Na nedavnem odprtju stalne razstave, od leve župan Občine Naklo Ivan Meglič, predsednik ZDSSS Matej Žnuderl in avtor razstave Damijan Janežič / Foto: Tina Dokl

Stalna razstava o Tomu Zupanu

V Zupanovi vili na Okroglem je odslej na ogled stalna razstava o pomembnem prešernoslovcu, literarnem zgodovinarju, narodnem buditelju Tomu Zupanu, dobrotniku slepih (1839–1937).

Okroglo – Ob 180. obletnici rojstva Toma Zupana se je član Kulturno-umetniškega društva (KUD) LIK Naklo in raziskovalec krajevne zgodovine Damijan Janežič lotil raziskovanja življenja in dela Toma Zupana, dobrotnika slepih, pomembnega prešernoslovca, literarnega zgodovinarja, narodnega delavca, vzgojitelja, rodoslovca in pridigarja. Slikarki Alojzija Murn in Mija Kramarič Šubic pa sta prispevali Zupanov portret in sliki oltarja v kapelici Zupanove vile in okroglanske cerkve.

Tomo Zupan se je rodil 21. decembra 1839 v Smokuču, izbral duhovniški poklic, vse življenje raziskoval velikega pesnika Franceta Prešerna, se boril za narodne pravice, bil glasnik naprednega duha. Mladino je v Alojzijevišču, katerega vodja je bil, in v gimnaziji, kjer je bil profesor verouka in slovenskega jezika, navajal k ljubezni do slovenstva. Po upokojitvi se je preselil na Okroglo, kjer je kot literarni zgodovinar napisal 312 biografij pomembnih Slovencev in dokončal delo na področju prešernoslovja. Od ljubega Okroglega se je poslovil 8. marca 1937, pokopan je pri cerkvi Svetega križa na ljubljanskih Žalah. Za svoje neprecenljivo delo, poklonjeno narodu, je prejel številna odlikovanja. Za častnega občana so ga imenovale občine Ljubljana, Kranj, Naklo in Breznica na Gorenjskem. Zakaj je posestvo na Okroglem zapustil slepim, ni znano. Oporoko je napisal že leta 1928, ko je bil star 89 let in še sposoben za pisanje in drugo delo, čeprav je tudi on v zadnjih letih svojega življenja skoraj oslepel.

Razstava, s katero so v letu dni gostovali po več gorenjskih krajih, sodi v projekt Pomembni Naklanci. Kot je še pojasnil Janežič: »Že v času raziskovanja sem kot avtor vodstvu Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije (ZDSSS) predlagal, da bi razstavo po koncu občasnih postavitev v gorenjskih knjižnicah za stalno postavili v vili Toma Zupana na Okroglem. Vodstvo zveze je bilo predlogu naklonjeno in je sklenilo, da se razstava in zvočni posnetek, namenjen slepim in slabovidnim, v vili Toma Zupana uradno odpreta sredi decembra ob praznovanju 180. obletnice Zupanovega rojstva.« Predsednik ZDSSS Matej Žnuderl je ob tej priložnosti podelil zahvalo avtorju razstave Damijanu Janežiču in predsednici KUD LIK Naklo Alojziji Murn.

Na slovesnosti pred odprtjem razstave so podelili tudi priznanja ZDSSS na področju kulture Karmen Kukovič in pevskem zboru MDSS Ptuj, nagrado za posebne dosežke na področju kulture Mateji Mlačnik, Valterju Čučkoviču in Maksu Vinšetu ter nagrado za življenjsko delo na področju kulture Valentinu Cundriču.

Oddajte svoj komentar

Kranj 14°

pretežno jasno
vlažnost: 77 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

7/24

nedelja

10/24

ponedeljek

13/22

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

IZLETI / Žiri, 20. september 2020

Pohod ob rapalski meji

GLASBA / Srednja vas pri Šenčurju, 20. september 2020

Dobrodelni koncert

IZLETI / Kranj, Škofja Loka, 21. september 2020

Trgatev v Vitovljah

PRIREDITVE / Škofja Loka, 22. september 2020

Zaljubljeni v ustvarjalnost

IZLETI / Cerklje, 22. september 2020

Ogled razvalin gradu Kamen v Adergasu

OBVESTILA / Radovljica, 22. september 2020

Prost vstop v Muzej talcev

IZLETI / Kranj, 22. september 2020

Kolesarski izlet

OBVESTILA / Kranj, 23. september 2020

Predstavitev medicinskih in ortopedskih pripomočkov

 

 
 

 

 
 
 

Pogačar: Roglič je bil boljši čez celo dirko, meni je uspel odličen dan / 10:06, 20. september

Velik uspeh slovenskega kolesarstva. Se tega še ne zavedamo.Berem komentarje in so v večini zelo pozitivni, ampak se še najde kakšen žleht,N...

Kapelica v spomin Davu Karničarju / 22:08, 19. september

Kakšen podvig je naredil ? Kot da ni mogel smučati kot vsak normalen človek?
Kaj ima za iskat i na Everestu z smučami? Ni zastonj pregovor,,Gora ni nora" nor je tisti ki gre gor.

Glej na cesto, ne na telefon / 22:01, 19. september

Kolikor jaz vem se v zadnjih 10 letih ni naredil noben Avto brez telefonske povezave in pogovore, zakaj torej Ljudje še vedno med vožnjo drž...

Iza Login gostja pogovornega večera / 23:40, 18. september

Bratuškova je bila mojškra, ne branjevka, pa Štajerka je, ne Gorenjka ...

V sredo potrdili 104 okužbe z novim koronavirusom, trenutno več kot tisoč aktivno okuženih / 14:57, 17. september

Prelet šestih f-16 in treh pilatusov za zmago nad epidemijo korone je bila slaba ideja. Morali bi izvesti celovito vojaško parado, tako pa se nam je sovrag izmuznil.

Premisleki o prihodnosti javnih medijev / 11:39, 17. september

klap klap retard

Premisleki o prihodnosti javnih medijev / 10:14, 17. september

trček iz SD-ja imenovan Primož


...................................SD = stupid degenerate