Župniki in predstavniki samostanskih redov na srečanju pri radovljiškem županu Cirilu Globočniku / Foto: Gorazd Kavčič

Zadovoljni z dobrim sodelovanjem

Radovljiški župan Ciril Globočnik je v četrtek župnike in predstojnike redov, ki delujejo v občini, povabil na tradicionalni ponovoletni sprejem. Pogovorili so se o opravljenem delu, predvsem na področju obnove sakralnih objektov, ugotovili, da je medsebojno sodelovanje dobro, ter predstavili načrte za letošnje leto.

Radovljica – Občina Radovljica letno na podlagi razpisa za obnovo sakralnih objektov razdeli okoli trideset tisoč evrov. Kdo bo zaprosil za denar, namenjen sofinanciranju obnove cerkva, in v kakšni višini, se župnije običajno domenijo med seboj glede na potrebe. Lani sta bili tako z občinskim denarjem obnovljeni ostrešji cerkva na Mlaki (župnija Begunje) in v Kropi ter urejena infrastruktura pred cerkvijo in poslovilnimi vežicami v Begunjah, zdaj na obnovo čaka še cerkev na Češnjici, že lani začeta obnova cerkvene stavbe v Mošnjah pa se bo letos nadaljevala. Prav tako je v načrtu dokončna sanacija strehe na cerkvi v Kropi. Kot je ob tem še poudaril župnik Milan Kadunc, bi si želeli, da bi bila cerkev v Mošnjah – gre sicer za najstarejšo cerkev v občini – razglašena za kulturni spomenik lokalnega pomena, saj bi si tako lahko zagotovili tudi državno sofinanciranje zahtevnih in dragih obnovitvenih del.

Župniki in predstavniki samostanskih redov so sicer načeloma pohvalili dobro sodelovanje z Občino Radovljica. »Hvaležni smo za dobro sodelovanje, za vsak obisk in za pozornost, ki nam jo namenja občina,« je povedal Viktor Papež, namestnik gvardijana Marijinega svetišča Brezje. Pojasnil je, da se obisk bazilike in kraja samega iz leta v leto povečuje, predvsem je veliko zanimanje za muzej jaslic, ki je bil pred časom vpisan v register varovane kulturne dediščine. Trenutno je v njem na ogled 450 različnih postavitev jaslic in njihovo število iz leta v leto narašča, zato že načrtujejo, da ga bodo do leta 2023, ko bodo praznovali osemstoto obletnico prve postavitve živih jaslic, razširili. Ukvarjajo se tudi z nujnimi obnovitvenimi deli v kompleksu; tako je trenutno v teku obnova strehe na severnem delu bazilike, lani pa so obnovili park pred cerkvijo.

»Zadovoljen sem z dobrim sodelovanjem,« je na srečanju poudaril župan Ciril Globočnik. »Želim si, da bi še naprej lahko z roko v roki sodelovali tako, kot smo do sedaj.«

Oddajte svoj komentar

Kranj 14°

zmerno oblačno
vlažnost: 40 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

-1/15

sobota

-2/16

nedelja

-1/18

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

IZLETI / Kranj, 4. april 2020

V Krko na Dan odprtih vrat

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Življenje v domači občini / 12:12, 4. april

Bravo!
Treba se je prilagajat ( biti discipliniran) in ohranit optimizem.
Gospa Jasna, super !

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 09:07, 4. april

Zelo vas peče, ker vi niste na oblasti. Še bolj vas pa peče, ker trenutna vlada dobro obvladuje situacijo. Zato ji je treba metati polena pod noge.

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 13:30, 3. april

Kritika svetnika iz stranke SD. Brez komentarja.

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 11:15, 3. april

Primož, če se bo zgodilo to, kar je predstavljeno v videu, noben, še tako odličen zapis ne bo pomagal:

https://www.youtube.com/watch?v=cd21tmvCP0o

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 10:04, 3. april

Odličen zapis, bravo !

Domovi za starejše žarišča okužb / 10:02, 3. april

Zakaj se jih ne loči in osami po domovih? Se jih preseli v prazne hotele? Malomarnost, da ji ni para ! Celo dvomim že v to, da so tako nesposobni..

Virus ustavil gradnjo druge cevi / 09:59, 3. april

Zna se zgodit to kar napoveduje župan Račič, če ne zaženemo gospodarstva bo tale covid-19 navaden pichkin dim v primerjavi s tem kar sledi.....