Na nedavnem odprtju stalne razstave, od leve župan Občine Naklo Ivan Meglič, predsednik ZDSSS Matej Žnuderl in avtor razstave Damijan Janežič / Foto: Tina Dokl

Stalna razstava o Tomu Zupanu

V Zupanovi vili na Okroglem je odslej na ogled stalna razstava o pomembnem prešernoslovcu, literarnem zgodovinarju, narodnem buditelju Tomu Zupanu, dobrotniku slepih (1839–1937).

Okroglo – Ob 180. obletnici rojstva Toma Zupana se je član Kulturno-umetniškega društva (KUD) LIK Naklo in raziskovalec krajevne zgodovine Damijan Janežič lotil raziskovanja življenja in dela Toma Zupana, dobrotnika slepih, pomembnega prešernoslovca, literarnega zgodovinarja, narodnega delavca, vzgojitelja, rodoslovca in pridigarja. Slikarki Alojzija Murn in Mija Kramarič Šubic pa sta prispevali Zupanov portret in sliki oltarja v kapelici Zupanove vile in okroglanske cerkve.

Tomo Zupan se je rodil 21. decembra 1839 v Smokuču, izbral duhovniški poklic, vse življenje raziskoval velikega pesnika Franceta Prešerna, se boril za narodne pravice, bil glasnik naprednega duha. Mladino je v Alojzijevišču, katerega vodja je bil, in v gimnaziji, kjer je bil profesor verouka in slovenskega jezika, navajal k ljubezni do slovenstva. Po upokojitvi se je preselil na Okroglo, kjer je kot literarni zgodovinar napisal 312 biografij pomembnih Slovencev in dokončal delo na področju prešernoslovja. Od ljubega Okroglega se je poslovil 8. marca 1937, pokopan je pri cerkvi Svetega križa na ljubljanskih Žalah. Za svoje neprecenljivo delo, poklonjeno narodu, je prejel številna odlikovanja. Za častnega občana so ga imenovale občine Ljubljana, Kranj, Naklo in Breznica na Gorenjskem. Zakaj je posestvo na Okroglem zapustil slepim, ni znano. Oporoko je napisal že leta 1928, ko je bil star 89 let in še sposoben za pisanje in drugo delo, čeprav je tudi on v zadnjih letih svojega življenja skoraj oslepel.

Razstava, s katero so v letu dni gostovali po več gorenjskih krajih, sodi v projekt Pomembni Naklanci. Kot je še pojasnil Janežič: »Že v času raziskovanja sem kot avtor vodstvu Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije (ZDSSS) predlagal, da bi razstavo po koncu občasnih postavitev v gorenjskih knjižnicah za stalno postavili v vili Toma Zupana na Okroglem. Vodstvo zveze je bilo predlogu naklonjeno in je sklenilo, da se razstava in zvočni posnetek, namenjen slepim in slabovidnim, v vili Toma Zupana uradno odpreta sredi decembra ob praznovanju 180. obletnice Zupanovega rojstva.« Predsednik ZDSSS Matej Žnuderl je ob tej priložnosti podelil zahvalo avtorju razstave Damijanu Janežiču in predsednici KUD LIK Naklo Alojziji Murn.

Na slovesnosti pred odprtjem razstave so podelili tudi priznanja ZDSSS na področju kulture Karmen Kukovič in pevskem zboru MDSS Ptuj, nagrado za posebne dosežke na področju kulture Mateji Mlačnik, Valterju Čučkoviču in Maksu Vinšetu ter nagrado za življenjsko delo na področju kulture Valentinu Cundriču.

Oddajte svoj komentar

Kranj 16°

pretežno jasno
vlažnost: 35 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

0/18

sobota

0/16

nedelja

5/6

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 28. marec 2020

V severozahodni del slovenske Istre

OBVESTILA / Gorenjska, 28. marec 2020

Odpovedi prireditev zaradi koronavirusa

OBVESTILA / Gorenjska, 29. marec 2020

Odpovedi prireditev zaradi koronavirusa

OBVESTILA / Gorenjska, 30. marec 2020

Odpovedi prireditev zaradi koronavirusa

PRIREDITVE / Kranj, 1. april 2020

Predstavitev medicinskih in ortopedskih pripomočkov

RAZSTAVE / Radovljica, 2. april 2020

Mlada ilustracija 2020

IZLETI / Kranj, 4. april 2020

V Krko na Dan odprtih vrat

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

 

 
 

 

 
 
 

Maske v vsako gospodinjstvo v Mengšu / 09:21, 28. marec

Bravo. To pa je delo za ljudi. V naši občini smo ravno včeraj dobili občinski časopis ali županov časopis. To je verjetno tudi vse kar lahko od njega pričakujemo. Župana namreč.

Vlada pripravila ukrepe za blažitev posledic epidemije / 10:22, 27. marec

Tole v podkrepitev govoric:

https://revijazarja.si/clanek/mnenja/5aa7e56560105/ste-za-referendum-o-rtv-nikar

Vlada pripravila ukrepe za blažitev posledic epidemije / 10:19, 27. marec

Primož, sva že bližje. Te že vidim na desni..........................mal heca.Tole se govori:"....... da velika večina odgovornih in resnih ...

Vlada pripravila ukrepe za blažitev posledic epidemije / 08:55, 27. marec

Izginilo bo na stotine ur dokumentarnega programa in vsebin, ki se ukvarjajo s kulturo, mladimi, glasbo, znanostjo, zabavo, športom in bog v...

Vlada pripravila ukrepe za blažitev posledic epidemije / 20:48, 26. marec

Kar razloži.

Vlada pripravila ukrepe za blažitev posledic epidemije / 19:32, 26. marec

Kaj to pomeni mi verjetno ni potrebno razlagati? Ali pač?

Najbolj izpostavljeni ostajajo starejši / 19:27, 26. marec

Se strinjam, me pa zanima, če kdo od starejših lahko odgovori zakaj je potrebno v tem času po Merkurju iskat zemljo in rože?