Zbrani na odprtju razstave ob jubileju srečanj na Sv. Jakobu, ki je potekalo v Knjižnici Medvode (od leve): Janez Šušteršič iz Organizacijskega odbora Sv. Jakob 1990, Alojz Kovšca, predsednik Državnega sveta RS, Lojze Peterle, prvi predsednik slovenske vlade, Janez Dular, minister v prvi slovenski vladi, in Nejc Smole, župan Medvod / Foto: Peter Košenina

Trideset slovesnih srečanj na Sv. Jakobu

V Knjižnici Medvode so odprli fotografsko razstavo ob tridesetletnici slovesnih srečevanj na Svetem Jakobu. Prvo srečanje je bilo že na dan razglasitve izidov plebiscita, trideseto bo ta četrtek.

Slovesnost na Sv. Jakobu bo potekala tudi letos, tradicionalno 26. decembra. Začela se bo ob 18. uri s sv. mašo, nadaljevala pa ob 19. uri pred cerkvijo z osrednjo občinsko prireditvijo v počastitev dneva samostojnosti in enotnosti. Slavnostni govornik bo Alojz Kovšca, predsednik Državnega sveta Republike Slovenije, pozdravni nagovor bo imel Nejc Smole, župan Občine Medvode, potekal pa bo tudi kulturni program.

Medvode – Na Sv. Jakobu v medvoški občini se bo ta četrtek ob 18. uri nadaljevala tradicija srečevanj ob dnevu samostojnosti in enotnosti – že tridesetič. Pri tamkajšnji cerkvici so 23. decembra leta 1990 številni pričakali rezultate plebiscita, malo po polnoči pa se jim je pridružila večina ministrov prve demokratično izvoljene slovenske vlade na čelu s predsednikom Lojzetom Peterletom. Od takrat naprej se domoljubi na Sv. Jakobu srečujejo vsako leto. Gre torej za praznovanje v počastitev dneva samostojnosti in enotnosti, ki ima najdaljšo tradicijo.

Obletnico slovesnosti so letos obeležili s posebno razstavo z naslovom Trideset slovesnih srečanj na Sv. Jakobu, ki bo še do 3. januarja na ogled v Knjižnici Medvode. Skozi fotografije je prikazana zgodovina srečanj, ki so, kot poudarjajo organizatorji, postavljena nad dnevno politiko, v smer dialoga, povezovanja in sodelovanja vseh ljudi dobre volje. Gre za pravo praznovanje državljanov, ki se vsako leto 26. decembra, ne glede na vreme, podajo na ta razglednik nad Medvodami. Fotografije za razstavo so prispevali trije fotografi: Igor Modic iz Foto agencije Bobo, ki je bil na prvem srečanju, in Iztok Pipan ter Peter Košenina, ki je tudi sodelavec Gorenjskega glasa, s fotografijami iz kasnejših let. Njihove fotografije so dokumenti časa, s katerimi so skušali na čim bolj iskren in objektiven način prikazati dogajanje na Sv. Jakobu. Ostale bodo del zgodovinskega spomina.

Na odprtju razstave so zbrane nagovorili Alojz Kovšca, predsednik Državnega sveta Republike Slovenije, Nejc Smole, župan Občine Medvode, Janez Šušteršič iz Organizacijskega odbora Sv. Jakob 1990, Lojze Peterle, predsednik prve slovenske vlade, Igor Podbrežnik, direktor Knjižnice Medvode, v imenu avtorjev fotografij pa Iztok Pipan. V kulturnem programu so sodelovali Tone Kuntner, Ana Lucija Jezeršek ob spremljavi Jana Podjeda in Moški pevski zbor Preska, povezovala pa ga je Anica Horvat.

Oddajte svoj komentar

Kranj 21°

delno oblačno
vlažnost: 50 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

12/24

nedelja

8/23

ponedeljek

10/24

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Gorenjska, 12. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

OBVESTILA / Gorenjska, 13. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

OBVESTILA / Gorenjska, 14. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Kranj, Cerkje, 14. julij 2020

Kolesarska izleta

FILM / Jesenice, 14. julij 2020

Pavarotti

IZLETI / Kranj, 15. julij 2020

Izlet v neznano in kopalni dan

OBVESTILA / Gorenjska, 15. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

OBVESTILA / Gorenjska, 16. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

 

 
 

 

 
 
 

Krvavi Kongo / 22:57, 11. julij

Točno tako Leopold ni bil nikoli v Kongu, Hitler ni bil nikoli v taborišču, Tito ni bil nikoli na Golem Otoku, a ljudje so umirali kot po...

Ohranjajo vleko ploha / 22:43, 11. julij

Do pred kratkim je živel v Kranju in so bili vsi ostali Slovenci za njega Neslovenci primorci so bili Italijani, Štajerci Turki, Dolenci pa ...

Ohranjajo vleko ploha / 22:37, 11. julij

Imam nažalost švagerja, pameten da kar po šivih poka, v življenju pa mu ni uspelo popolnoma, nič sovraži vse kar ni Gorensko in Srbsko tipičen Šovinist

Ohranjajo vleko ploha / 22:33, 11. julij

Ja gdo? katera Gorenka, pa še hoče Gorenca za Moža?
Če prav nič ne znajo so najbol pametni, dopoldan sovražijo sami sebe popoldan pa celi svet.

Vlada omejila zbiranje na deset oseb / 16:12, 10. julij

"Ve kdo, da je kaka cerkev fraj 30. Julija?"
---------------------------
V Srbiji v samostanu Studenica imaju fraj. Ne vem pa če imajo žar.
Če ostaneš dol, ti ga jaz kupim.
Ajd.

V četrtek sedemnajst novih okužb / 15:27, 10. julij

Kdo bo skrbel za naše zdravje, če zboli vladni govorec Jelko ?

Vlada omejila zbiranje na deset oseb / 10:33, 10. julij

Cerkev Sv. Metoda in Cirila v LJ ponuja celotno ponudbo od žara do trubaćev. Gospod 20% pride civilno poročit v park pred cerkvijo.