Nekdanji plavalec Aljoša Habjan je ob nesrečnem skoku v morje postal tetraplegik, a mu to ni vzelo optimizma. / Foto: arhiv družine Habjan

Aljoši pomagajo tudi plavalci

Aljoši Habjanu iz Selc pomagajo tudi v Plavalnem klubu Triglav Kranj, kjer za svojega nekdanjega plavalca, ki je pred pol leta postal tetraplegik, prirejajo veliko dobrodelno akcijo.

V Plavalnem klubu Triglav so se povezali s Slovensko karitas in začeli zbirati donacije prek SMS-sporočila ALJOSA5 na 1919.

Kranj, Selca – Potem ko mu je nesrečni skok v morje lani poleti za vedno spremenil življenje, je 22-letni Aljoša Habjan iz Selc v zadnjega pol leta že večkrat spoznal, da v nesreči ni ostal sam. Za mladega tetraplegika so na Selškem priredili več odmevnih dobrodelnih prireditev, z donacijami so se odzvala podjetja po dolini, prijatelji in sodelavci njegovih staršev …, sedaj pa svojemu nekdanjemu plavalcu in reševalcu iz vode pomaga tudi Plavalni klub (PK) Triglav Kranj, ki je po božiču začel veliko dobrodelno akcijo. Izkupiček bo, tako kot pri vseh dosedanjih dogodkih, namenjen družini Habjan za preureditev bivalnega okolja, da bo Aljoša lahko zaživel čim bolj samostojno, in za njegove nadaljnje terapije. V PK Triglav so se povezali s Slovensko karitas in začeli zbirati donacije prek SMS-sporočila ALJOSA5 na 1919, s čimer posameznik daruje pet evrov. Denar zbira tudi Župnijska karitas Železniki (Trnje 23, 4228 Železniki) na računu SI56 0700 0000 1031 394, s pripisom ZA ALJOŠA.

V PK Triglav so akcijo zasnovali v okviru priprav na 22. plavalni miting Boštjanov Dr. Fig. »Tekmovanje ima tudi dobrodelno noto. Takoj ko se je Aljoša ponesrečil, smo vedeli, komu bomo pomagali tokrat,« je pojasnil Luka Berdajs, ki je bil štiri leta tudi Aljošev trener. S plavanjem je Aljoša začel v Železnikih, v času srednje šole pa je plavalno kariero nadaljeval v Kranju, dokler se ni pri 19 letih odpravil na študij kineziologije (veda o gibanju človeškega telesa) v Koper, kjer se je tudi ponesrečil.

Berdajs je povedal, da so v dobrodelno akcijo vključili tudi njihove športne prijatelje, zato je na spletu možno zaslediti fotografije znanih slovenskih športnikov, ki pozivajo k pomoči. Poleg plavalcev so ambasadorji akcije tudi smučarji, smučarski skakalci, kolesarji, atleti, rokometna reprezentanca …, saj so po besedah Berdajsa želeli zajeti čim širšo športno sfero. Akcija bo potekala do 18. januarja, ko bodo na tekmovanju Dr. Fig, na katerem je večkrat plaval tudi Aljoša, razglasili višino izkupička in ga simbolično predali njegovima staršema.

Aljošev oče Tomaž Habjan je vesel, da je njegov sin po nesreči ohranil optimizem. Podpora, ki so mu jo izkazali pri dosedanjih akcijah, mu daje še dodatno motivacijo. Družina Habjan sicer že preureja del njihovega objekta v invalidu prilagojeno stanovanje, ki bo zgrajeno do pomladi, ko naj bi Aljoša končal rehabilitacijo na inštitutu Soča in se vrnil domov. Stanovanje bo imelo električna vrata, dvigalo in bo omogočalo, da se bo Aljoša v njem lahko gibal z elektromotornim vozičkom, opremljeno bo s pametnimi inštalacijami, da bo lahko z glasom upravljal luči in žaluzije, pa tudi z različnimi invalidskimi pripomočki in prilagojeno opremo. Gre za zelo velik finančni zalogaj, zato so vsem, ki jim pomagajo, nadvse hvaležni, je še poudaril Tomaž Habjan.

Oddajte svoj komentar

Kranj 5°

jasno
vlažnost: 96 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

4/18

nedelja

8/23

ponedeljek

9/24

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

IZLETI / Strahinj, Duplje, 31. maj 2020

Pohod po Udin borštu

RAZSTAVE / Škofja Loka, 2. junij 2020

Žiri, čevljarsko mesto

IZLETI / Kranj, 2. junij 2020

Kolesarski izlet

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 29. junij 2020

Na letovanje v Izolo

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Manj raka ali manj obravnav? / 16:27, 30. maj

Avtorica članka, ko se je začela korona je takrat svet obstal. Zdravniki so povedali, da se vsi ukvarjajo s pandemijo in, da vse druge diagn...

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 09:40, 30. maj

Ejga švaba, kva vam je mask zmanjkalo v Nemčiji al so švabi škrti?

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 22:53, 29. maj

Z prijateljico še srečava vsak drugi dan seveda negre Brez poljubov, še bolj sva zdrava kot pred Corono.

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 22:51, 29. maj

Ljudje božji kako ste naivni kakšno Korona,neki če nebi bilo te epidemije bi isto toliko Ljudi umrlo,Jaz delam pri potrebujem zavodu v Nemči...

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 18:22, 29. maj

Sivolasi brezzobi debeluh iz NIJZ -ja ne ve, da je Zdravc nabavil preveč mask in dokler zaloga rahlo ne poide, Jelko vztraja, da so maske obvezne...+ umivanje nog !
TOP LISTA NADREALISTA :)

Nova realnost v turizmu / 18:20, 28. maj

Jelko pravi, da če bo v jeseni virus mutiral si bo obvezno umivati tudi noge !

Podaljšali rok oprostitve najemnin / 16:49, 27. maj

Po seji pa gredo v gostilno in skupaj sedijo za isto mizo !
FAKINGBULŠIT