Lepošo iz Slovenskih Konjic, ki staršem pošlje predlog za izvensodno poravnavo in jim obenem zaračuna še odvetniške stroške. Ti pa niso ravno zanemarljivi, saj denimo ob dobrih 350 evrih dolga skupaj z DDV znašajo kar 35 evrov. V odvetniški pisarni Lepoša so na naše vprašanje o znesku stroškov odgovorili, da so obračunani v skladu z odvetniško tarifo in se razlikujejo glede na višino dolga.

V Kranju petkrat večji dolg kot drugje

Ravnateljica Kranjskih vrtcev Tea Dolinar je razložila, da je leta 2017 ob prevzemu vodenja zavoda ugotovila, da ima ta na področju izterjav neplačanih oskrbnin za približno 160 tisoč evrov dolgov, ki so lahko nastali že v preteklem desetletju in so bili celo petkrat večji kot v drugih samostojnih vrtcih (Radovljica, Tržič, Kamnik) glede na število njihovih otrok. »S podobnimi težavami se je leta 2013 soočal tudi radovljiški vrtec, ki mu je z ukrepi uspelo dolgove do letos zmanjšati za približno 70–80 odstotkov,« je pojasnila Dolinarjeva. Pa tudi, da se starši dolžniki na opominjanje s strani Kranjskih vrtcev niso ustrezno odzivali, zato so se skupaj s svetom zavoda odločili temu področju posvetiti posebno pozornost. Posodobili so interne akte in maja predlani za pomoč pooblastili zunanjega izvajalca. »Kranjski vrtci starše še vedno mesečno opozarjamo na neplačane obveznosti, kar je skladno z zakonom o vrtcih. Če na mesečna opozorila ne odreagirajo, prejmejo opomin – predlog za izvensodno poravnavo zunanjega pogodbenega partnerja,« je povedala.

Stare terjatve zmanjšali za petino

In kako učinkovit je ta ukrep? »Tekoče neporavnane obveznosti rešujemo sproti, žal pa je veliko starih še nerešenih in jih obravnava sodišče. Stare terjatve nam je do sedaj uspelo zmanjšati za približno 20 odstotkov. Predpostavljamo, da se bo viden rezultat permanentnega dela na tem področju pokazal šele v naslednjih dveh ali treh letih,« meni Dolinarjeva.

V vrtcu Radovljica imajo ta čas okoli 15 tisoč evrov dolgov. Problem neplačanih obveznosti ob rednem mesečnem pošiljanju opominov nekako obvladujejo, pravi ravnateljica Marja Čad. »Veliko dolžnikov plača takoj po prejetem opominu. Kadar gre za večje zneske, dolžnike tudi pokličemo in povemo, da bo potrebna izvršba, na kar se marsikdo odzove s plačilom.« Prvi korak izterjave uredi služba za obračun oskrbnin. »V primeru, da plačila kljub opominu ni, se obrnemo na našega zunanjega izvajalca, ki smo ga najeli z odobritvijo Občine Radovljica, ki ga tudi financira. Pri uspešni izterjavi se njegovo delo poplača že iz obresti. Je pa ta res potreben, saj je to dejansko delo pravnika, vzame tudi veliko časa, poleg tega pa občasno pride do zapletov, ki jih vrtec sam ne more rešiti,« je pojasnila Čadova in poudarila, da so ob nastopu njenega mandata imeli ogromen znesek neplačanih oskrbnin, ki jim jih je uspelo s skupnimi močmi ter s podporo občine in ažurno izterjavo spraviti v obvladljivo stanje.

Za izterjavo skrbijo sami

Tudi v Vrtcu Škofja Loka si po besedah ravnateljice Janje Bogataj aktivno prizadevajo za zmanjšanje terjatev. Lani so jih imeli za več kot 28 tisoč evrov manj kot predlani. Ta čas imajo za 24 tisoč evrov zapadlih obveznosti. V tem letu so dali v izvršbo za 7240 evrov terjatev, od tega je bilo plačano 5100 evrov. »V preteklosti je za terjatve skrbela zunanja odvetniška družba. Stroški iz tega naslova pa, kot vemo, niso majhni. Od leta 2017 za terjatve do staršev v celoti skrbi naša knjigovodska služba,« je pojasnila. Starše po enomesečnem zapadlem računu opozorijo z opominom, po treh zapadlih računih pa dajo dolg v izterjavo. »Preko portala eSodstvo vložimo predlog za izvršbo na podlagi verodostojne listine in moram povedati, da se že v tem delu veliko staršev odzove in plača obveznost. Naš namen ni starše strašiti, temveč opozoriti na problematiko, ki jo prinese plačilna nedisciplina.«

V Vrtcu Bled se znesek neplačanih oskrbnin zadnja leta zmanjšuje. Staršev, ki ne zmorejo plačevati sprotno, je po podatkih ravnateljice Helene Ule sedem odstotkov. »Problem je predvsem, ker ima CSD zakonsko določen rok za rešitev vloge 60 dni. V nekaterih primerih staršem določijo ceno za nazaj; pogosto je za šest mesecev poračuna. Ko starši prejmejo odločbo, imajo tako že najmanj za osem mesecev poračuna. Za starše predstavlja to veliko breme.« Zunanjih izvajalcev za izterjavo dolgov nimajo. Starše opominjajo, predvsem preko elektronske pošte in telefonsko, da privarčujejo pri stroških. »Dogovorimo se tudi za pogovor, kjer jim povemo in predlagamo možnosti pomoči ob finančni stiski. Izvršbe pošiljamo preko portala eIzvršbe na podlagi verodostojne listine. Tako smo v večini primerov tudi uspešni,« je še pojasnila Helena Ule.

Tudi v Vrtcu Jesenice se po besedah ravnateljice Vanje Kramar dolgovi zadnja leta ne povečujejo. Za izterjavo skrbijo sami: z izdajanjem opominov, telefonskimi klici in dogovori o obročnem plačilu. Če dogovori niso uspešni, vlagajo na sodišče predloge za izvršbo. Zunanje izvajalce uporabljajo le pri čezmejnih izterjavah.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

oblačno
vlažnost: 93 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

1/7

nedelja

0/8

ponedeljek

2/9

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

RAZSTAVE / Naklo, 27. januar 2020

Devetmesečna pot po Južni Ameriki

OBVESTILA / Kranj, 27. januar 2020

Mesečno srečanje Prerojenih in predavanje

OBVESTILA / Milje, 28. januar 2020

Ustvarjalne robotske delavnice

GLEDALIŠČE / Kamnik, 29. januar 2020

Verine zvezdice

IZLETI / Kranj, 30. januar 2020

Pohod na Rudnico

PREDAVANJA / Radovljica, 30. januar 2020

O pomenu predelave in uporabe lokalnega lesa

PREDAVANJA / Kranj, 30. januar 2020

Miti in resnice o sladkorni bolezni

RAZSTAVE / Tržič, 30. januar 2020

Dolomiti – mesta gradov

 

 
 

 

 
 
 

Skupna predvsem inšpektorat in redarstvo / 22:38, 25. januar

Na Bledu bi lahko rekel, da je to daleč od njihovega namena. To so preprosto rečeno inkasanti ! Na radiu slišim : merijo na vrhu Betina proti Lescam, pa če ne tam, pa na Rečic...

Zdravstveni dom odprt maja / 17:12, 25. januar

Lep

V parku odslej mirna območja / 09:02, 24. januar

Ves narodni park bi moral biti mirno področje!Če prav razumem " mirna področja", je to krčenje narodnega parka.Zakaj?Ker se bo v nemirnih po...

Košček dobe, ki jo je doživel Štukelj / 08:56, 24. januar

Predstavitev knjige o Leonu Štuklju v TRŽIČU
............................
Reku Tržičan:
kdo je to Štukelj?A je kkšen čevljar?

Carmina Bohemica v Sokolskem domu / 06:52, 24. januar

A tiste zadaj, v zadnji vrsti, z umetnimi trepalnicami pa nisi videl?

Galjotovih osemdeset / 16:22, 23. januar

Med jesenskim spravilom pridelkov reče kmet lovcu:

"Pazite! Lansko leto ste na tej njivi merili v zajca in obstrelili mene!"
"Prav. Bom letos meril obratno."

Steklo, barva in vonj / 14:53, 23. januar

Ne no, a že spet?
Večmedijska ustvarjalka, ho ho,ho...