Izjemni božični popusti ...

Božička smo »uvozili« iz Amerike in imam občutek, da vsako leto pride prej. Sama sem se sicer med danes tremi dobrimi decembrskimi možmi odločila za Miklavža, medtem ko se spominjam svojega otroštva, ko smo poznali Miklavža in Dedka Mraza – in v bistvu sem se veselila obeh. Darila sta puščala pri starih starših. Kar se tiče sladkarij, sta bila oba moža načelna: pomaranče ali mandarine, medenjaki, čokoladni ali medeni parkelj, Miklavž ali Dedek Mraz, suho sadje, včasih še kakšen rožič.

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije je december dejansko mesec v letu, ko ljudje najbolj odpremo denarnice. V prednovoletnem času se poveča prodaja elektronskih in gospodinjskih naprav, kupujemo kozmetiko, oblačila, poveča se nakup živil. Poskoči število nakupov prek spleta, več denarja pustimo tudi v lokalih, bistrojih, restavracijah, gostilnah – s prijatelji se poslavljamo od starega leta in se veselimo novega.

Imam pa občutek, da se decembrska nakupovalna mrzlica vsako leto začenja prej. Trgovci praznične popuste začnejo oglaševati že novembra, tako da je v času (ravno tako uvoženega) črnega petka, ko dobiš občutek, da bo vse napol zastonj, prvi dobri mož tako rekoč že pred vrati. Ljudje trgovine v tem času sicer precej obiskujemo, a zadnja leta opažam, da bolj iz radovednosti, da je impulzivnega nakupovanja manj. Med igračami mlade mamice kar ne slišijo moledujočih otrok, kaj bi vse imeli. Letos so recimo prišli po Elzin ledeni grad in samo po to, ker je praznična cena res ugodnejša od redne, se pogovarjata prijateljici. Je pa zunaj že novi film Ledeno kraljestvo 2 in vzporedno je na trgovske police prispela tudi kopica igrač in izdelkov na temo filma. Sicer se za Elzo in Ano bolj zanimajo deklice, kar je seveda takoj »pograbil« gigant med kockami, cene pa so za otroške želje na tem oddelku vse prej kot nizke.

Pa igrače dojenčki. Včasih je znal samo jokati, danes imamo takšne, ki lahko plavajo pod vodo, se plazijo, so skoraj replika živih dojenčkov. Cenovno pa se ta svet zelo malo razlikuje od sveta živega dojenčka. Kaj pa kakšna dobra knjiga? Priznam, tudi sama pozabim nanje, ko se z Miklavžem meniva o obdarovanjih, a verjetno zato, ker jih kupujem vse leto – otroške in za odrasle. Počasi bom potrebovala novo knjižno omaro. In če se ne motim, sem ravno včeraj med prispelimi oglasnimi letaki videla strašanske popuste na pohištvo … Predpraznične popuste, seveda; in poudarjeno: zadnja priložnost za ugoden nakup v tem letu. Verjamem, da res, a mislim, da se popusti vračajo tudi drugo leto. Morda že januarja 2020, v izjemni, popraznični preobleki ...

Oddaj svoj komentar

Kranj 2°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

3/8

torek

0/9

sreda

-4/9

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Milje, 28. januar 2020

Ustvarjalne robotske delavnice

PREDAVANJA / Trzin, 28. januar 2020

Lovci na izvir Belega Nila

PRIREDITVE / Jesenice, Hrušica, Slovenski Javornik, 28. januar 2020

Za otroke

PREDAVANJA / Naklo, 28. januar 2020

S kolesom iz Amsterdama v Kransterdam

GLEDALIŠČE / Kamnik, 29. januar 2020

Verine zvezdice

PREDAVANJA / Kokrica, 29. januar 2020

Ptičji svet Kokrice in okolice

PRIREDITVE / Jesenice, Hrušica, Slovenski Javornik, 29. januar 2020

Za otroke

RAZSTAVE / Škofja Loka, 29. januar 2020

Zajtrk na jutranjem vlaku II.

 

 
 

 

 
 
 

Naborništvo ni potrebno / 21:51, 27. januar

Se strinjam g. Deželan. Včasih je kot fant odšel služit vojsko, vrnil pa se je kot mož.

Kam s komunalnim blatom / 20:41, 27. januar

To morate pa vprašati ministrico, ki je odgnala Madžare od sofinanciranja 2TDK. Madžarska je odšla z denarjem in poslom v Trst, nam pa je pustila komunalno blato.

Premier Šarec odstopil / 12:44, 27. januar

AntiJanša koalicija je mrtva. Živela nova AntiJanša koalicija.

Naborništvo ni potrebno / 21:40, 26. januar

Gospod pravi da nimamo financ. Seveda jih imamo, samo u taprav radlc ga je treba speljat. Malo naj se pozanima, koliko miljonov gre za razne...

Iz Prage v Bitnje / 11:35, 26. januar

Končno smo slišali resnico o drugi Švici.

Skupna predvsem inšpektorat in redarstvo / 10:28, 26. januar

V Kr. Gori do Planice se kar lepo vzpostavlja red, morostarji so parkirali vsepovsod, na polju, na gozdnih poteh, na privat parcelah itd.. Kot da je vse en parking !

Skupna predvsem inšpektorat in redarstvo / 22:38, 25. januar

Na Bledu bi lahko rekel, da je to daleč od njihovega namena. To so preprosto rečeno inkasanti ! Na radiu slišim : merijo na vrhu Betina proti Lescam, pa če ne tam, pa na Rečic...