Tudi ob proračunu o Blagneči hiši

Pred koncem leta sta sprejeta tudi oba proračuna občine Šenčur, za leti 2020 in 2021.

Šenčur – Zadnji teden pred prazniki je tudi občinski svet v Šenčurju sprejel proračun. Sprejemali so oba, za leto 2020 in 2021. Do drugega branja v mesecu dni javne obravnave ni bilo vloženega nobenega dopolnila, prišla pa je pobuda občana, da bi se desetina proračunskega denarja razdelila med krajevne in vaške skupnosti, ki bi potem o porabi samostojno odločale. Župan Ciril Kozjek na pobudo odgovarja, da krajevne in vaške skupnosti niso samostojne pravne osebe. Občina ne more odmeriti vsem enako, ko pa gre za občinske investicije, so pridobitev deležni tudi v posameznih krajih, pri tem sodelujejo tudi KS.

Medgeneracijski center že zgrajen

Precej razprave je ob proračunu spet sprožilo vprašanje nadaljevanja gradnje Blagneče hiše, o čemer so razpravljali že večkrat, objavljeno je bilo tudi v medijih, nekateri pa trdijo, da o tem ne vedo nič. V proračunu je sicer opazen znesek (več kot 600 tisoč evrov) znova namenjen Blagneči hiši, precejšen je bil tudi v preteklosti, in nekaterim se poraja dvom, ali je res tolikšne kulturno-zgodovinske vrednosti, da je vredno vanjo vložiti toliko denarja, ob tem da »živa« kultura v Šenčurju nima primernega prostora. Aleš Puhar z občinske uprave je dejal, da med tekočimi aktivnostmi o Blagneči hiši vsakokrat poročajo na občinskem svetu. »Pred 18 leti je občina ravno z namenom ohranitve kulturne dediščine po odločitvi občinskih svetnikov kupila ta objekt in se odločila za obnovo. Čakali smo na denar za izvedbo, dolgotrajno je bilo usklajevanje z Zavodom za varstvo kulturne dediščine. Z njegovim privoljenjem smo najprej na mestu starega gospodarskega poslopja zgradili nov objekt, v njem je zdaj zgrajen medgeneracijski center. Projekt je usklajen z glavnimi uporabniki (mladi, upokojenci, turistično društvo),« je preteklo odločitev o tem, zakaj obnavljati Blagnečo hišo, pojasnil Puhar.

Gradnja na starem pritličju ne bi bila varna

V soglasju z zavodom za varstvo kulturne dediščine so porušili zgornje nadstropje hiše in ga na obstoječem pritličju nameravali obnoviti natanko po nekdanji podobi. Zdaj se je izkazalo, da gradnja na starem pritličju ne bo varna, gradbeniki za to ne dajo jamstva, naprej pa potekajo pogovori z zavodom za varstvo kulturne dediščine, ali bodo dopustili tudi rušenje pritličja in gradnjo nove stavbe po posnetku stare. »Menimo, da bo objekt varen samo, če se tudi spodnji del na novo zgradi, vzorce imamo shranjene in smernice zavoda tudi. Žal nam je za zaplete, a nadaljujemo pogovore, da bomo lahko šli naprej v ustrezno izvedbo. Za to pa bomo morali dobiti spremembo gradbenega dovoljenja. Ker je na tem mestu gradbišče, se bomo še odločili, kako bomo uredili dostop do novega objekta, da ta lahko začne delovati.«

Želijo nov kulturni dom

Drži tudi, da si občina Šenčur zasluži boljši kulturni dom, kot je sedanji. Tega ne bodo obnavljali, pač pa kupujejo stavbo ob njem od zadruge, v nadaljevanju pa bodo z javnim natečajem projektirali nov kulturni dom, v katerem bo tudi knjižnica.

To je le eno od vprašanj, postavljeno v ospredje ob razpravi o proračunih. V letu 2020 bodo proračunski odhodki 14,3 milijona, v letu 2021 pa 8,8 milijona evrov. Naložb bo prihodnje leto za več kot 60 odstotkov, največ zaradi nadaljevanja gradnje komunalne infrastrukture na jugu občine, o kateri pa ni bilo med svetniki tokrat nobene besede.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

jasno
vlažnost: 99 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

9/23

ponedeljek

14/23

torek

14/22

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, Škofja Loka, 21. september 2020

Trgatev v Vitovljah

PRIREDITVE / Škofja Loka, 22. september 2020

Zaljubljeni v ustvarjalnost

IZLETI / Cerklje, 22. september 2020

Ogled razvalin gradu Kamen v Adergasu

OBVESTILA / Radovljica, 22. september 2020

Prost vstop v Muzej talcev

IZLETI / Kranj, 22. september 2020

Kolesarski izlet

OBVESTILA / Kranj, 23. september 2020

Predstavitev medicinskih in ortopedskih pripomočkov

OBVESTILA / Kranj, 23. september 2020

Predstavitev medicinskih pripomočkov

PRIREDITVE / Kranj, 23. september 2020

Turistična kmetija Lovrec

 

 
 

 

 
 
 

Pogačar: Roglič je bil boljši čez celo dirko, meni je uspel odličen dan / 10:06, 20. september

Velik uspeh slovenskega kolesarstva. Se tega še ne zavedamo.Berem komentarje in so v večini zelo pozitivni, ampak se še najde kakšen žleht,N...

Kapelica v spomin Davu Karničarju / 22:08, 19. september

Kakšen podvig je naredil ? Kot da ni mogel smučati kot vsak normalen človek?
Kaj ima za iskat i na Everestu z smučami? Ni zastonj pregovor,,Gora ni nora" nor je tisti ki gre gor.

Glej na cesto, ne na telefon / 22:01, 19. september

Kolikor jaz vem se v zadnjih 10 letih ni naredil noben Avto brez telefonske povezave in pogovore, zakaj torej Ljudje še vedno med vožnjo drž...

Iza Login gostja pogovornega večera / 23:40, 18. september

Bratuškova je bila mojškra, ne branjevka, pa Štajerka je, ne Gorenjka ...

V sredo potrdili 104 okužbe z novim koronavirusom, trenutno več kot tisoč aktivno okuženih / 14:57, 17. september

Prelet šestih f-16 in treh pilatusov za zmago nad epidemijo korone je bila slaba ideja. Morali bi izvesti celovito vojaško parado, tako pa se nam je sovrag izmuznil.

Premisleki o prihodnosti javnih medijev / 11:39, 17. september

klap klap retard

Premisleki o prihodnosti javnih medijev / 10:14, 17. september

trček iz SD-ja imenovan Primož


...................................SD = stupid degenerate