Srečanje predstavnikov in županov občin članic Združenja zgodovinskih mest Slovenije s slovenskimi evropskimi poslanci v Tržiču / Foto: Gorazd Kavčič

Za kulturno dediščino ni denarja

Združenje zgodovinskih mest Slovenije je imelo zadnji petek v novembru v Tržiškem muzeju letno skupščino. Župani občin članic so priložnost izkoristili še za pogovor s štirimi slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu. Tema pogovora je bila nova evropska perspektiva 2021–2027.

Tržič – Srečanja članic združenja s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu so že tradicionalna, zadnje je bilo lani septembra v Bruslju. Tokrat so se ti v Tržiču sestali s slovenskimi evroposlanci Tanjo Fajon, Milanom Zverom, Francom Bogovičem in Klemenom Grošljem. Razpravljali so o novi evropski perspektivi 2021–2027, poudarkih politike in prihodnjega razvoja, prioritetah evropskega parlamenta ter o možnostih in priložnostih za lokalna okolja Slovenije v globalnem svetu velikih izzivov.

Pogovor je vodil Ciril Globočnik, župan Občine Radovljica. V imenu vseh prisotnih županov je pričakoval konkreten odgovor na vprašanje, kako lahko gostje kot evroposlanci pomagajo občinam pri pridobivanju sredstev iz Bruslja – in sicer za programe, ki bodo imeli trajnostni pomen, bodo dodana vrednost za našo kulturno dediščino in za katere majhne občine nimajo možnosti, da jih realizirajo iz svojega proračuna. »Župani zgodovinskih mest z denarjem, ki nam ga ponuja Slovenija, ne moremo realizirati projektov, ki bi na terenu izkazovali posodobitev infrastrukture, mestnih jeder, ki imajo običajno zelo omejen prostor, in sanaciji zgodovinskih stavb, ki si ne zaslužijo propadajočega statusa. Že za samo funkcioniranje občine marsikje ni dovolj denarja, kaj šele za ohranjanje kulturne dediščine,« je dejal Globočnik in poudaril še: »Nas, županov, ''mehke'' vsebine ne zanimajo več.«

Župani Združenja zgodovinskih mest Slovenije so po koncu razprave z evroposlanci podpisali skupno pobudo za umestitev celostnega ukrepa varstva in razvoja kulturne dediščine v razvojen dokument izvajanja kohezijske politike 2021–2027 in ga naslovili na predsednika vlade RS Marjana Šarca.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

pretežno jasno
vlažnost: 46 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-1/15

sobota

-2/16

nedelja

-1/18

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

IZLETI / Kranj, 4. april 2020

V Krko na Dan odprtih vrat

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 09:07, 4. april

Zelo vas peče, ker vi niste na oblasti. Še bolj vas pa peče, ker trenutna vlada dobro obvladuje situacijo. Zato ji je treba metati polena pod noge.

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 13:30, 3. april

Kritika svetnika iz stranke SD. Brez komentarja.

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 11:15, 3. april

Primož, če se bo zgodilo to, kar je predstavljeno v videu, noben, še tako odličen zapis ne bo pomagal:

https://www.youtube.com/watch?v=cd21tmvCP0o

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 10:04, 3. april

Odličen zapis, bravo !

Domovi za starejše žarišča okužb / 10:02, 3. april

Zakaj se jih ne loči in osami po domovih? Se jih preseli v prazne hotele? Malomarnost, da ji ni para ! Celo dvomim že v to, da so tako nesposobni..

Virus ustavil gradnjo druge cevi / 09:59, 3. april

Zna se zgodit to kar napoveduje župan Račič, če ne zaženemo gospodarstva bo tale covid-19 navaden pichkin dim v primerjavi s tem kar sledi.....

Večja zbiranja in igranje nogometa v Završnici / 17:18, 2. april

Jeseničanom težko razložiš kaj je karantena.