»Noč« v Las Vegasu

Travniki Las Vegasa

Amerika od Jimija do Jima (9)

Travniki sredi puščave? Las Vegas v španskem jeziku namreč pomeni travniki. Danes bi o mestu iger na srečo, zabave, nakupovanja, elitnih hotelov, restavracij res lahko trdili, da gre za travnike – predvsem tiste iz zelenih bankovcev. Dolarje v velikih količinah prinašajo obiskovalci z vsega sveta, saj je mesto s svojim razkošjem, zabavo in potrošništvom ena najpogostejših turističnih destinacij v ZDA. Zgodovina danes prestolnice zvezne države Nevada sicer šteje komaj nekaj več kot sto let, mesto greha (Sin City), kakršen je eden od vzdevkov Las Vegasa, pa je zraslo v puščavi, tako rekoč sredi ničesar.

Po vožnji skozi nenavadno skalovje narodnega parka Zion na jugu Utaha smo se iz kanjona Antelope torej spustili nazaj proti zahodu v mesto svetlobnih napisov, video zaslonov in milijonov luči. Posnetek iz vesolja širše območje Las Vegasa prikazuje kot najbolj osvetljen del planeta.

Ljudje v mesto greha prihajajo, da bi preživeli noč za igralnimi avtomati in mizami, si ogledali kakšnega od vsakodnevnih velikih šovov, koncert znanega glasbenika, predvsem pa, da bi se pridružili valu zabav vse do jutra in doživeli tisto, za kar v običajnem življenju ni prostora. Pari z vsega sveta tja celo hodijo sklepat zakonske zveze. Običajno pa se turisti sprehodimo po osrednji ulici The Strip, vzdolž katere so glavni hoteli in igralnice, med drugim tudi ogromna replika newyorškega Kipa svobode, Eifflovega stolpa, Benetk ... Vzporedno z glavno ulico le dve križišči proč na desni poteka običajna ulica brez blišča in luči, a z lesenimi električnimi drogovi in številnimi žicami, kakršne smo pri nas po večini odpravili pred tridesetimi, štiridesetimi leti. Las Vegas pač.

Nas so med drugim pritegnili tudi tako imenovani art-o-mati. Gre za »upokojene« avtomate za cigarete, ki so jih predelali za prodajo miniaturnih umetniških del. V projektu sodelujejo lokalni umetniki, ki v enako veliko škatlico, kot je bila nekdanja cigaretna, vstavijo tisto, kar ustvarjajo: majhne slikice, kipce, obeske, verižice, različni nakit ... Zraven zapišejo, kaj z miniaturo sporočajo, in dodajo svojo spletno stran, telefon, elektronski naslov. Ti pa se odločiš se za eno od škatlic, ne da bi vedel, kaj boš dobil v njej.

Art-o-mate si je izmislil umetnik Clark Whittington, postavljati so jih začeli pred letom in pol, zdaj jih deluje že več kot sto, velika večina v ZDA, nam najbližja sta dva na Dunaju, ta čas še edina v Evropi. V Las Vegasu je šest avtomatov v hotelu Cosmopolitan. Seveda smo jih poiskali in vsak s svojim petdolarskim bankovcem podprli lokalne ustvarjalce. Dobili smo zanimive spominke iz Las Vegasa.

Oddajte svoj komentar

Kranj 15°

zmerno oblačno
vlažnost: 71 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

7/19

torek

6/22

sreda

6/22

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

DELAVNICE / Škofja Loka, 29. september 2020

Rokodelska doživetja

DELAVNICE / Radovljica, 29. september 2020

Delavnica izdelave copat iz filca

PRIREDITVE / Jesenice, Radovljica, 29. september 2020

Ob Dnevih evropske kulturne dediščine

IZLETI / Kranj, 29. september 2020

Kolesarski izlet

DELAVNICE / Škofja Loka, 30. september 2020

Rokodelska doživetja

PRIREDITVE / Brode, 30. september 2020

Vodenje po čebelarski razstavi

IZLETI / Kranj, 1. oktober 2020

Na Jelenkamen

IZLETI / Naklo, 1. oktober 2020

S kolesom do Trstenika

 

 
 

 

 
 
 

V soboto potrdili 159 okužb z novim koronavirusom, umrl en bolnik s covidom-19 / 19:24, 27. september

Umrlo ni 147 bolnikov zaradi korone!!!!!!!!!!! Je pa bil virus prisoten in skrajšal agonijo!!!

Uredili lepotni center / 19:20, 27. september

Je kje objavljen cenik? Vau, kakšne storitve. Pa še svetovanje........ kupi to in to, heheh. Jaz se s tremi frendicami dobim doma. Se pob...

Preplet čipke in fotografije / 19:05, 27. september

Ena sama stara jajca! Vauu, kakšno neverjetno ustvarjanje.
No ja, vsak ima svoje veselje.

Uredili lepotni center / 08:39, 26. september

Primož, da ne bi šel, preč vržen denar.

Ob polletju negativno / 17:56, 25. september

" neizbrani kandidat je namreč vložil tožbo, ker da naj izbrani kandidat ne bi izpolnjeval razpisnih pogojev."

Trenutno je edini rapisni pogoj, da si član SDS-a !

Pivčevo čaka interpelacija, Hojs ostaja minister / 17:53, 25. september

Ena za specialno izdajo Alana Forda ! ( Tarča 24.9.2020)Žnidaršič: g, Krek, ali imate podatke koliko okužb v zadnjem času je iz gostinskih ...

Včerajšnje številke so slabe, daleč najslabše ... / 14:49, 25. september

Še ena začela pametovat?