V občini Medvode so pri izvedbi projekta najdlje, že pri osemdesetih odstotkih. / Foto: Peter Košenina

Gradnjo kanala bodo nadaljevali

Zapleti pri gradnji povezovalnega kanala C0, na katerega sta vezani tudi občini Medvode in Vodice

Skozi dobrih 12 kilometrov dolg povezovalni kanalizacijski vod, ki ga gradi Mestna občina Ljubljana, se bo odpadna voda iz Medvod in Vodic stekala do centralne čistilne naprave v Zalogu.

Ljubljana – Lani se je začela gradnja velikega projekta Čisto zate, Odvajanje in čiščenje odpadne vode na območju vodonosnika Ljubljanskega polja. Vanj so vključene tri občine: Mestna občina Ljubljana ter občini Vodice in Medvode.

Zapleta pa se pri gradnji povezovalnega kanala C0. Skozi dobrih 12 kilometrov dolg povezovalni kanalizacijski vod, ki ga gradi Mestna občina Ljubljana, se bo odpadna voda iz Medvod in Vodic stekala do centralne čistilne naprave v Zalogu. Del te trase od Broda do Ježice poteka po ožjem vodovarstvenem območju s strožjim režimom varovanja. Nasprotniki med drugim opozarjajo, da bi bilo v primeru potresa in izteka kanalizacije nemudoma ogroženih tristo tisoč Ljubljančanov, ki bi ostali brez pitne vode. Odprla so se tudi vprašanja o zakonitosti pridobivanja gradbenih dovoljenj in okoljevarstvenih postopkih. Mestna občina Ljubljana razpolaga z gradbenimi dovoljenji za večino kanala, manjka le še dokumentacija za okoli 150 metrov. V petek je v prostorih Mestne občine Ljubljana potekala novinarska konferenca, na kateri so podali stališča na priporočila državnega zbora ministrstvu za okolje in prostor ter na zahtevo 13 mestnih svetnikov za sklic izredne seje Mestnega sveta MOL na to temo. Državni zbor je namreč na izredni seji med drugim priporočil ministrstvu za okolje in prostor, naj nemudoma sprejme vse ukrepe, s katerimi bodo do pridobitve vse zahtevane dokumentacije o projektu in presoje vplivov na okolje zadržali oz. ustavili gradnjo kanala na spornem kraku od Broda do Ježice.

Poleg župana MOL Zorana Jankovića, ki meni, da gradnjo spodkopavajo zaradi njegovega priimka, je bila prisotna tudi ekipa, ki sodeluje pri projektu, in tudi župana Vodic Aco Franc Šuštar in Medvod Nejc Smole. »Nadaljevali bomo gradnjo v skladu z veljavnimi predpisi, v skladu s pravnomočnimi gradbenimi dovoljenji, ukinili 1600 greznic na območju Vodic in Medvod, preklopili iz preobremenjene čistilne naprave na Brodu 11.500 uporabnikov. Ko bomo končali celoten veliki kohezijski projekt, bomo izključili iz obratovanja in preklopili na kanalizacijsko omrežje 4500 greznic, ki danes po naših dobrih podatkih več ali manj puščajo vso odpadno vodo v okolje in ga obremenjujejo. Dejstvo je, da je to nujen okoljski projekt, ki so ga po temeljitem preverjanju potrdile vse pristojne institucije pri Evropski komisiji in tudi Evropska komisija sama. Ponovno poudarjamo, da izgradnja kanalizacijskega zbiralnika C0 pomeni zaščito vodnih virov in da nevarnosti za kakršnokoli onesnaženje pitne vode ni in je tudi ne bo, ne samo zaradi gradnje, ampak tudi zaradi našega dela in vzdrževanja,« je povedal Krištof Mlakar, direktor družbe JP Voka Snaga. Slišati je bilo tudi, da je kanal v prostor umeščen že skoraj trideset let.

Za kako pomemben projekt gre, sta poudarila tudi župana Medvod in Vodic. »Gre za mater vseh projektov Občine Medvode. Smo na osemdesetih odstotkih tega projekta in kakršnokoli ustavljanje oziroma neizplačevanje sredstev bi imelo pogubne posledice za občinski proračun. Trenutno v Medvodah ni prav nobenega razloga, da se sredstva ne bi izplačevala,« je dejal župan Medvod Nejc Smole, župan Vodic Aco Franc Šuštar pa je dodal: »Veselim se, da bo ta projekt uspešno zaključen, ker želimo nadzirati, kam odpadne vode tečejo in koliko jih je, in s tem bomo preprečili tisto, česar ne želimo: da te odpadne vode, tako kot danes, nekontrolirano odtekajo kamorkoli. Ta skupni projekt treh občin je eden zelo uspešnih in za njim stoji ekipa strokovnjakov. Zagotavlja varnost in kontrolirano odvajanje odpadnih voda tudi z občine Vodice. Več kot petdeset odstotkov kanalizacije je pri nas že uspešno izvedene. Prepričan sem, da bo današnja predstavitev odpravila vse dvome, ki so prisotni.«

Tako Smole kot Šuštar sta še dejala, da je navezava na kanal C0 edina logična in da druge realne možnosti niso imeli.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

jasno
vlažnost: 76 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-3/19

torek

-3/18

sreda

-2/21

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

OBVESTILA / Jesenice, 7. april 2020

Gornjesavski muzej Jesenice vabi

OBVESTILA / Kranj, 7. april 2020

V Moravske Toplice četrtega oktobra

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Hvala vsem, ki nesebično pomagate / 11:47, 6. april

Ostanite pozitivni še naprej in vse bo OK, vse naše sanje se lahko uresničijo, če imamo dovolj poguma, da jim sledimo! Naj vas vedno in povsod spremlja sreča, lp.

Kako graditi malo hidroelektrarno / 15:27, 5. april

Kakšno je stanje na tem področju sedaj 2020? So bile kakšne spremembe?Bi lahko kakšen raziskovalni novinar vzel gradnjo malih hidro elektrar...

Upokojenci lahko kupujejo eno uro več na dan / 18:53, 4. april

Po medijih opažam, da precej občin zastonj razdeljuje zaščitne maske gospodinjstvom. Med njimi Kranja ni. Je pa prišla po pošti tiskana barv...

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 14:36, 4. april

Ko bo obstajala politika, ki bo za vse državljane enakopravna, bo konec sveta. Ker je to nemogoče.

Življenje v domači občini / 13:45, 4. april

Omejitev gibanja v domači občini je super, končno mav gmaha pred žabarji !

Življenje v domači občini / 12:12, 4. april

Bravo!
Treba se je prilagajat ( biti discipliniran) in ohranit optimizem.
Gospa Jasna, super !

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 09:07, 4. april

Zelo vas peče, ker vi niste na oblasti. Še bolj vas pa peče, ker trenutna vlada dobro obvladuje situacijo. Zato ji je treba metati polena pod noge.