Pojavi se tudi izpuščaj na koži, ki traja do sedem dni. Bolniki so ob nastajanju izpuščaja močno prizadeti in imajo visoko vročino. / Vir: WWW.Health Care for the Earth.

Ošpice ne pojenjajo

Ta teden še šest novih primerov ošpic v Zdravstvenem domu Škofja Loka, dva v Kranju. V ZD Škofja Loka ugotavljajo, da obiskovalci oziroma bolniki pri njih v veliki večini upoštevajo nujne preventivne ukrepe.

Škofja Loka, Kranj – V Zdravstvenem domu (ZD) Škofja Loka so zaradi pojava ošpic uvedli še dodatne preventivne ukrepe. Od srede imajo odprt samo en vhod v stavbo zdravstvenega doma, kjer poteka triaža. Kot je pojasnil direktor ZD Škofja Loka Aleksander Stepanović, njihovi zaposleni vsakega obiskovalca oziroma bolnika povprašajo, ali ima simptome ošpic in ali je bil morebiti v stiku z obolelim za ošpicami. Prvi znaki obolenja so povišana telesna temperatura (38 stopinj Celzija ali več) in zlivajoč značilen izpuščaj (rdečkast izpuščaj, ki je dvignjen nad nivo kože), ki ju lahko spremljajo vnetje očesnih veznic, nahod, kašelj. Tudi sicer za vse zdravstvene ustanove velja, da če posumite na ošpice, ne vstopajte v stavbo, ker s tem tvegate prenos te zelo nalezljive bolezni še na druge bolnike, ampak o sumu na bolezen po telefonu takoj obvestite izbranega osebnega ali dežurnega zdravnika, ki vam bo dal ustrezne napotke. Bolniki s sumom na ošpice so obravnavani ločeno, v ZD Škofja Loka so za namen izolirnice uredili reševalno vozilo, v ZD Kranj imajo za te bolnike ločen vhod. Tak ukrep je nujno potreben za zagotovitev pogojev za obravnavo drugih bolnikov, saj je ob vstopu bolnika z ošpicami v stavbo to treba zapreti in zračiti vsaj dve uri. Direktor Stepanović ugotavlja, da obiskovalci oziroma bolniki ZD Škofja Loka v večini primerov upoštevajo preventivne ukrepe.

Zdravila za ošpice ni, najučinkovitejše proti bolezni je cepljenje z dvema odmerkoma cepiva, ki ga priporočajo vsem, ki še niso bili cepljeni. V ZD Škofja Loka, kjer so se prvi primeri ošpic pojavili v drugi polovici novembra, so samo na začetku tega tedna potrdili pet novih primerov pri odraslih in v sredo še en primer pri otroku. Danes, v četrtek, 19. decembra, bodo na podlagi laboratorijskih izvidov izvedeli, ali so potrjeni še trije novi sumi na ošpice. Kot smo že poročali, so prvi primer na začetku tedna potrdili tudi v ZD Kranj. Direktorica ZD Kranj Lili Gantar Žura je pojasnila, da je odrasli bolnik dvakrat obiskal zdravstveni dom, kjer so ga obravnavali zaradi drugih težav (tipične klinične slike za ošpice pri njem namreč niso zaznali) in so ga napotili naprej na kliniko ORL UKC Ljubljana. Osebe, ki so bile v stiku z obolelim v ZD Kranj in na kliniki ORL, kjer so bile kasneje ošpice potrjene, bodo o tem obveščene. Še en primer so včeraj potrdili v ZD Kranj. »Ta bolnik ni hodil v ZD, njegova žena je medicinska sestra in je takoj posumila na ošpice. Patronažna sestra mu je že na domu vzela kužnine,« je pojasnila Lili Gantar Žura. Do zdaj so imeli v ZD Kranj sedem sumov na ošpice, in kot že rečeno – dva sta bila potrjena.

Letos je bilo do včeraj, 18. decembra, po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje v Sloveniji potrjenih 39 primerov ošpic pri naših prebivalcih in dva pri tujcih.

Oddajte svoj komentar

Kranj 7°

zmerno oblačno
vlažnost: 61 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-1/16

sobota

-2/16

nedelja

0/19

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

IZLETI / Kranj, 4. april 2020

V Krko na Dan odprtih vrat

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 13:30, 3. april

Kritika svetnika iz stranke SD. Brez komentarja.

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 11:15, 3. april

Primož, če se bo zgodilo to, kar je predstavljeno v videu, noben, še tako odličen zapis ne bo pomagal:

https://www.youtube.com/watch?v=cd21tmvCP0o

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 10:04, 3. april

Odličen zapis, bravo !

Domovi za starejše žarišča okužb / 10:02, 3. april

Zakaj se jih ne loči in osami po domovih? Se jih preseli v prazne hotele? Malomarnost, da ji ni para ! Celo dvomim že v to, da so tako nesposobni..

Virus ustavil gradnjo druge cevi / 09:59, 3. april

Zna se zgodit to kar napoveduje župan Račič, če ne zaženemo gospodarstva bo tale covid-19 navaden pichkin dim v primerjavi s tem kar sledi.....

Večja zbiranja in igranje nogometa v Završnici / 17:18, 2. april

Jeseničanom težko razložiš kaj je karantena.

Bitka s covidom-19 se bije v domovih za starejše / 09:20, 1. april

Stanovalce domov naj naselijo v prazne hotele kar naj plača država. Tako bodo uvedli manjšo koncetracijo ljudi in pomagali SLO turizmu.