Komunalne storitve bodo dražje

Občinski svet v Škofji Loki je sprejel sklepe o cenah komunalnih storitev. Dražje bodo vse, razen oskrbe s pitno vodo.

Škofja Loka – Cene storitev gospodarskih javnih služb varstva okolja bodo spremenjene s 1. januarjem 2020. Gre za oskrbo s pitno vodo, odvajanje in čiščenje odpadnih in padavinskih voda, ravnanje s komunalnimi odpadki, 24-urno pogrebno službo in pokopališko dejavnost v občini. Svetnikom je elaborate, ki vsi razen oskrbe s pitno vodo višajo dosedanje cene, predstavilo več služb. Zasebno podjetje Loška komunala, s katero je občina še za leto dni podaljšala koncesijo, preden začne v občini delovati javno podjetje, je predstavilo cene za oskrbo z vodo, za odvajanje in čiščenje odpadnih voda in zbiranja določenih vrst odpadkov. Predstavnik koncesionarja Saubermacherja je pojasnjeval nove cene obdelave določenih vrst komunalnih odpadkov in odlaganja preostankov predelave ali odstranjevanja komunalnih odpadkov. Štiriindvajseturno pogrebno službo in pokopališko dejavnost pa odslej v občini Škofja Loka opravlja novi koncesionar, podjetje Akris, ki je prav tako predlagalo cene teh storitev.

Z novim letom bo nižja le cena oskrbe s pitno vodo (za 2,37 odstotka), vse ostalo pa dražje. Pri odvajanju in čiščenju odpadne vode, ki bo za povprečno gospodinjstvo s porabo 18 m3 vode in vodomerom DN20 po oceni pomenilo 14-odstotno zvišanje cene na položnici, pojasnjujejo, da so razlogi za podražitev višja omrežnina in stroški obratovanja, zaradi novih uporabnikov je dražje tudi obratovanje čistilne naprave v Retečah. Zaradi tega se povečuje tudi cena odvoza dehidriranega blata z grabelj, češ da je negotova končna destinacija tega stranskega produkta čistilnih naprav. Pri zbiranju določenih vrst komunalnih odpadkov, zlasti bioloških, je predlagana za 15 odstotkov višja cena, prav tako na račun višjih stroškov. Pri odpadkih, ki jih odvaža Saubermacher in jih odlaga na deponijo v Slovenski Bistrici, pa visok odstotek povečanja utemeljujejo z višjimi cenami goriva, rastjo stroškov dela in cestnin, reciklaža se je zmanjšala za 75 odstotkov in zaostrili so se pogoji končnega prevzema. Poleg tega zadnja leta cene niso bile usklajene z rastjo, kar je pripeljalo do rezultata, ki po elaboratu pomeni za 95 odstotkov višjo predlagano predračunsko ceno.

Svetniki so, čeprav neradi, devetim sklepom iz predloženih elaboratov pritrdili. Ob tem ugotavljajo, da gre za področje, ki je regulirano tako, da občine nanj nimajo prav velikega vpliva.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

delno oblačno
vlažnost: 40 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

-1/15

sobota

-2/16

nedelja

-1/18

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

IZLETI / Kranj, 4. april 2020

V Krko na Dan odprtih vrat

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Življenje v domači občini / 12:12, 4. april

Bravo!
Treba se je prilagajat ( biti discipliniran) in ohranit optimizem.
Gospa Jasna, super !

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 09:07, 4. april

Zelo vas peče, ker vi niste na oblasti. Še bolj vas pa peče, ker trenutna vlada dobro obvladuje situacijo. Zato ji je treba metati polena pod noge.

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 13:30, 3. april

Kritika svetnika iz stranke SD. Brez komentarja.

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 11:15, 3. april

Primož, če se bo zgodilo to, kar je predstavljeno v videu, noben, še tako odličen zapis ne bo pomagal:

https://www.youtube.com/watch?v=cd21tmvCP0o

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 10:04, 3. april

Odličen zapis, bravo !

Domovi za starejše žarišča okužb / 10:02, 3. april

Zakaj se jih ne loči in osami po domovih? Se jih preseli v prazne hotele? Malomarnost, da ji ni para ! Celo dvomim že v to, da so tako nesposobni..

Virus ustavil gradnjo druge cevi / 09:59, 3. april

Zna se zgodit to kar napoveduje župan Račič, če ne zaženemo gospodarstva bo tale covid-19 navaden pichkin dim v primerjavi s tem kar sledi.....