Požar v Ekolu je okoli 135 gasilcev pogasilo v dveh urah. / Foto: Simon Šubic

Po požaru zaskrbljenost prebivalcev

Po ponedeljkovem požaru so v Civilni iniciativi za zeleno Stražišče ponovno pozvali k izselitvi podjetja za predelavo nevarnih odpadkov Ekol iz industrijske cone Laze.

Kranj – V podjetju Ekol v industrijski coni Laze v Stra­žišču je v ponedeljek zvečer zagorelo v enem od zabojnikov za industrijske odpadke, ogenj pa se je razširil še na sosednja zabojnika in parkirano tovorno vozilo, plastične zbiralnike in del nadstreška. Poškodovanih ni bilo.

Ker gre za podjetje za predelavo nevarnih odpadkov, se je takoj pojavilo vprašanje, kako so posledice požara vplivale na okolje. Prve meritve, ki jih je opravil ekološki laboratorij ELME, so pokazale, da na kraju v ozračju in vodi ni nevarnih snovi, a predstavnik Civilne iniciative za zeleno Stražišče Marko Špolad opozarja, da bo treba počakati na prave meritve oziroma analizo vode, saj se na tem območju gasilske odpadne vode izlivajo v bližnji potok, ki se zliva v Žabnico, ta pa je ključna za podtalnico, ki oskrbuje škofjeloško in tudi ljubljansko območje. Ob tem je vnovič pozval k selitvi Ekola iz Laz ter k celoviti ureditvi cestne in komunalne infrastrukture v industrijski coni. Kranjski župan Matjaž Rakovec pa je pojasnil, da ne občina ne podjetniki, ki v coni delujejo, nimajo denarja za selitev, občina pa rešitev vidi v gradnji ustrezne komunalne infrastrukture.

Požar v Ekolu je gasilo okoli 135 poklicnih in prostovoljnih gasilcev iz osmih društev. Gasilci so bili o nastanku požara ob 18.30 obveščeni preko avtomatskega javljalnika, je razložil poveljnik Gasilske reševalne službe Kranj Andraž Šifrer. Ob njihovem prihodu je bil požar že popolnoma razvit. »Požar je bil v približno dveh urah pogašen, nato smo začeli razkopavati in iskati posamezna žarišča. Intervencijo smo v tem smislu končali okoli 23. ure, čez noč pa je tam ostala še požarna straža,« je razložil. Ob tem je poudaril, da so gasilci zaradi sistema avtomatskega javljanja požarov v Ekolu, ki je neposredno povezan z gasilsko službo, lahko intervenirali pravočasno, preden bi se požar lahko razširil na ostale prostore. K učinkovitejši intervenciji je pripomogla tudi regijska vaja, ki so jo v Ekolu izvedli maja letos, je dodal.

Po ugotovitvah policije so bili industrijski odpadki v zabojnik, kjer je zagorelo, preloženi v ponedeljek dopoldan. Kriminalisti so izključili možnost, da bi bil požar podtaknjen. Na kraju pa so zavarovali posamezne vzorce materiala, ki bodo predmet nadaljnjih preiskav.

Ekol: za varnost poskrbljeno

V podjetju Ekol, ki je normalno delovalo že naslednji dan, so pojasnili, da je v požaru nastalo za štirideset tisoč evrov škode. Zagorelo je pod nadstreškom v zabojniku z mešanimi industrijskimi odpadki, ki so bili pripravljeni za nadaljnjo oddajo v končno obdelavo k pooblaščenim obdelovalcem odpadkov v tujino. V kovinskem zabojniku, v katerem so bile trdne frakcije, kot so odpadna plastična embalaža, naoljene krpe, odpadno olje in zračni filtri ter drugi odpadki, je prišlo do samovžiga. Kot so poudarili, so pri gašenju uporabili vodo in bio razgradljivo peno, kranjski gasilci pa so namestili lovilne pregrade in pivnike za preprečitev morebitnega onesnaženja zaradi požarne vode.

Na objektu so že od leta 2017 nameščeni sistemi za avtomatsko javljanje požara, ki ob prvi zaznavi dima takoj alarmira gasilce, ki so v Laze prispeli v petih minutah. Požar je bil omejen na površino manj kot sto kvadratnih metrov in se zaradi hitre intervencije ni širil, so povedali. Ekolova zunanja sodelavka Tina Zupančič je poudarila, da se v Ekolu ne more zgoditi podobno, kot se je v Kemisu, saj gre za različna obrata z različnimi vrstami obdelav odpadkov, pri čemer Ekol le sortira odpadke za odvoz v sežigalnico v tujino in jih ne obdeluje kemično. Različne so tudi količine odpadkov. Za varnost je poskrbljeno maksimalno, saj je podjetje namestilo optične, dimne, plamenske in termične javljalnike z direktno povezavo na kranjsko poklicno gasilsko enoto, je dodala.

Pozivi k selitvi Ekola

Sosede Ekola in ostale prebivalce Stražišča še vedno skrbi morebitno onesnaženje okolja zaradi požara, zato čakajo na rezultate dodatnih meritev, je povedal Marko Špolad iz Civilne iniciative za zeleno Stražišče. »Vso to grozo, ki se je zgodila v ponedeljek zvečer, bi lahko preprečili, če bi ljudi, ki živimo okoli, obravnavali drugače, ne pa kot neracionalen faktor, kot so nas v kranjski lokalni politiki imenovali v prejšnjih mandatih,« je dejal in opozoril, da se kljub okoljski škodi na območju cone postopki na inšpekcijah vlečejo predolgo. V civilni iniciativi se bojijo, da bo prišlo do ekološke katastrofe v Ekolu, ki ima dovoljenje za predelavo 70 ton nevarnih odpadkov dnevno, zato znova pozivajo k selitvi podjetja iz Laz na lokacijo, ki bo primerna za tako dejavnost. »Za to se bomo borili, dokler se bomo lahko,« je poudaril Špolad, ki stavi predvsem na pravno pot, pri čemer pa ne izključuje niti drugačnih korakov.

Ekolova lega na hribu je po Špoladovem mnenju povsem neprimerna, saj se vse gasilske odpadne vode stekajo v bližnji potok, ki se zliva v Žabnico, ta pa je ključna za podtalnico za oskrbovanje škofjeloškega in ljubljanskega območja. »Cona je nastala na območju, ki za to ni primerno. To je izvirni greh,« je poudaril. Opozoril je, da sta civilna iniciativa in okoljevarstvena organizacija Alpe Adria Green že dokazali okoljsko škodo in izginjanje avtohtonih živalskih vrst na tem območju. V civilni iniciativi so tudi kritični do rešitev, ki jih ponuja Mestna občina Kranj, ker da so le delne in kratkopotezne. »Nobena infrastruktura ni primerna za predelavo odpadkov ali denimo taljenje aluminija in v neposredni bližini za peko krofov,« je dejal Špolad in se zavzel za celovito ureditev cestne inkomunalne infrastrukture v coni, vključno z urejeno kanalizacijo od izvora do izliva.

Občina ima zvezane roke

»Sreča v nesreči je, da je bil požar, zahvaljujoč odzivnosti in usposobljenosti vseh intervencijskih služb civilne zaščite MO Kranj, hitro pogašen in ni posledic za okolje,« je povedal kranjski župan Matjaž Rakovec. Iz občine so sicer sporočili, da je v zvezi z industrijsko cono Laze »sporen le iztok z vidika, da podjetje Ekol spušča strupene odplake in da se to kaže na potoku«, zato rešitev vidijo v gradnji ustrezne komunalne infrastrukture. »Ta bi bila že zgrajena, a ima kranjska občina ravno zaradi sproženega upravnega spora s strani organizacije Alpe Adria Green, ki v svoje okrilje jemlje tudi Civilno iniciativo za zeleno Stražišče, zvezane roke,« so poudarili. Sredstva za gradnjo so bila zagotovljena tako v lanskem kot tudi letošnjem proračunu, prav tako so zagotovljena v proračunu 2020. Za začetek gradnje pa potrebujejo pravnomočno gradbeno dovoljenje, so navedli.

Na občini še poudarjajo, da so prisluhnili želji civilne iniciative, da bi pokrili stroške analize vzorcev iz vodotoka v bližini, vendar te možnosti predstavniki iniciative še niso uporabili. Prav tako so na več lokacijah, tudi v Lazah, začasno namestili merilnike temperature, vlažnosti, prašnih delcev in ostalih kemijskih elementov v ozračju. »Meritve so pokazale občasno manjše preseganje mejnih vrednosti posameznih merjenih parametrov, kar je bilo ocenjeno kot posledica prometa in kurilnih naprav. Rezultati niso pokazali povezave s proizvodno dejavnostjo poslovnih subjektov v coni,« poudarjajo. Cona Laze je tudi pod stalnim inšpekcijskim nadzorom, so dodali.

Na okoljskem ministrstvu so pojasnili, da so v sklopu celovitega pregleda okoljevarstvenih dovoljenj 15. januarja izvedli inšpekcijski pregled tudi v Ekolu. Ugotovili so nepravilnosti in podjetju izdali odločbo, da mora začeti voditi obratovalni dnevnik in dopolniti izdelani poslovnik. Ekol je ukrep izvedel v roku. Inšpektorji so Ekolu izdali tudi odločbo o prekršku, ker za leto 2017 ni izdelal poročila o obratovalnem monitoringu odpadnih vod in ga v roku posredoval na agencijo za okolje. Drugih nepravilnosti v Lazah niso ugotovili.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

oblačno
vlažnost: 98 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

9/12

ponedeljek

3/5

torek

1/11

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

IZLETI / Kranj, 21. april 2021

Planinarjenje po Lastovem

 

 
 

 

 
 
 

Muke z vodo / 21:49, 11. april

Upam, da je ta novica zapoznela prvoaprilska šala.

Muke z vodo / 17:14, 11. april

Karavanke pa polne vode ja..presežena dovoljena vrednost sulfatov? Verjetno res, a ko bo gradnja zaključena bi se to dalo nekako urediti.. V...

Še letos novi trgovski center / 15:36, 11. april

Najbolj smešne so zahteve občine po zelenih površinah in zeleni strehi; sosednje stavbe so dolgočasne industrijske hale in parkirišča, kjer ...

Še letos novi trgovski center / 10:54, 11. april

Bolje bi bilo, če bi zgradili kako novo tovarno, ki bi prinašala dodano vrednost. Trgovin je že zdaj preveč.

Še letos novi trgovski center / 10:22, 11. april

To rabmo ja, vsaka vas svoj trgovski center..

Kudić meni, da je bil oškodovan / 10:21, 11. april

Jao, mutibarić ...

Opozicija vložila ustavno obtožbo premierja Janše / 13:16, 9. april

Politkomisar na sliki ima gromozansko srečo, da lahko pustoši po državi predvsem zaradi nesposobne in kilave opozicije !