Tudi ob proračunu o Blagneči hiši

Pred koncem leta sta sprejeta tudi oba proračuna občine Šenčur, za leti 2020 in 2021.

Šenčur – Zadnji teden pred prazniki je tudi občinski svet v Šenčurju sprejel proračun. Sprejemali so oba, za leto 2020 in 2021. Do drugega branja v mesecu dni javne obravnave ni bilo vloženega nobenega dopolnila, prišla pa je pobuda občana, da bi se desetina proračunskega denarja razdelila med krajevne in vaške skupnosti, ki bi potem o porabi samostojno odločale. Župan Ciril Kozjek na pobudo odgovarja, da krajevne in vaške skupnosti niso samostojne pravne osebe. Občina ne more odmeriti vsem enako, ko pa gre za občinske investicije, so pridobitev deležni tudi v posameznih krajih, pri tem sodelujejo tudi KS.

Medgeneracijski center že zgrajen

Precej razprave je ob proračunu spet sprožilo vprašanje nadaljevanja gradnje Blagneče hiše, o čemer so razpravljali že večkrat, objavljeno je bilo tudi v medijih, nekateri pa trdijo, da o tem ne vedo nič. V proračunu je sicer opazen znesek (več kot 600 tisoč evrov) znova namenjen Blagneči hiši, precejšen je bil tudi v preteklosti, in nekaterim se poraja dvom, ali je res tolikšne kulturno-zgodovinske vrednosti, da je vredno vanjo vložiti toliko denarja, ob tem da »živa« kultura v Šenčurju nima primernega prostora. Aleš Puhar z občinske uprave je dejal, da med tekočimi aktivnostmi o Blagneči hiši vsakokrat poročajo na občinskem svetu. »Pred 18 leti je občina ravno z namenom ohranitve kulturne dediščine po odločitvi občinskih svetnikov kupila ta objekt in se odločila za obnovo. Čakali smo na denar za izvedbo, dolgotrajno je bilo usklajevanje z Zavodom za varstvo kulturne dediščine. Z njegovim privoljenjem smo najprej na mestu starega gospodarskega poslopja zgradili nov objekt, v njem je zdaj zgrajen medgeneracijski center. Projekt je usklajen z glavnimi uporabniki (mladi, upokojenci, turistično društvo),« je preteklo odločitev o tem, zakaj obnavljati Blagnečo hišo, pojasnil Puhar.

Gradnja na starem pritličju ne bi bila varna

V soglasju z zavodom za varstvo kulturne dediščine so porušili zgornje nadstropje hiše in ga na obstoječem pritličju nameravali obnoviti natanko po nekdanji podobi. Zdaj se je izkazalo, da gradnja na starem pritličju ne bo varna, gradbeniki za to ne dajo jamstva, naprej pa potekajo pogovori z zavodom za varstvo kulturne dediščine, ali bodo dopustili tudi rušenje pritličja in gradnjo nove stavbe po posnetku stare. »Menimo, da bo objekt varen samo, če se tudi spodnji del na novo zgradi, vzorce imamo shranjene in smernice zavoda tudi. Žal nam je za zaplete, a nadaljujemo pogovore, da bomo lahko šli naprej v ustrezno izvedbo. Za to pa bomo morali dobiti spremembo gradbenega dovoljenja. Ker je na tem mestu gradbišče, se bomo še odločili, kako bomo uredili dostop do novega objekta, da ta lahko začne delovati.«

Želijo nov kulturni dom

Drži tudi, da si občina Šenčur zasluži boljši kulturni dom, kot je sedanji. Tega ne bodo obnavljali, pač pa kupujejo stavbo ob njem od zadruge, v nadaljevanju pa bodo z javnim natečajem projektirali nov kulturni dom, v katerem bo tudi knjižnica.

To je le eno od vprašanj, postavljeno v ospredje ob razpravi o proračunih. V letu 2020 bodo proračunski odhodki 14,3 milijona, v letu 2021 pa 8,8 milijona evrov. Naložb bo prihodnje leto za več kot 60 odstotkov, največ zaradi nadaljevanja gradnje komunalne infrastrukture na jugu občine, o kateri pa ni bilo med svetniki tokrat nobene besede.

Oddajte svoj komentar

Kranj 7°

jasno
vlažnost: 55 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-3/19

torek

-3/20

sreda

-2/22

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

OBVESTILA / Jesenice, 7. april 2020

Gornjesavski muzej Jesenice vabi

OBVESTILA / Kranj, 7. april 2020

V Moravske Toplice četrtega oktobra

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Hvala vsem, ki nesebično pomagate / 11:47, 6. april

Ostanite pozitivni še naprej in vse bo OK, vse naše sanje se lahko uresničijo, če imamo dovolj poguma, da jim sledimo! Naj vas vedno in povsod spremlja sreča, lp.

Kako graditi malo hidroelektrarno / 15:27, 5. april

Kakšno je stanje na tem področju sedaj 2020? So bile kakšne spremembe?Bi lahko kakšen raziskovalni novinar vzel gradnjo malih hidro elektrar...

Upokojenci lahko kupujejo eno uro več na dan / 18:53, 4. april

Po medijih opažam, da precej občin zastonj razdeljuje zaščitne maske gospodinjstvom. Med njimi Kranja ni. Je pa prišla po pošti tiskana barv...

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 14:36, 4. april

Ko bo obstajala politika, ki bo za vse državljane enakopravna, bo konec sveta. Ker je to nemogoče.

Življenje v domači občini / 13:45, 4. april

Omejitev gibanja v domači občini je super, končno mav gmaha pred žabarji !

Življenje v domači občini / 12:12, 4. april

Bravo!
Treba se je prilagajat ( biti discipliniran) in ohranit optimizem.
Gospa Jasna, super !

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 09:07, 4. april

Zelo vas peče, ker vi niste na oblasti. Še bolj vas pa peče, ker trenutna vlada dobro obvladuje situacijo. Zato ji je treba metati polena pod noge.