Kljub nestrinjanju bližnjih krajanov s predvideno lokacijo doma starejših Na Kresu po mnenju ministrstva ni objektivnih razlogov za njeno spremembo. / Foto: Tina Dokl (arhiv GG)

Zavrnili drugo lokacijo doma starejših

Ministrstvo je zavrnilo pobudo Občine Železniki za spremembo lokacije načrtovanega doma starejših.

Železniki – Občina Železniki je v začetku septembra na ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve vložila pobudo za spremembo pogodbe o koncesiji za načrtovani dom starejših, s čimer bi spremenili njegovo lokacijo. Ministrstvo je koncesijo zanj v okviru grozda petih manjših domov lani podelilo družbi Orpea, a v Železnikih predvideni lokaciji Na Kresu, ki jo je zagotovila občina, bližnji stanovalci niso naklonjeni, nakar se je poleti pokazala možnost za drugo lokacijo v neposredni bližini. Na drugi strani vodotoka Dašnica so namreč lastniki pripravljeni prodati še enkrat večje zemljišče površine 4300 kvadratnih metrov, a je ministrstvo konec novembra pobudo zavrnilo.

Lokacije doma ni mogoče spreminjati, ker je lokacija s parcelnimi številkami del ponudbe za Dom Železniki, s katero je Orpea uspela na razpisu, so pojasnili na ministrstvu. »Koncesionarju Orpea je stavbno pravico za gradnjo na konkretni lokaciji podelila Občina, Orpea pa se je na podlagi podeljene stavbne pravice prijavila na javni razpis. Umeščanje v prostor sodi v izključno pristojnost lokalnih skupnosti, zato morajo občine glede umeščanja tovrstnih objektov sprejemati ustrezne odločitve, ki omogočajo realizacijo projektov,« so razložili. Na ministrstvu tako menijo, da kljub nasprotovanju civilne iniciative in izdaji sklepa sodišča o zaznambi postopka za določitev pripadajočega zemljišča (stanovalci Na Kresu so namreč vložili zahtevo za več funkcionalnega zemljišča okrog stolpnic) ne obstajajo objektivni razlogi za spremembo lokacije doma. Za objektivne razloge štejejo tiste razloge, na katere koncesionar ne more vplivati (npr. v postopku pridobivanja gradbenega dovoljenja) in zato ne more izpolniti odložnega pogoja, določenega v odločbi o podelitvi koncesije (zgraditi objekt) ter izvajati terminski plan za začetek opravljanje koncesijske dejavnosti, ki ga je predložil v ponudbi na javnem razpisu. Dodali so tudi, da Občina Železniki nima položaja stranke v koncesijski pogodbi, katere določila se lahko spreminjajo le na pobudo obeh podpisnikov, na ministrstvu pa takšne pobude s strani koncesionarja niso prejeli.

»Odločitev ministrstva nas je presenetila. Upali smo, da bomo dom lahko gradili na sosednjem bolj primernem zemljišču, ki ga je lastnik sedaj pripravljen prodati,« pravi župan Anton Luznar in dodaja, da jih je presenetil tudi očitek, da pobude niso prejeli s strani koncesionarja. Konec avgusta so namreč na sestanku na ministrstvu, kamor jih je spremljal tudi predstavnik koncesionarja, dobili navodilo, naj občina odda še pismeno vlogo za spremembo lokacije doma. »Verjetno bo koncesionar sedaj nadaljeval s pripravo dokumentacije in vlogo za pridobitev gradbenega dovoljenja,« je dodal Luznar.

Oddajte svoj komentar

Kranj 18°

jasno
vlažnost: 27 %
veter: V, hitrost: 29 km/h

-1/18

ponedeljek

-3/18

torek

-3/19

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Hvala vsem, ki nesebično pomagate / 11:47, 6. april

Ostanite pozitivni še naprej in vse bo OK, vse naše sanje se lahko uresničijo, če imamo dovolj poguma, da jim sledimo! Naj vas vedno in povsod spremlja sreča, lp.

Kako graditi malo hidroelektrarno / 15:27, 5. april

Kakšno je stanje na tem področju sedaj 2020? So bile kakšne spremembe?Bi lahko kakšen raziskovalni novinar vzel gradnjo malih hidro elektrar...

Upokojenci lahko kupujejo eno uro več na dan / 18:53, 4. april

Po medijih opažam, da precej občin zastonj razdeljuje zaščitne maske gospodinjstvom. Med njimi Kranja ni. Je pa prišla po pošti tiskana barv...

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 14:36, 4. april

Ko bo obstajala politika, ki bo za vse državljane enakopravna, bo konec sveta. Ker je to nemogoče.

Življenje v domači občini / 13:45, 4. april

Omejitev gibanja v domači občini je super, končno mav gmaha pred žabarji !

Življenje v domači občini / 12:12, 4. april

Bravo!
Treba se je prilagajat ( biti discipliniran) in ohranit optimizem.
Gospa Jasna, super !

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 09:07, 4. april

Zelo vas peče, ker vi niste na oblasti. Še bolj vas pa peče, ker trenutna vlada dobro obvladuje situacijo. Zato ji je treba metati polena pod noge.