Pes ni novoletni okrasek, je čuteče živo bitje

Darilo pod novoletno smrečico. Majhna štručka, ki veselo miga z repkom. Prekrasen pasji mladiček. Tako zelo si ga je zaželel otrok in otroku je željo seveda treba izpolniti ... Pasji mladiček zraven dobi še čudovito ovratnico in mehko posteljico. Vse lepo, samo da se to tudi naprej bere kot zgodba s srečnim koncem. Pasjega mladička, ki kmalu postane pes in ki sobiva z lastnikom oziroma družino, je vsako jutro treba peljati vsaj na krajši sprehod. Vsako jutro, ne glede na vreme. Pes je narejen za gibanje, in če ga imamo v resnici radi, mu bomo vsaj še enkrat na dan omogočili tudi daljši sprehod, tek ..., nekaj, kar ga bo razgibalo. Pes ostane »večni otrok«, zanj je treba ves čas skrbeti, ne glede na njegova leta, ga socializirati, da je sobivanje lahko prijetno, vedeti, ali bo šel lahko z nami na dopust oziroma imamo zanj varstvo, če ga na dopust ne moremo vzeti. Pes je tudi strošek; rad je sit in kdaj potrebuje tudi veterinarja, kakšno cepivo ... Če sobiva, se je treba sprijazniti tudi s tem, da pušča dlako; ene pasme sicer bolj, druge manj. In za njim je treba pobirati kakce. Pes ni igračka, ki bi jo izklopili, dali na »off«, kadar zanj nimamo časa. Takšne baterije še niso izumili.

Žal se, kljub številnim vestnim lastnikom, še prevečkrat dogaja, da je pasji mladič prvo leto sprejet v dom, naslednje novo leto pa že preživi v čisto drugem »domu«, zavetišču. Zares je vredno razmisliti, ali smo kos takšni odgovornosti. Če jo sprejmemo, je pa tako splošno znano, da znajo biti psi najboljši prijatelji, terapevti in še razgibajo nas.

Darilo pod novoletno smrečico naj ne bodo petarde. Ljudje imamo na izbiro, da se jim odrečemo. Živali žal te izbire nimajo, kajti če bi jo imele, potem bi nas milo prosile, naj prenehamo s tem neumnim ravnanjem. Prestrašen, begav pogled ... Pes se je od strahu zmožen strgati s povodca in zbežati. Lahko povem iz prve roke, kako se pes ob vsakem poku začne panično obnašati, tresti. Res ne vem, komu je učinek petard sploh lahko v veselje, eksperiment, izziv ... Ali pa je to zgolj objestnost.

Nedavno sprejeta novela stvarnopravnega zakonika končno opredeljuje živali kot živa bitja. Še enega koraka dlje pa nismo zmogli in jih opredeliti kot čuteča živa bitja. Če ostanem pri psih. Pes tako po novem ni več samo neka stvar, predmet, kot je novoletni okrasek. Postal je živo bitje in novoletni okrasek mu lahko damo (samo) okrog vratu, ne prepoznamo pa še, da si tega okraska ne želi.

Oddaj svoj komentar

Kranj 2°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

3/8

torek

0/9

sreda

-4/9

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Milje, 28. januar 2020

Ustvarjalne robotske delavnice

PREDAVANJA / Trzin, 28. januar 2020

Lovci na izvir Belega Nila

PRIREDITVE / Jesenice, Hrušica, Slovenski Javornik, 28. januar 2020

Za otroke

PREDAVANJA / Naklo, 28. januar 2020

S kolesom iz Amsterdama v Kransterdam

GLEDALIŠČE / Kamnik, 29. januar 2020

Verine zvezdice

PREDAVANJA / Kokrica, 29. januar 2020

Ptičji svet Kokrice in okolice

PRIREDITVE / Jesenice, Hrušica, Slovenski Javornik, 29. januar 2020

Za otroke

RAZSTAVE / Škofja Loka, 29. januar 2020

Zajtrk na jutranjem vlaku II.

 

 
 

 

 
 
 

Naborništvo ni potrebno / 21:51, 27. januar

Se strinjam g. Deželan. Včasih je kot fant odšel služit vojsko, vrnil pa se je kot mož.

Kam s komunalnim blatom / 20:41, 27. januar

To morate pa vprašati ministrico, ki je odgnala Madžare od sofinanciranja 2TDK. Madžarska je odšla z denarjem in poslom v Trst, nam pa je pustila komunalno blato.

Premier Šarec odstopil / 12:44, 27. januar

AntiJanša koalicija je mrtva. Živela nova AntiJanša koalicija.

Naborništvo ni potrebno / 21:40, 26. januar

Gospod pravi da nimamo financ. Seveda jih imamo, samo u taprav radlc ga je treba speljat. Malo naj se pozanima, koliko miljonov gre za razne...

Iz Prage v Bitnje / 11:35, 26. januar

Končno smo slišali resnico o drugi Švici.

Skupna predvsem inšpektorat in redarstvo / 10:28, 26. januar

V Kr. Gori do Planice se kar lepo vzpostavlja red, morostarji so parkirali vsepovsod, na polju, na gozdnih poteh, na privat parcelah itd.. Kot da je vse en parking !

Skupna predvsem inšpektorat in redarstvo / 22:38, 25. januar

Na Bledu bi lahko rekel, da je to daleč od njihovega namena. To so preprosto rečeno inkasanti ! Na radiu slišim : merijo na vrhu Betina proti Lescam, pa če ne tam, pa na Rečic...