Grad Podvin, po drugi svetovni vojni hotel s protokolarnim statusom, že dolgo propada. V zadnjih desetletjih je propadlo že nekaj načrtov oživitve. Tokrat investitorji želijo skupaj z obnovo starega dvorca uresničiti tudi gradnjo apartmajev kot del podvinskega kompleksa. / Foto: Tina Dokl

Obnovili bi grad in zgradili apartmaje

Slovenska podružnica podjetja Elements Capital Partners je od dosedanjega lastnika Zavarovalnice Triglav kupila posestvo Podvin, kjer želijo propadajoči dvorec spremeniti v butični hotel, zraven pa zgraditi še sedemdeset apartmajskih enot.

Radovljica – A ker je v skladu z veljavnim prostorskim redom Občine Radovljica na območju dopustna le obnova gradu ter gradnja podzem­nih garaž, umeščanje novih objektov pa ne, je lastnik oziroma investitor pripravil predlog sprememb, ki bi mu omogočale izvedbo te ambiciozne investicije.

Kot je tako v torek zbranim na javnem posvetu na Občini Radovljica pojasnil Saša Remec, želi slovenska podružnica podjetja Elements Capital Partners opuščeni kompleks gradu prenoviti. Obstoječe poslopje nameravajo preurediti v butični hotel z desetimi do 15 sobami, v sklopu posestva pa zgraditi tudi dodatne objekte. Na jugozahodni strani območja bi tako uredili še šestdeset do sedemdeset turističnih apartmajev ter podzemne parkirne garaže s prostori za spremljevalne programe, kot je na primer manjši velnes, v okviru katerega je predviden tudi zimski vrt z zunanjim bazenom, in servisne prostore.

Kot so prepričani investitorji, so prav trenutno določena izhodišča za urejanje območja ter posledično manjša dopustna kapaciteta območja eden izmed glavnih razlogov, da se v obstoječih objektih na lokaciji doslej ni razvila in obdržala nobena dejavnost. Remec je ob tem poudaril, da gre za zdaj zgolj za prve idejne projekte, ki jih bodo še prilagajali, vse predvidene posege v sklopu ureditve posestva pa imajo namen izvajati v sodelovanju s pristojnim zavodom za varstvo kulturne dediščine, je še zagotovil.

Na predstavitvi prisotni prebivalci Mošenj so sicer pozdravili načrtovano obnovo propadajočega gradiča, a obenem poudarili, da dodatnih sedemdeset apartmajev pomeni tudi okoli dvesto do tristo ljudi, ki bodo lahko obremenjujoče vplivali na tako majhno in občutljivo lokalno skupnost, kot je vas Mošnje.

Direktorica radovljiškega zavoda za turizem Nataša Mikelj pa je opozorila, da se načrtovani projekt ne sklada z usmeritvijo radovljiškega turizma v smeri butičnega, zelenega in trajnostnega. »V destinaciji se nam v zadnjih letih povečuje število sobodajalcev, imamo majhne družinske hotele, zaradi česar lahko razvijamo turizem, kakršnega želimo. Nočemo množičnega turizma, želimo razvijati turizem, ki bo tu deloval še čez deset, dvajset ali petdeset let. Zato seveda zelo podpiramo obnovo gradu Podvin na način, da dobimo novo butično nastanitev. Apartmajskega naselja pa v destinaciji Radovljica ne potrebujemo.«

Remcu se sedemdeset apartmajev po drugi strani ne zdi veliko, prav tako zagotavlja, da jih ne bi prodajali ali oddajali za tako imenovane vikend kapacitete, temveč načrtujejo, bi delovali kot zunanje enote osrednjega hotela. Je pa omenil ekonomijo investicije, ki pogojuje določeno kritično maso ljudi, ki je potrebna, da se ta upraviči. Grajsko poslopje je namreč tako uničeno, da bodo za njegovo obnovo po sodobnih standardih potrebna zelo velika vlaganja, je povedal. Tudi zato so se odkupa kompleksa lotili s tako imenovanimi odložnimi pogoji, kar pomeni, da nakupa, če za svoj projekt ne bodo mogli pridobiti ustreznega gradbenega dovoljenja, ne bodo dokončno izpeljali.

Oddajte svoj komentar

Kranj 3°

pretežno jasno
vlažnost: 82 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-1/16

sobota

-2/16

nedelja

0/19

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

IZLETI / Kranj, 4. april 2020

V Krko na Dan odprtih vrat

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 13:30, 3. april

Kritika svetnika iz stranke SD. Brez komentarja.

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 11:15, 3. april

Primož, če se bo zgodilo to, kar je predstavljeno v videu, noben, še tako odličen zapis ne bo pomagal:

https://www.youtube.com/watch?v=cd21tmvCP0o

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 10:04, 3. april

Odličen zapis, bravo !

Domovi za starejše žarišča okužb / 10:02, 3. april

Zakaj se jih ne loči in osami po domovih? Se jih preseli v prazne hotele? Malomarnost, da ji ni para ! Celo dvomim že v to, da so tako nesposobni..

Virus ustavil gradnjo druge cevi / 09:59, 3. april

Zna se zgodit to kar napoveduje župan Račič, če ne zaženemo gospodarstva bo tale covid-19 navaden pichkin dim v primerjavi s tem kar sledi.....

Večja zbiranja in igranje nogometa v Završnici / 17:18, 2. april

Jeseničanom težko razložiš kaj je karantena.

Bitka s covidom-19 se bije v domovih za starejše / 09:20, 1. april

Stanovalce domov naj naselijo v prazne hotele kar naj plača država. Tako bodo uvedli manjšo koncetracijo ljudi in pomagali SLO turizmu.