Župan Tine Radinja in ravnateljica vrtca Janja Bogataj sta prerezala trak novega Vrtca Kamnitnik. / Foto: Primož Pičulin

Odprli nov vrtec za več kot tristo otrok

V ponedeljek je tristo predšolskih otrok naselilo novi Vrtec Kamnitnik v Škofji Loki. V petnajstih oddelkih, med njimi sta tudi dva razvojna, je prostora za 330 otrok. Prvič v zgodovini imajo loški vrtci tudi lastno kuhinjo, ki bo lahko kuhala tudi za vse druge vrtčevske enote v občini.

Škofja Loka – V petek so v Škofji Loki na območju nekdanje vojašnice odprli novi Vrtec Kamnitnik. Skupna vrednost projekta je znašala okoli 7,5 milijona evrov, od tega je občina kot edini investitor dobila 1,5 milijona evrov od Eko sklada, kajti vrtec je zgrajen po najsodobnejših trajnostnih gradbenih in energetskih standardih in velja za »skoraj nič­energijski« vrtec. Stavba je umeščena pod hrib Kamnitnik, po katerem je dobil tudi ime, razprostira se na deset tisoč kvadratnih metrih površine, od tega je polovica zunanjih zelenih površin otroških igrišč.

Zgrajen je v dveh nadstrop­jih, iz vsakega je neposreden izhod brez stopnic v zeleno okolje. Kot je ob odprtju poudarila ravnateljica Vrtca Škofja Loka Janja Bogataj, ima zdaj vrtec prvič v svoji zgodovini lastno kuhinjo, in čeprav so s prejšnjim ponudnikom prehrane dobro sodelovali, so tega nadvse veseli. V centralni kuhinji bodo tako lahko pripravili do 1300 obrokov dnevno in tako s hrano oskrbovali tudi druge vrtčevske oddelke v občini.

Vrtec ima 15 oddelkov, od tega štiri za prvo in devet za drugo starostno obdobje, dva oddelka sta razvojna za otroke s posebnimi potrebami. Ravnateljica Bogatajeva ga je ob odprtju označila kot gradbeni in arhitekturni čudež, vrtčevsko dejavnost pa bodo lahko oplemenitili tudi zaradi nekaterih posebnosti. »V vrtcu imamo prostor za likovno in glasbeno ustvarjalnico ter naravoslovno-tehnično igralnico, kar bo predstavljalo prijetno ustvarjalno in učno okolje za več generacij otrok v Škofji Loki,« je dejala Janja Bogataj. Posebnost je tudi senzorna soba za otroke s posebnimi potrebami. Vrtec sta gradili podjetji Riko Hiše in Kovinar z Jesenic, slednji je vrtcu ob odprtju podaril donacijo v vrednosti pet tisoč evrov. Donacijo pa je vrtec za opremo ustvarjalnih igralnic prejel tudi od Rotary kluba Škofja Loka.

»Novi Vrtec Kamnitnik bo nudil odlične pogoje vrtčevskim otrokom ter njihovim vzgojiteljem in vzgojiteljicam. Umeščen med zelenje, kakovostno zasnovan in izdelan je namreč pravi vrtni in vrtčevski raj. Tudi v njem se odraža usmeritev 'zelena Loka – modro mesto', saj je narejen z upoštevanjem najmodernejših okoljskih smernic in bo njegovo delovanje okolju prijazno. Prepričan sem, da bodo to občutili tudi naši malčki in malčice,« je ob odprtju novega Vrtca Kamnitnik veselje in ponos izrazil tudi župan Tine Radinja. Občina Škofja Loka velja za demografsko stabilno okolje, po besedah župana Radinje pa je tudi dobra organiziranost predšolske vzgoje eden od razlogov, da se prebivalstvo lepo veča. Ker to sproža stalno povpraševanje za vpis otrok v organizirano javno predšolsko varstvo, si v občini prizadevajo za čim večjo vključenost otrok v javni vrtec. Z novo zgrajenim Vrtcem Kamnitnik bodo to lahko zagotovili. Vrtci na območju občine bodo lahko sprejeli več kot devetsto otrok.

Večina oddelkov v Vrtcu Kamnitnik je začela delovati v ponedeljek, trije novi oddelki za prvo starostno obdobje bodo začeli delovati postopno, dva januarja, eden pa februarja. Vanj se selijo otroci iz dosedanjega oddelka Čebelica, ki je deloval v dijaškem domu.

V Škofji Loki so zelo ponosni na novi vrtec, ki so ga začeli načrtovati pred štirimi leti, lani avgusta začeli graditi, dogradili letošnjo jesen in uporabno dovoljenje zanj dobili ob koncu oktobra.

Oddajte svoj komentar

Kranj 1°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

3/8

torek

0/9

sreda

-4/9

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Milje, 28. januar 2020

Ustvarjalne robotske delavnice

PREDAVANJA / Trzin, 28. januar 2020

Lovci na izvir Belega Nila

PRIREDITVE / Jesenice, Hrušica, Slovenski Javornik, 28. januar 2020

Za otroke

PREDAVANJA / Naklo, 28. januar 2020

S kolesom iz Amsterdama v Kransterdam

GLEDALIŠČE / Kamnik, 29. januar 2020

Verine zvezdice

PREDAVANJA / Kokrica, 29. januar 2020

Ptičji svet Kokrice in okolice

PRIREDITVE / Jesenice, Hrušica, Slovenski Javornik, 29. januar 2020

Za otroke

RAZSTAVE / Škofja Loka, 29. januar 2020

Zajtrk na jutranjem vlaku II.

 

 
 

 

 
 
 

Naborništvo ni potrebno / 21:51, 27. januar

Se strinjam g. Deželan. Včasih je kot fant odšel služit vojsko, vrnil pa se je kot mož.

Kam s komunalnim blatom / 20:41, 27. januar

To morate pa vprašati ministrico, ki je odgnala Madžare od sofinanciranja 2TDK. Madžarska je odšla z denarjem in poslom v Trst, nam pa je pustila komunalno blato.

Premier Šarec odstopil / 12:44, 27. januar

AntiJanša koalicija je mrtva. Živela nova AntiJanša koalicija.

Naborništvo ni potrebno / 21:40, 26. januar

Gospod pravi da nimamo financ. Seveda jih imamo, samo u taprav radlc ga je treba speljat. Malo naj se pozanima, koliko miljonov gre za razne...

Iz Prage v Bitnje / 11:35, 26. januar

Končno smo slišali resnico o drugi Švici.

Skupna predvsem inšpektorat in redarstvo / 10:28, 26. januar

V Kr. Gori do Planice se kar lepo vzpostavlja red, morostarji so parkirali vsepovsod, na polju, na gozdnih poteh, na privat parcelah itd.. Kot da je vse en parking !

Skupna predvsem inšpektorat in redarstvo / 22:38, 25. januar

Na Bledu bi lahko rekel, da je to daleč od njihovega namena. To so preprosto rečeno inkasanti ! Na radiu slišim : merijo na vrhu Betina proti Lescam, pa če ne tam, pa na Rečic...