Zaskrbljeni so zaradi nevarnih odpadkov

V Škofji Loki so leta 2017 izdelali prvi register podjetij, ki ravnajo z nevarnimi kemikalijami. Oktobra letos pa so poslali podjetjem nov vprašalnik, da bi dobili podrobnejše podatke o nevarnih kemikalijah in o pripravljenosti podjetij na morebitna razlitja ali požar.

Škofja Loka – Vprašalnik so znova poslali 25 podjetjem, ki so že bila v registru, takrat pa so bila na lestvici od 5 do 1 ocenjena z oceno 3, je na decembrski seji poročala Tatjana Bernik z občinskega oddelka za okolje. Od teh se sedem podjetij ni odzvalo. Posebno pozornost je poročilo namenilo podjetju Ekologija, ki predeluje nevarne odpadke, prav tako so o njem pred sejo občinskega sveta razpravljali v odboru za urejanje prostora, varstvo okolja in prenovo. Člani so menili, da je še vedno vprašljivo uporabno dovoljenje iz leta 2011, ki ga je izdala pristojna upravna enota brez soglasja ARSO (molk organa). Nezadovoljni so bili tudi z vsebino zadnjega odgovora te agencije. V Škofji Loki so zaskrbljeni tudi zaradi pogostega pojavljanja požarov v obratih za predelavo in skladiščenje nevarnih odpadkov in in s tem ogrožanja okolja in prebivalca. Še zelo svež dogodek je nedavni požar v podjetju Ekol v Lazah v Stražišču.

Tudi občinski svetniki so v razpravi največ pozornosti namenili podjetju Ekologija, na katero se je nanašalo tudi največ predlaganih sklepov. Svetniki so zahtevali, naj se podjetja, ki niso odgovorila na vprašalnik, ponovno pozovejo k poročanju. Naklonjeni so bili tudi predlogu, naj se z njimi skliče delovno srečanje in na njem ugotovi stanje ravnanja z nevarnimi odpadki. Podjetje Ekologija pozivajo, naj se opredelijo do ugotovitev v nadgradnji registra podjetij, ki v občini ravnajo z nevarnimi odpadki, in se izjasnijo glede statusa SEVESO obrata. Od podjetij, ki bi morala imeti izdelan načrt zaščite in reševanja, pa ga nimajo, zahtevajo, da ga izdelajo. Občina pa naj izdela skupen načrt zaščite in reševanja, ki bo temeljni dokument, usklajen z vsemi podjetji, ki so bodisi SEVESO zavezanci ali pa je smiselno, da se vanj vključijo. Vsa podjetja ne glede na vrsto dejavnosti, ki poslujejo na območju istih požarnih sektorjev, naj se z vidika zagotavljanja varstva pred požari obravnavajo kot celota, za celotno območje pa je treba izdelati celoten dokument kriznega ukrepanja in zagotoviti ustrezno usposobljenost odgovornih oseb iz vseh podjetij na tem območju. Takšni primeri so denimo na območju Gorenjske predilnice ali Jelovice, kjer zdaj deluje več podjetij. Odbor za varstvo okolja pa je predlagal še dodatna sklepa, povezana s podjetjem Ekologija, in sicer naj o problematiki tega podjetja obvestijo ministrstvo za okolje in ga zaradi večjega pojava požarov in ekoloških nesreč v obratih za obdelavo in skladiščenje nevarnih odpadkov pozovejo k ukrepanju. Občinski upravi pa nalagajo, naj v roku vloži pritožbo na zadnjo prejeto odločbo o izdaji okoljevarstvenega dovoljenja v podjetju Ekologija.

Oddajte svoj komentar

Kranj 14°

zmerno oblačno
vlažnost: 40 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

-1/15

sobota

-2/16

nedelja

-1/18

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

IZLETI / Kranj, 4. april 2020

V Krko na Dan odprtih vrat

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Življenje v domači občini / 12:12, 4. april

Bravo!
Treba se je prilagajat ( biti discipliniran) in ohranit optimizem.
Gospa Jasna, super !

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 09:07, 4. april

Zelo vas peče, ker vi niste na oblasti. Še bolj vas pa peče, ker trenutna vlada dobro obvladuje situacijo. Zato ji je treba metati polena pod noge.

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 13:30, 3. april

Kritika svetnika iz stranke SD. Brez komentarja.

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 11:15, 3. april

Primož, če se bo zgodilo to, kar je predstavljeno v videu, noben, še tako odličen zapis ne bo pomagal:

https://www.youtube.com/watch?v=cd21tmvCP0o

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 10:04, 3. april

Odličen zapis, bravo !

Domovi za starejše žarišča okužb / 10:02, 3. april

Zakaj se jih ne loči in osami po domovih? Se jih preseli v prazne hotele? Malomarnost, da ji ni para ! Celo dvomim že v to, da so tako nesposobni..

Virus ustavil gradnjo druge cevi / 09:59, 3. april

Zna se zgodit to kar napoveduje župan Račič, če ne zaženemo gospodarstva bo tale covid-19 navaden pichkin dim v primerjavi s tem kar sledi.....